Veel mensen praten erover: het coronavaccin. Hoe meer mensen een prik krijgen, hoe sneller we van het virus af zijn en de maatregelen weer kunnen versoepelen. Nederland wil met het geven van het vaccin de meest kwetsbare mensen beschermen. Er is een eerste indeling gemaakt wie als eerste het vaccin krijgt en op welke locaties deze vaccins worden gegeven.
Cliënten die op een Siza locatie wonen zullen waarschijnlijk eind januari het vaccin krijgen. Hoelang het duurt om de eerste groepen in te enten, is afhankelijk van wanneer en hoeveel vaccins worden geleverd. Ook het tijdpad is nog onzeker. Siza en de medische diensten bereiden zich wel al voor.
Als je bij Siza woont, zul je door de artsen van Siza gevaccineerd worden. We hebben hiervoor wel toestemming nodig van jou of van jouw vertegenwoordiger. Dit kan pas als je goed geïnformeerd bent om weloverwogen een keuze te kunnen maken. Siza zal haar best doen om je deze informatie te geven. Je regiebegeleider en/of de regiebehandelaar gaat met jou in gesprek, informeert je en vraagt om jouw toestemming. Deze toestemming leggen wij vast in het zorgdossier. Heb je vragen of opmerkingen? Dan mag je altijd in gesprek met jouw regiebegeleider of -behandelaar, of met de medische dienst.
Woon je niet bij Siza? Dan word je door jouw huisarts benaderd voor het vaccin.
Er zijn verschillende coronavaccins. Deze hebben allemaal dezelfde stappen doorlopen met dezelfde strenge eisen als andere vaccins tegen bijvoorbeeld griep. Voor het coronavaccin is er gelijktijdig aan stappen gewerkt en is er door verschillende fabrikanten samengewerkt. Ook is er door landen veel geld beschikbaar gesteld om het vinden van een vaccin te versnellen. Daardoor zijn de vaccins tegen corona sneller ontwikkeld dan andere vaccins.
Welk vaccin jij krijgt, is nog niet zeker. Zodra meer bekend is over de vaccinatie, melden wij dit.
In de persconferentie van dinsdagavond 12 januari zei minister Hugo de Jonge dat er één gehandicaptenzorgorganisatie maandag 18 januari start met vaccineren. Andere organisaties, waaronder Siza, zullen moeten wachten tot zij mogen vaccineren. Het is momenteel nog onduidelijk wanneer medewerkers worden uitgenodigd worden voor vaccinatie. Net als andere gehandicaptenzorgorganisaties vinden we dat heel vervelend. We houden het nieuws hierover goed in de gaten.
Om meer te lezen over hoe Siza omgaat met het coronavirus en de huidige maatregelen, klik dan hier.
(13-1-2021)
Bij Siza hebben wij de zorg voor kwetsbare mensen. Daarom vertalen we de (uitgebreide) maatregelen voor Nederland, naar maatregelen voor onze medewerkers en cliënten. In dit bericht lees je hoe we dat doen op een zo veilig mogelijke manier voor onze cliënten, medewerkers en verwanten. (13-1-2021)
Woon of logeer je bij Siza, dan worden niet altijd alle kosten vanuit de Wet langdurige zorg of Zorgverzekeringswet vergoed. Het kan zijn dat je voor aanvullende diensten zelf moet betalen. (22-12-2020)
Mary Kemper uit Terborg is een vrouw die haar hart volgt. In het volste vertrouwen dat er altijd weer wat op haar pad komt. Toen ze op de Wandel & Fietsbeurs een meisje enthousiast hoorde vertellen over een fietsavontuur, besloot ze zelf ook te willen fietsen. Van Amsterdam naar Rome. Op 1 februari 2017 nam ze ontslag op haar werk. De twaalf jaar als communicatiemedewerker bij zorgorganisatie Zozijn waren mooi geweest. Het plan was om een paar maanden te trainen en in mei te vertrekken. (17-12-2020)
Willy Zock (65) uit Duiven heeft zichzelf aangeleerd altijd door te pakken. Dus toen de rechterkant van haar hoofd vijf jaar geleden opeens heel erg pijn ging doen, besloot ze maar eens vroeg naar bed te gaan. De volgende dag had ze een ‘dood gevoel’ in de hele rechterkant van haar lichaam. Alles was stijf en het leek wel alsof er mieren door haar lijf liepen. De huisarts vond dat er niks aan de hand was. Pas vijf weken later werd er een herseninfarct geconstateerd. (25-11-2020)
Hoewel hersenletsel vaak ingrijpend is, duurt het soms jaren voordat het als zodanig wordt herkend. Soms zoeken mensen jaren naar hulp en dat is jammer, want er zijn goede behandelingen om te leren omgaan met hersenletsel. Wil je meer weten over wat er mogelijk is na niet-aangeboren hersenletsel (NAH)? Kom naar één van de inloopspreekuren van de Regionale Expertisecentra NAH van Siza in Gelderland en Brabant. (18-11-2020)
Iedereen in Nederland van 18 jaar of ouder krijgt binnenkort een brief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In deze brief wordt gevraagd of je na je overlijden je organen wilt afstaan voor donatie. Je keuze wordt dan vastgelegd in het Donorregister. (9-11-2020)
In Den Bosch kent iedereen John en Mieke Kouwenberg. Vooral John had de Brabantse gezelligheid en het verenigingsleven hoog in het vaandel. In 2017 werd John getroffen door een herseninfarct. Het ergste vindt John dat hij daardoor niet meer gezellig kan kletsen met mensen. In de Week van de Afasie doen John en Mieke hun verhaal. (14-10-2020)
Van 10 tot 17 oktober 2020 wordt voor de tweede keer De Week van de Afasie georganiseerd. Afasie is een taalstoornis als gevolg van hersenletsel. Mensen met afasie hebben in meer of mindere mate moeite met spreken, lezen, schrijven en taalbegrip. Per jaar krijgen 30.000 mensen afasie, toch is het onbekend en om die onbekendheid weg te nemen is er dus De Week van de Afasie, waarvan 'hersenprofessor' Erik Scherder ambassadeur is. Hieronder het verhaal van Eduard van Loon uit Valburg. (8-10-2020)
Vrijwilligerswerk is dankbaar werk. Het kan zowel de vrijwilliger als degene die hulp ontvangt veel brengen. Maar niet iedereen kan op een vast tijdstip naar een vast adres om vrijwilligerswerk te doen. Om daarop in te spelen biedt Siza de mogelijkheid om ook eenmalig de handen uit de mouwen te steken. (6-10-2020)
Siza heeft half september 14 appartementen voor mensen met niet aangeboren hersenletsel en/of lichamelijke beperkingen in het Julianakwartier geopend. Op de plek van het voormalige Julianaziekenhuis verzorgt Siza in totaal dertig appartementen waarvan de eerste 14 dus half september vrij komen. Cliënten worden zoveel mogelijk met technologie ondersteund. (18-9-2020)