Bij Siza hebben wij de zorg voor kwetsbare mensen. Daarom vertalen we de (uitgebreide) maatregelen voor Nederland, naar maatregelen voor onze medewerkers en cliënten. In dit bericht lees je hoe we dat doen op een zo veilig mogelijke manier voor onze cliënten, medewerkers en verwanten.
Let op: wij passen dit overzicht voortdurend aan op basis van de actuele Nederlandse maatregelen en adviezen. Via deze link lees je over de actuele maatregelen in Nederland.
Sinds dinsdag 15 december is Nederland in lockdown. Ons streven is om zorg, dagbesteding, behandeling, bezoek & huisbezoeken en werkplekken waar SizaWerk actief is, zoveel mogelijk te laten doorgaan. Door de strenge lockdown moeten we daarin soms wel wat aanpassingen doen. Lees hier wat dit betekent voor Siza:
De plannen en mogelijkheden verschillen per (groep) cliënt. Er worden constant verschillende factoren afgewogen: wat is het gezondheidsrisico van de cliënt? In hoeverre kan de cliënt zich aan de 1,5 meter afstand regel houden? Dit betekent maatwerk; we willen willekeur voorkomen. Ook wanneer cliënten en medewerkers gevaccineerd zijn, moeten zij zich aan de maatregelen houden. In de basis gelden de volgende richtlijnen:
De komende dagen gaan werk en dagbesteding door zoals gepland. Siza wacht de nadere invulling van het landelijke beleid af. Wanneer hierover meer bekend is, lees je erover op siza.nl/corona. Voor nu geldt:
We vinden het belangrijk dat de aspecten die het leven kwaliteit geven ruimte krijgen. Tegelijkertijd houden we rekening met de medische kwetsbaarheid van cliënten. Daarom hebben we bij Siza deze spelregels:
1. Leeftijd en woonsituatie
2. 1,5 meter en hygiëne
3. Voorkomen van besmetting
Klik hier om meer te lezen over hoe Siza omgaat met het coronavaccin.
(24-2-2021)
Het gaat nu echt gebeuren: vijf bewoners van Siza verhuizen op 15 april van De Schans in Tilburg naar een fraaie villa op de Berglandweg in dezelfde stad. Aan de achterkant van de villa wordt nog hard gebouwd aan een gloednieuw pand, maar de villa opent dus al de deuren op 15 april. (14-4-2021)
In het TV-programma Hart voor Zorg loopt presentator Sonja Booms mee met medewerkers van diverse zorgorganisaties. Sonja ervaart wat de zorgmedewerkers dagelijks meemaken en hoe ze daar professioneel maar ook persoonlijk mee omgaan. In de aflevering van 25 maart is Sonja op 's Koonings Jaght en maakt ze kennis met collega's Ruben en Henk en de vier deelnemers van AC De Eikenboom. (24-3-2021)
Veel mensen praten erover: het coronavaccin. Hoe meer mensen een prik krijgen, hoe sneller we van het virus af zijn en de maatregelen weer kunnen versoepelen. Nederland wil met het geven van het vaccin de meest kwetsbare mensen beschermen. Siza is donderdag 4 februari gestart met het geven van de prik aan cliënten die bij Siza wonen en geen eigen huisarts in de wijk hebben. (26-2-2021)
Henny Maneschijn zat 14 jaar geleden op een camping in Barchem tv te kijken met zijn vrouw, tot hij raar begon te praten. Zijn vrouw dacht dat hij een biertje teveel op had en vond dat Henny maar beter naar bed kon gaan. Toen Henny de volgende dag wakker werd kon hij zich niet meer bewegen. (16-2-2021)
Een prettige woonomgeving is voor iedereen belangrijk, maar dat er zo'n positieve werking vanuit kan gaan had Ellert-Jan van der Klis niet verwacht. Als gevolg van een beroerte heeft Ellert-Jan ernstige afasie en komt hij moeilijk uit zijn woorden. Maar nu hij in Apeldoorn in een splinternieuw appartement woont dat speciaal voor mensen met niet aangeboren hersenletsel is gebouwd, is hij relaxter dan ooit. "Praten gaat opeens veel beter." (9-2-2021)
Siza heeft een nieuw Regionaal Expertise Centrum voor niet-aangeboren hersenletsel (NAH) geopend in Nieuw-Dijk. Het nieuwe expertisecentrum, dat zich richt op behandeling van de chronische fase na NAH, heeft eind 2020 de deuren geopend. "We zijn nu beter bereikbaar voor de mensen uit de regio." (20-1-2021)
Hoewel hersenletsel vaak ingrijpend is, duurt het soms jaren voordat het als zodanig wordt herkend. Soms zoeken mensen jaren naar hulp en dat is jammer, want er zijn goede behandelingen om te leren omgaan met hersenletsel. Wil je meer weten over wat er mogelijk is na niet-aangeboren hersenletsel (NAH)? Kom naar één van de inloopspreekuren van de Regionale Expertisecentra NAH van Siza in Gelderland en Brabant. (15-1-2021)
Woon of logeer je bij Siza, dan worden niet altijd alle kosten vanuit de Wet langdurige zorg of Zorgverzekeringswet vergoed. Het kan zijn dat je voor aanvullende diensten zelf moet betalen. (22-12-2020)
Mary Kemper uit Terborg is een vrouw die haar hart volgt. In het volste vertrouwen dat er altijd weer wat op haar pad komt. Toen ze op de Wandel & Fietsbeurs een meisje enthousiast hoorde vertellen over een fietsavontuur, besloot ze zelf ook te willen fietsen. Van Amsterdam naar Rome. Op 1 februari 2017 nam ze ontslag op haar werk. De twaalf jaar als communicatiemedewerker bij zorgorganisatie Zozijn waren mooi geweest. Het plan was om een paar maanden te trainen en in mei te vertrekken. (17-12-2020)
Willy Zock (65) uit Duiven heeft zichzelf aangeleerd altijd door te pakken. Dus toen de rechterkant van haar hoofd vijf jaar geleden opeens heel erg pijn ging doen, besloot ze maar eens vroeg naar bed te gaan. De volgende dag had ze een ‘dood gevoel’ in de hele rechterkant van haar lichaam. Alles was stijf en het leek wel alsof er mieren door haar lijf liepen. De huisarts vond dat er niks aan de hand was. Pas vijf weken later werd er een herseninfarct geconstateerd. (25-11-2020)