Coronavirus: informatie en maatregelen

Bij Siza hebben wij de zorg voor kwetsbare mensen. En corona zal voorlopig ieders leven en werk blijven beïnvloeden. Daarom vertalen we steeds de maatregelen voor Nederland naar maatregelen voor onze cliënten en medewerkers. We leggen graag uit hoe we dat doen op een zo veilig mogelijke manier voor onze cliënten, medewerkers, verwanten en bezoek.

Huidige maatregelen (update 27 maart 2023)

Onlangs heeft het kabinet het advies van het OMT overgenomen en de laatste coronamaatregelen geschrapt. Dit kabinetsbesluit is inmiddels vertaald in een richtlijn voor de langdurige zorg. Deze richtlijn is het uitgangspunt voor het beleid van Siza. Omdat corona inmiddels wordt gezien als een luchtweginfectie, schrjiven we voortaan over infectiepreventiemaatregelen.

Woon je bij Siza, ga je naar de dagbesteding bij Siza of krijg je op een andere manier ondersteuning van Siza? Dan gelden deze infectiepreventiemaatregelen: 

  • Was regelmatig je handen. 
  • Hoest en nies in je elleboog. 
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Zorg voor voldoende frisse lucht. 
  • Zorgmedewerkers dragen binnen 1.5 meter een mondneusmasker als zij luchtwegklachten hebben.

Wat te doen bij klachten?

Heb je klachten die passen bij Covid (bijvoorbeeld verkouden, hoesten, keelpijn, kortademig of koorts?) laat dan de medewerker overleggen met de Siza arts over een PRR test en isolatie. Indien gekozen wordt voor testen dan blijf je thuis tot je de uitslag hebt. Is de test negatief? Dan mag je weer naar buiten. Is de test positief, dan blijf je thuis tot je 24 uur klachtenvrij bent (maximaal 5 dagen).

Heb je een zelftest gedaan en is deze negatief en heb je nog klachten, dan wordt je gevraagd om je nog een keer te laten testen via de medewerker (PCR test). Is de zelftest positief, dan moet je dit doorgeven aan de medische dienst in verband met de meldingsplicht van de GGD.

Mondneusmaskers

Als cliënt hoef je geen masker meer te dragen, tenzij je dat zelf wil.
Medewerkers dragen nog wel een mondneusmasker:

  • Als jij of de medewerker dat veiliger vindt.
  • Als een medewerker verkouden is en binnen 1.5 meter van jou persoonlijke zorg geeft.
  • Als jij besmet bent met corona of je wacht op de testuitslag.

Luchten en ventileren

Ventileren en luchten is belangrijk, zet regelmatig de ramen en deuren even open om frisse lucht binnen te laten.

Herhaalprik

Er is op dit moment geen nieuwe herhaalronde nodig. De ontwikkelingen worden goed in de gaten gehouden en als er weer een herhaalprik gegeven gaat worden dan horen we dat van het RIVM.

Over de maatregelen

Siza volgt het landelijke coronabeleid en de richtlijnen voor de langdurige zorg. Natuurlijk houden we de regels goed in de gaten. Wanneer er iets verandert, lees je dat hier en op www.sizanieuws.nl.

Handige informatie

  • Klik hier voor een handige uitleg van Steffie over de prik tegen corona. 
  • Steunpunt medezeggenschap: een luisterend oor
    Vind je de maatregelen moeilijk of snap je niet waarom ze voor jou gelden? Neem contact op met je regiebegeleider. Ook kun je bellen of mailen met de medewerkers van het steunpunt medezeggenschap. Ze luisteren naar je verhaal en kunnen je informatie geven. Je kunt bellen naar 088-377 90 95 of mailen naar medezeggenschap@siza.nl. Steunpunt medezeggenschap is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag 9.00-17.00 uur.
Rendertime:0.15seconds(Logging enabled)