Veel mensen praten erover: het coronavaccin. Hoe meer mensen een prik krijgen, hoe sneller we van het virus af zijn en de maatregelen weer kunnen versoepelen. Nederland wil met het geven van het vaccin de meest kwetsbare mensen beschermen. Siza is donderdag 4 februari gestart met het geven van de prik aan cliënten die bij Siza wonen en geen eigen huisarts in de wijk hebben.
Onze medische diensten van locaties Het Dorp en ’s Koonings Jaght gaven de prik tegen het coronavirus.
Woon je bij Siza en heb je een eigen huisarts in de wijk? Dan zal hij of zij de vaccinatie verzorgen. Eind februari of begin maart komen er teams langs op jouw locatie om de eerste prik tegen corona te geven. Je hoort van de begeleiding op welke dag dat is. Na ongeveer 4 weken krijg je de tweede prik. De huisartsenposten organiseren het geven van de prik zelf. Siza heeft nauw contact met de huisartsen en we ondersteunen zo goed mogelijk zodat het geven van de prikken soepel verloopt.
De woonlocaties die onder de volgende huisartsenposten vallen, zullen (bij toestemming) worden gevaccineerd:
Krijg je ambulante ondersteuning van Siza? Dan word je uitgenodigd door jouw huisarts. Dat gaat volgens de landelijke planning die er is voor het vaccineren.
De overheid bepaalt welk vaccin je krijgt. Je kunt niet zelf kiezen. Je eerste en tweede prik zijn altijd van hetzelfde vaccin.
Er zijn verschillende coronavaccins. Deze hebben allemaal dezelfde stappen doorlopen met dezelfde strenge eisen als andere vaccins tegen bijvoorbeeld griep. Voor het coronavaccin is er gelijktijdig aan stappen gewerkt en is er door verschillende fabrikanten samengewerkt. Ook is er door landen veel geld beschikbaar gesteld om het vinden van een vaccin te versnellen. Daardoor zijn de vaccins tegen corona sneller ontwikkeld dan andere vaccins.
We hebben op 16 februari van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) groen licht gekregen om medewerkers uit te nodigen voor de coronavaccinatie. Medewerkers maken hiervoor zelf een afspraak bij de GGD.
Cliënten, collega's en verwanten van cliënten bij Siza vertellen waarom zij zich laten vaccineren. Voor zichzelf en voor de ander.
Om meer te lezen over hoe Siza omgaat met het coronavirus en de huidige maatregelen, klik dan hier.
(26-2-2021)
Iedereen in Nederland van 18 jaar of ouder krijgt binnenkort een brief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In deze brief wordt gevraagd of je na je overlijden je organen wilt afstaan voor donatie. Je keuze wordt dan vastgelegd in het Donorregister. (9-11-2020)
In Den Bosch kent iedereen John en Mieke Kouwenberg. Vooral John had de Brabantse gezelligheid en het verenigingsleven hoog in het vaandel. In 2017 werd John getroffen door een herseninfarct. Het ergste vindt John dat hij daardoor niet meer gezellig kan kletsen met mensen. In de Week van de Afasie doen John en Mieke hun verhaal. (14-10-2020)
Van 10 tot 17 oktober 2020 wordt voor de tweede keer De Week van de Afasie georganiseerd. Afasie is een taalstoornis als gevolg van hersenletsel. Mensen met afasie hebben in meer of mindere mate moeite met spreken, lezen, schrijven en taalbegrip. Per jaar krijgen 30.000 mensen afasie, toch is het onbekend en om die onbekendheid weg te nemen is er dus De Week van de Afasie, waarvan 'hersenprofessor' Erik Scherder ambassadeur is. Hieronder het verhaal van Eduard van Loon uit Valburg. (8-10-2020)
Vrijwilligerswerk is dankbaar werk. Het kan zowel de vrijwilliger als degene die hulp ontvangt veel brengen. Maar niet iedereen kan op een vast tijdstip naar een vast adres om vrijwilligerswerk te doen. Om daarop in te spelen biedt Siza de mogelijkheid om ook eenmalig de handen uit de mouwen te steken. (6-10-2020)
Siza heeft half september 14 appartementen voor mensen met niet aangeboren hersenletsel en/of lichamelijke beperkingen in het Julianakwartier geopend. Op de plek van het voormalige Julianaziekenhuis verzorgt Siza in totaal dertig appartementen waarvan de eerste 14 dus half september vrij komen. Cliënten worden zoveel mogelijk met technologie ondersteund. (18-9-2020)
Vlak voor zijn twintigste verjaardag kreeg Patroy Wolterink uit Winterswijk een ernstig auto-ongeluk. Hij kwam met zijn hoofd hard tegen de voorruit van zijn auto aan. In het ziekenhuis werd hij helemaal nagekeken. Alles leek het nog te doen. Hij wist zich nog alles te herinneren. Er werd een hersenschudding geconstateerd en daarom werd hij de eerste dagen na het ongeluk om de twee uur wakker gemaakt door zijn moeder. Dat ging goed, Patroy bleef alert. Maar na een maand kreeg Patroy alsnog klachten. (16-9-2020)
Siza heeft twee nieuwe locaties geopend: de Haverweg in Rheden en de Arnhemse Allee in Arnhem. “Tuurlijk is zo’n verhuizing spannend, nu in coronatijd al helemaal. Maar het is zo’n mooie plek!" (7-9-2020)
Medio september opent een nieuw expertise centrum in Eefde voor behandeling gericht op de chronische fase na niet aangeboren hersenletsel (NAH). In Nederland lopen maar liefst 140.000 mensen per jaar hersenletsel op als gevolg van ziektes en ongelukken. Nieske van Lith (fysiotherapeute en fysiek behandelaar REC-Eefde): ‘het nieuwe centrum in Eefde voorziet echt in een behoefte.’ (18-8-2020)
In de jaren 60 van de vorige eeuw was Het Dorp wereldnieuws. Mies Bouwman haalde in de eerste live tv-marathon ooit 22 miljoen gulden op, waarmee Het Dorp werd gebouwd: een unieke plek waar mensen met een beperking zo zelfstandig mogelijk bij elkaar konden wonen. Anno 2020 is Het Dorp nog steeds een bijzonder stukje Arnhem, maar wel een plek die toe was aan grootschalige vernieuwing. (3-7-2020)
Hoe ervaren cliënten, hun naasten en onze medewerkers de kwaliteit van onze zorg en dienstverlening? Dat staat in het Kwaliteitsrapport 2019. We vertellen over wat goed gaat. Maar ook wat volgens ons beter zou kunnen. En wat we in 2020 willen veranderen of verbeteren. (26-6-2020)