Bij Siza hebben wij de zorg voor kwetsbare mensen. Daarom vertalen we de (uitgebreide) maatregelen voor Nederland, naar maatregelen voor onze medewerkers en cliënten. In dit bericht lees je hoe we dat doen op een zo veilig mogelijke manier voor onze cliënten, medewerkers en verwanten.
Let op: wij passen dit overzicht voortdurend aan op basis van de actuele Nederlandse maatregelen en adviezen. Via deze link lees je over de actuele maatregelen in Nederland.
Sinds dinsdag 15 december is Nederland in lockdown. De lockdown duurt in ieder geval tot en met dinsdag 16 maart 2021. Ons streven is om zorg, dagbesteding, behandeling, bezoek & huisbezoeken en werkplekken waar SizaWerk actief is, zoveel mogelijk te laten doorgaan. Door de strenge lockdown moeten we daarin soms wel wat aanpassingen doen. Lees hier wat dit betekent voor Siza:
De plannen en mogelijkheden verschillen per (groep) cliënt. Er worden constant verschillende factoren afgewogen: wat is het gezondheidsrisico van de cliënt? In hoeverre kan de cliënt zich aan de 1,5 meter afstand regel houden? Dit betekent maatwerk; we willen willekeur voorkomen. Ook wanneer cliënten en medewerkers gevaccineerd zijn, moeten zij zich aan de maatregelen houden. In de basis gelden de volgende richtlijnen:
De komende dagen gaan werk en dagbesteding door zoals gepland. Siza wacht de nadere invulling van het landelijke beleid af. Wanneer hierover meer bekend is, lees je erover op siza.nl/corona. Voor nu geldt:
We vinden het belangrijk dat de aspecten die het leven kwaliteit geven ruimte krijgen. Tegelijkertijd houden we rekening met de medische kwetsbaarheid van cliënten. Daarom hebben we bij Siza deze spelregels:
1. Leeftijd en woonsituatie
2. 1,5 meter en hygiëne
3. Voorkomen van besmetting
Klik hier om meer te lezen over hoe Siza omgaat met het coronavaccin.
(24-2-2021)
Technologie speelt een steeds prominentere rol in de zorg. Het is dus belangrijk dat zorgmedewerkers die techniek als een vanzelfsprekend onderdeel in hun werk toepassen, maar de praktijk wijst nog vaak anders uit. Daarom startten Siza en de HAN (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) vanuit Academy Het Dorp de Smart Health Opleiding. Gisteren kreeg de eerste lichting van 18 studenten hun Smart Health certificaat. (22-2-2019)
“Indrukwekkend en inspirerend,” noemt Tia de Groot de motivatie van de deelnemers aan een pilot voor grip op energie. Twaalf weken lang gingen zes deelnemers met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) vanuit dagbesteding aan de slag met een programma om hun energie beter te verdelen. Het bleek een succes: “er zijn prachtige resultaten geboekt en veel doelen behaald.” (1-2-2019)
Onderzoekers van het onderzoek EVB+ in beeld! zijn op zoek naar 12 leden voor de klankbordgroep. (29-1-2019)
Hoe kunnen wetenschappers in onderzoek écht samenwerken met mensen met een verstandelijke beperking? Op dit onderwerp promoveerde Tessa Frankena, onder andere coördinator Medische Dienst Het Dorp bij Siza, op maandag 14 januari aan Radboud Universiteit in Nijmegen. (24-1-2019)
Siza arts Esther Bakker is gepromoveerd op een voor Nederland (en ver daarbuiten) uniek onderwerp, waardoor de gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking in heel Nederland (en ver daarbuiten!) kan verbeteren. (24-12-2018)
Deze trotse Siza collega’s zijn tijdens een feestelijke avond verkozen tot De Parel van Siza. Het kernteam rondom bewoner Remco op ’s Koonings Jaght werd door de aanwezige collega’s tot Parel gekozen voor hun zelfreflectie, geduld en vermogen om écht te kijken en te luisteren naar Remco. (29-11-2018)
Saskia Offerman van Atelier 23 op De Buitenplaats, is één van de winnaars van het Kunstcongres in museum MORE in Gorssel. (19-10-2018)
In Klik, een vakblad voor medewerkers in de gehandicaptenzorg, vertellen Siza medewerkers over hun eigen plannen om de werkdruk te verlagen. Begin dit jaar stelde Siza namelijk 1,5 miljoen euro beschikbaar waarop bijna alle locaties (zo'n 150) reageerde. Lees de positieve verhalen van medewerkers Joost, Paulien, Melanie, Ariska en Mike. (2-10-2018)
Werken in de zorg wordt complexer, ook bij Siza. Het vinden van gekwalificeerde medewerkers in de gehandicaptenzorg is een urgent probleem. Dat stelt andere eisen aan werving en selectie en dus pakt Siza de zaken nu grondig aan: voortaan doet een speciaal ingericht recruitmentteam de werving en eerste kennismaking met nieuwe medewerkers, ondersteund door een slimme website. Uitgangspunt: de sollicitant is de baas. (26-9-2018)
Jaarlijks lopen naar schatting 120.000 mensen hersenletsel op, bijvoorbeeld door een herseninfarct, ongeluk, tumor of ziektes als MS en Alzheimer. De gevolgen van dit niet aangeboren hersenletsel (NAH) zijn enorm voor de getroffen persoon en zijn omgeving. Er zijn goede programma’s om mensen met NAH te leren omgaan met hun beperkingen, maar helaas zijn die vaak onbekend, ook bij verwijzers. Om die onbekendheid weg te nemen organiseert het Regionaal Expertisecentrum NAH van Siza 3 inloopochtenden. (12-9-2018)