Historie

Siza is ontstaan uit een aantal stichtingen die locaties voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke handicap beheerde. De locaties liggen verspreid over heel Gelderland. In de loop der tijd is het aantal aanzienlijk uitgebreid en worden er nog steeds nieuwe accommodaties geopend. De twee meest bekende locaties zijn Het Dorp en ’s Koonings Jaght. Siza heeft nog meer mooie locaties met een rijke historie. Hierover leest u binnenkort meer.

Het Dorp

Open het Dorp” was de eerste grote geldinzamelingsactie in de Nederlandse geschiedenis. In een 23-uurs radio- en televisieprogramma, gepresenteerd door Mies Bouwman, werd op 26 en 27 november 1962 ruim 12 miljoen gulden ingezameld bij het Nederlandse volk. Dat liep uiteindelijk op tot ongeveer 22 miljoen gulden. Met dat geld is Het Dorp gebouwd, een woongemeenschap voor mensen met een handicap. Initiatiefnemer en waarnemend directeur was Arie Klapwijk, geneesheer-directeur van de Johannastichting.
Nu wordt samen met de gemeente, opleidingen, Onderwijsspecialisten, Groot Klimmendaal en bedrijven, gespecialiseerd in technologie en hulpmiddelen, een nieuwe wijk ontwikkeld. In deze wijk wonen mensen met en zonder handicap.

’s Koonings Jaght

In 1960 is het landgoed 's Koonings Jaght op de Veluwe gekocht door de stichting SPC Sandhaghe uit Den Haag. Doelstelling was om woonruimte te bieden voor vijftig mensen met een verstandelijke handicap die niet voor gezinsvervangende tehuizen in aanmerking kwamen. In de jaren daarop zijn verschillende paviljoens gebouwd om meer mensen met een verstandelijke handicap te kunnen huisvesten.
In 2001 is het terrein gerenoveerd en wonen mensen in hun huizen op het terrein. Ze beschikken over vele voorzieningen zoals een boerderij, manege, zwembad, supermarkt, mini-camping en kwekerij. Ook is er ons reisbureau gevestigd.