Coronavirus: informatie en maatregelen

Bij Siza hebben wij de zorg voor kwetsbare mensen. En corona zal voorlopig ieders leven en werk blijven beïnvloeden. Daarom vertalen we steeds de maatregelen voor Nederland naar maatregelen voor onze cliënten en medewerkers. We leggen graag uit hoe we dat doen op een zo veilig mogelijke manier voor onze cliënten, medewerkers, verwanten en bezoek.

Huidige maatregelen (update 8 maart 2023)

Onlangs was in het nieuws dat het OMT het kabinet adviseert de coronamaatregelen en het testen te laten vervallen. Die ontwikkelingen volgen wij natuurlijk goed. Op dit moment gaat het om een advies en zijn hierover nog geen besluiten genomen. Dat betekent dat de coronamaatregelen voor Siza en alle basisadviezen nog steeds gelden.

Woon je bij Siza, ga je naar de dagbesteding bij Siza of krijg je op een andere  manier ondersteuning van Siza? Dan gelden deze basisregels: 

 • Was regelmatig je handen. 
 • Hoest en nies in je elleboog. 
 • Blijf thuis bij klachten en doe een test.
 • Zorg voor voldoende frisse lucht. 
 • Medewerkers dragen binnen 1.5 meter een mondneusmasker als zij luchtwegklachten hebben.

Wat te doen bij klachten?

Heb je klachten die passen bij coronavirus? Bijvoorbeeld verkouden, hoesten, keelpijn, kortademig of koorts? Blijf dan thuis en laat je testen. Dit kan door een Siza-medewerker of door de GGD. Je blijft thuis tot je de uitslag hebt. Is de test negatief? Dan mag je weer naar buiten.

Besmet met corona

Als je besmet bent met het coronavirus dan heb je een positieve testuitslag. Dan blijf je minimaal 5 dagen thuis. Je mag weer naar buiten na die 5 dagen én als je 24 uur geen klachten meer hebt én 48 uur geen koorts meer hebt.

Mondmaskers

Als cliënt hoef je geen masker meer te dragen, tenzij je dat zelf wil.
Medewerkers dragen nog wel een mondmasker:

 • Als jij of de medewerker dat veiliger vindt.
 • Als een medewerker binnen 1.5 meter van jou persoonlijke zorg geeft.
 • Als een medewerker verkouden is en negatief getest is.
 • Als een medewerker in contact is geweest met een besmette huisgenoot.

Informatie over de prik tegen corona (het vaccin)

Is het vaccin veilig?

Er zijn verschillende prikken tegen corona. Sinds september 2022 is er een aangepast vaccin goedgekeurd. Deze prik beschermt beter tegen een nieuwe variant van het coronavirus. Voor alle corona prikken gelden dezelfde strenge eisen als voor andere vaccins. Bijvoorbeeld de prik tegen griep.

Waarom een prik tegen corona als ik gezond ben?

Door een prik te nemen, verklein je de kans dat je zelf ziek wordt of dat je anderen ziek maakt. Je helpt dan om het coronavirus niet verder te verspreiden. Bovendien voorkomt de prik dat je zo ziek wordt van corona dat je in het ziekenhuis opgenomen moet worden.

Je hoort veel over nieuwe soorten van het coronavirus. Deze nieuwe soorten ontstaan doordat het virus met iedere besmetting steeds een beetje kan veranderen. De prikken werken hierdoor mogelijk na een tijd minder goed, maar je hebt minder kans dat je erg ziek wordt.

Ik twijfel of ik een prik wil. Met wie kan ik erover praten? 

Je kunt verschillende redenen hebben waardoor je twijfelt over de prik tegen corona. Misschien voelt het nog niet helemaal goed of ben je op zoek naar advies. In dit geval is het goed om hierover te praten. Dit kun je doen met je regiebegeleider, je huisarts of jouw Siza arts.

Over de maatregelen

Siza volgt het landelijke coronabeleid. Natuurlijk houden we de regels goed in de gaten. Wanneer er iets verandert, lees je dat hier en op www.sizanieuws.nl.

Handige informatie

 • Klik hier voor een handige uitleg van Steffie over de prik tegen corona. 
 • Steunpunt medezeggenschap: een luisterend oor
  Vind je de maatregelen moeilijk of snap je niet waarom ze voor jou gelden? Neem contact op met je regiebegeleider. Ook kun je bellen of mailen met de medewerkers van het steunpunt medezeggenschap. Ze luisteren naar je verhaal en kunnen je informatie geven. Je kunt bellen naar 088-377 90 95 of mailen naar medezeggenschap@siza.nl. Steunpunt medezeggenschap is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag 9.00-17.00 uur.
Rendertime:0.14seconds(Logging enabled)