Expertisecentrum Autisme open

In de onlangs nieuwgebouwde locatie van Siza aan de Arnhemsestraatweg 5-7 in Velp is sinds deze zomer het expertisecentrum voor autisme gevestigd. Het expertisecentrum bevat een trainingshuis en een woongedeelte waar cliënten beschermd kunnen wonen. Daarnaast wordt in de locatie een netwerk opgebouwd met diverse organisaties die mensen met autisme verder kunnen helpen in hun ontwikkeling.

In het trainingshuis worden de bewoners gecoacht om zelfredzamer te worden, om beter te kunnen participeren in de samenleving. Daarbij wordt nadrukkelijk contact gezocht met bewoners in de omgeving, om voor elkaar van betekenis te kunnen zijn. 

Expertisecentrum

Siza start er een netwerk op samen met andere partijen die kennis of diensten leveren om mensen met autisme verder te helpen in hun ontwikkeling. In samenwerking met onder meer het Leo Kannerhuis en RIBW biedt Siza vanuit het expertisecentrum begeleiding en advies aan cliënten en/of verwanten in alle levensfases. Ook wordt samenwerking gezocht met andere organisaties. Zo is er bijvoorbeeld contact met een rijschool die een aangepast lesprogramma aanbiedt aan mensen met autisme.

Leer/werkplaats

In september wordt er in samenwerking met de HAN een leer/werkplaats opgezet. Daar ligt het accent op innovatie, verbinding en ontwikkeling van en met cliënten met autisme. Voor de regio Arnhem is dit uniek! De leer/werkplaats zorgt ervoor dat een groep studenten van de HAN kan leren in een praktijkomgeving. Leren door interactie en reflectie met specialisten van Siza. Daarnaast gaan de studenten onderzoek doen op het gebied van autisme en zullen zij op basis daarvan mogelijk nieuwe methodieken uitrollen in het team.

Trainingsprogramma

Ook bewoners gaan er leren en trainen. Samen met een regiebegeleider van Siza -een expert op het gebied van autisme en/of verstandelijke beperking- worden de leerwensen nauwkeurig in kaart gebracht. Vervolgens wordt een trainingsprogramma opgesteld dat past bij de leefstijl en behoefte. Het trainingsprogramma duurt in principe twee jaar. Daarna stroomt een cliënt door en kan hij of zij de overstap maken naar wonen in een wijk met eventueel ambulante ondersteuning.

Nieuwbouw

Het nieuwe gebouw aan de Arnhemsestraatweg 5-7 bestaat uit twee woongedeeltes.
In het kleine woongedeelte (14 appartementen), vindt 24-uurs begeleiding plaats. Het grotere woongedeelte (34 appartementen) is gericht op trainingsactiviteiten.

Duurzaam en prikkelarm

Beide woongedeeltes zijn duurzaam gebouwd en zo geïsoleerd dat bewoners zo min mogelijk last hebben van externe prikkels. Zo is er bijvoorbeeld speciale isolatie aangebracht om geluid te weren. Het gebouw heeft een koel- en verwarmingssysteem dat gebruik maakt van een duurzaam energieopslagsysteem in de bodem. Om het gebouw nog energiezuiniger te maken is een energiedak gecreëerd. Door opwarming van de zon wordt het water in het leidingsysteem van het energiedak verwarmt, dit warme water zorgt onder ander voor de verwarming van het gebouw en voor warm tap water. Bovendien is het gebouw zo ingericht dat het aan de moderne eisen in de zorg voldoet. In het gebouw is bijvoorbeeld techniek aanwezig, zodat zorg op afstand mogelijk is. 

Structuur en rust

In de woonlocatie wordt zoveel mogelijk rust en continuïteit aan de bewoners geboden. Cliënten hebben een vast team met deskundige begeleiders, die goed op de hoogte zijn van gemaakte afspraken. Ook wordt er vanuit het centrum ambulante begeleiding geboden aan cliënten die wonen in een wijk die zijn doorgestroomd vanuit een beschermde woonomgeving.

De eerste cliënten zijn er in mei komen wonen. In oktober wordt de locatie officieel geopend en dan zijn naar verwachting alle plekken in de twee woongedeeltes gevuld.

(21-7-2015)

Lees verder...
 • Astra is de winnares van de Gouden Sleutel 2019

  Gouden Sleutel 2019 uitgereikt aan Astra en haar wandelmaatje Levinia

  Op de 3e verdieping van het Gelredome in Arnhem werd woensdagavond 12 juni een bijzondere én makkelijke thuiswedstrijd gespeeld, we speelden namelijk allemaal voor hetzelfde team: Team Siza. De wedstrijd draaide om de Gouden Sleutel, die werd uitgereikt aan Astra. Zij kreeg deze blijk van waardering voor haar uitzonderlijke inzet als vrijwilliger bij Siza. De Gouden Sleutel is ontworpen door Marco de Leeuw van DesignXAmbacht en gemaakt door cliënten van Siza. (19-6-2019)

 • Geraline Leusink

  Zorg voor mensen met VB moet beter, vindt 'onze' Geraline Leusink

  De medisch directeur van Siza, Geraline Leusink, is sinds kort ook de enige hoogleraar Geneeskunde voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland. Zij schreef afgelopen zaterdag een opiniestuk in het Brabants Dagblad, waarin ze betoogt dat de zorg voor mensen met verstandelijke beperkingen cruciaal is. (18-6-2019)

 • Lees verder

  5 jaar afasiecentrum Arnhem: Jolanda heeft er baat bij

  Het Afasiecentrum van Siza in Arnhem bestaat donderdag 6 juni precies 5 jaar. Reden om stil te staan bij het grote belang van goede opvang van mensen met deze taalstoornis waardoor spreken, lezen, schrijven en taalbegrip aangetast kunnen worden. Afasie is bijna altijd het gevolg van niet aangeboren hersenletsel. Door ziektes of ongelukken lopen per jaar maar liefst zo’n 140.000 Nederlanders deze hersenschade op. Zo’n 20 procent van deze mensen heeft ook afasie. Hoe ingrijpend dat is blijkt wel uit het relaas van Jolanda van Brink-Polman. (5-6-2019)

 • Lees verder

  Kwaliteitsrapport 2018 staat online

  In het kwaliteitsrapport 2018 laten we zien hoe cliënten, verwanten en medewerkers de kwaliteit van onze zorg en dienstverlening ervaren. We vertellen over wat goed gaat. Maar ook wat volgens ons beter zou kunnen. En wat we in 2019 willen veranderen of verbeteren. (31-5-2019)

 • Lees verder

  Camping Kooningsveld heeft eerste Arnhemse tiny house voor vakantie

  Je bent omgeven door groen en rust. Reeën en herten dartelen in je voortuin. Je kunt wandelen en fietsen in een prachtige omgeving nabij de Veluwe. En als je wil, kun je zo het gezellige Arnhem in. Klinkt dat goed? Minicamping Kooningsveld bood al 15 heerlijke kampeerplaatsen, nu kun je er ook de allereerste vakantie tiny house in Arnhem huren! (30-5-2019)

 • Lees meer

  6 juli: informatieochtend omgaan met gevolgen van hersenletsel

  Jaarlijks lopen naar schatting 120.000 mensen hersenletsel op, door ziektes of ongelukken. Er zijn goede programma’s om mensen met dit niet-aangeboren hersenletsel (NAH) te leren omgaan met hun beperkingen, maar helaas zijn die vaak onbekend, ook bij verwijzers. Om die onbekendheid weg te nemen organiseert het Regionaal Expertisecentrum NAH van Siza op zaterdag 6 juli van 10.00 tot 12.00 uur een informatieochtend in Barneveld. (27-5-2019)

 • Lees verder

  Grenzen verleggen: Mike bestijgt ‘Le Grand Ballon’

  Op zaterdag 1 juni is het zover. Dan bestijgt Mike van Luffelen de 1450 meter hoge berg ‘Le Grand Ballon’ in de Vogezen en zal blijken of zijn maandenlange training met begeleider Tony Krah voldoende was om deze mijlpaal in zijn leven te bereiken. (24-5-2019)

 • Lees verder

  25 mei: informatieochtend 'Echt verder met hersenletsel"

  Van 10 tot 12 uur in het regionaal expertisecentrum Apeldoorn, Rijksstraatweg 236 in Teuge (20-5-2019)

 • Lees verder

  Feest en sport op Arnhemse Sizalocaties HWL (Kemperbergerweg) en Fitlife (Het Dorp)!

  Een zonnige start van onze Fitweek 2019! Spelers van Vitesse openen vandaag het nieuwe speelplein en de nieuwe sportruimte. (1-5-2019)

 • Lees verder

  1 tot 3 mei: Fitweek bij Siza

  Een nieuw speelplein voor onze locatie aan de Kemperbergerweg in Arnhem én een nieuwe stek voor Fitlife op Het Dorp! Dat is reden voor een sportief feestje dat geopend wordt met onder andere spelers van Vitesse en belangstelling van Omroep Gelderland. Want bewegen is gezond voor iedereen! (1-5-2019)

Rendertime:0.153seconds(Logging enabled)