Technologie in het hart van de zorg

Niemand wil gedwongen afhankelijk zijn van zorgprofessionals. Dankzij slimme technologische innovaties krijgen mensen met een beperking mee zeggenschap over hun eigen leven. Zo kunnen ze bijvoorbeeld zelf bepalen wanneer ze naar bed gaan of wanneer ze willen douchen. De inzet van technologische hulpmiddelen betekent vaak een wereld van verschil. Meer zelfstandigheid, meer vrijheid.

Meer vrijheid dankzij technologie

De ontwikkeling van technologie gaat sneller dan ooit tevoren. Met de vernieuwing van Het Dorp sluiten we aan bij deze ontwikkeling. We verbinden cliënten en begeleiders met studenten en het bedrijfsleven om samen nieuwe technologische toepassingen te ontwikkelen die helpen om zo zelfstandig mogelijk te leven.

Ervarings- en onderzoekscentrum

De eerste fase van de vernieuwing bestaat uit de bouw van 36 zorgappartementen. Op de begane grond van de nieuwbouw komt een ervarings- en onderzoekscentrum, Academy Het Dorp. Dit centrum verbindt vragen van cliënten en zorgprofessionals aan technische mogelijkheden en vaardigheden.

Voorbeeld: Het verhaal van de benenbeweger ‘De Autostep’
Mensen met een beperking moeten kunnen bewegen. Dat is belangrijk voor de doorbloeding en voor een goed dag- en nachtritme. Veel cliënten zijn voor beweging vaak afhankelijk van ondersteuning van buitenaf, daardoor krijgen ze niet de beweging die ze nodig hebben. Als oplossing hiervoor is de ‘Autostep’ ontwikkeld. De Autostep maakt het mogelijk, om mensen die niet zelfstandig hun benen kunnen bewegen, toch te laten bewegen.

Hoe kwam de Autostep tot stand?
Het begint allemaal met een fysiotherapeut van Siza die zich afvraagt of er geen betaalbaar en mobiel apparaat kan worden ontwikkeld dat een ‘traploopbeweging’ stimuleert. Twee studentes van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) doen een haalbaarheidsstudie waarbij gebruikers en de zorgmedewerkers nauw worden betrokken. Daarna bouwt het engineeringsbureau CCC Projects & Engineering een aantal prototypes. Deze worden door Siza en een andere zorgaanbieder getest bij zowel kinderen als volwassenen. Momenteel wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van een markt klaar product waarbij de aanbevelingen vanuit de testen worden meegenomen.

Gebruikers zijn vanaf stap één betrokken bij het innovatieproces of bij het ontwerpen van een nieuw product. Medewerkers van Academy Het Dorp zoeken de juiste partijen bij elkaar die ieder vanuit eigen vakgebied een bijdrage kan leveren aan de oplossing. Dit kunnen ontwerpers zijn, studenten met een afstudeeropdracht maar ook marketeers en juristen die bedrijven kunnen ondersteunen om een vinding op de markt te brengen. Academy Het Dorp biedt iedereen een toegankelijke plek waarbij de focus ligt op het delen van kennis. De deuren staan wijd open voor iedereen die belangstelling heeft voor technologische vernieuwing in de zorg.

Drie thema’s

In Academy Het Dorp wordt gewerkt met drie thema’s:

  • Robots in de zorg. In het ervaringscentrum kunnen mensen en robots aan elkaar wennen en van elkaar leren. Technici staan in contact met gebruikers en kunnen op basis van de directe input van gebruikers werken aan technologische oplossingen die goed werken. Robots worden al veel ingezet, maar een verdere inzet van robots moet onderzocht en uitgetest worden.
  • Domotica. Door het toepassen van sensoren kunnen mensen apparatuur in huis bedienen met de tablet of de telefoon, bijvoorbeeld de gordijnen dicht doen, het koffiezetapparaat aanzetten of bezoek binnenlaten.
  • Gaming. Spel is een effectieve manier van leren en wordt ook (steeds meer) in de zorg toegepast. Mensen met NAH kunnen met een game bijvoorbeeld opnieuw leren koken. Of mensen met autisme kunnen in een spel leren omgaan met situaties die zich voordoen bij het boodschappen doen.

Paswoningen

Hoe technologie en innovatie de zelfredzaamheid versterken is al zichtbaar in onze twee Paswoningen (zie foto). De paswoningen zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met cliënten, bedrijven, behandelaars en zorgmedewerkers. De woningen zitten vol slimme toepassingen zoals een draaiende keuken, een wc met een douche (geen hulp meer nodig bij de toiletgang) en een bed dat 90 graden kan draaien van zitten naar liggen. In de Paswoningen kunnen mensen met een beperking, medewerkers en andere geïnteresseerden ideeën opdoen over de mogelijkheden om een woning aan te passen. Meer informatie: www.paswoningen.nl

Film

In het kader van het duurzaamheidsfestival ‘Innovate: Arnhem’ in het najaar van 2015 is een korte film gemaakt waarin Rob Hoogma, voorzitter van de Raad van Bestuur van Siza, wordt geïnterviewd over technologie en innovatie in de Paswoningen. Klik hier voor het interview.

Paswoningen
Rendertime:0.156seconds(Logging enabled)