Ik ben Gijs

Lees mijn verhaal

Ik ben Gijs

Ik maak mijn droom waar

Voor mijn hersenbloeding was ik consultant bij Essent en reed ik door het hele land. Ik zie nu een hele andere wereld. Maar ik ga altijd uit van het positieve: wat kan ik nog wél. Het is mijn droom om helemaal zelfstandig te worden. En ik weet dat dat bereikbaar is.

Dat was de eerste tijd nadat het was gebeurd wel anders. Ik was verdrietig en negatief. Ik deed niets. Ik woonde destijds in een woonvorm in Amsterdam en was drie uur per dag onderweg naar een dagbesteding waar we alleen spelletjes deden. Nu woon ik in een woonvorm van Siza en heb ik mooie natuur en voorzieningen op 5 minuten afstand. Heel prettig. Ik gebruik alleen nog maar een medicijn tegen epilepsie en dat heeft me frisser gemaakt. Hierdoor heb ik mijn emoties weer terug en sta ik weer een stuk positiever in het leven. Ik zet me volop in om mijn doelen te bereiken.

“Ik kan veel meer dan ik dacht”

Nog steeds vooruitgang
De omslag kwam een jaar of twee geleden. Ik zat op bed, klaar om te gaan slapen. De begeleiding legde dan altijd mijn benen op bed. Mijn begeleider zei: “Mijn schoonvader heeft ook een hersenbloeding gehad en die gaat altijd zelf naar bed.” Hij deed het voor en het lukte mij ook: ik kon zelf gaan liggen! ‘Huh’, dacht ik, ‘ik kan veel meer dan ik dacht.’ Ik heb sindsdien al zoveel stappen gemaakt en er zit nog steeds vooruitgang in. Een half jaar geleden duurde het naar bed gaan nog een half uur en nu kan ik het in tien minuten.

Druk bezig
Vroeger was ik druk met werk en met vrienden. Nu ben ik ook weer druk. Ik zit in allerlei commissies, ik ben regisseur en producer bij Rock & Rolstoel Productie waar we films maken, ik praat mee over de bouwplannen op Het Dorp, bij Samen Arnhem help ik stadsgenoten die een steuntje in de rug nodig hebben. Ik maak daar bijvoorbeeld flyers voor. Dan doe ik ook nog mee aan de campagne Nederland Onbeperkt van de VGN, ik ben ambassadeur van Het Dorp en ik ben betrokken bij de stichting IKONE. Samen met twee anderen uit de wijken Heijenoord en Lombok heb ik vorig jaar voor het eerst ‘KUNSTMETMEKAAR’ georganiseerd. Mensen met en zonder beperking laten zien dat ze samen creatief kunnen zijn. En natuurlijk ga ik naar de fysio en naar de fitness, want ik wil wel fit blijven! Mijn dochtertje zie ik een keer in de twee weken, zij was twee toen het gebeurde. Ze weet niet beter dat ik in een rolstoel zit. We maken leuke uitjes of we spelen een spelletje. Of we zitten te gewoon te kletsen.

“Mijn regiebegeleider helpt me mijn doelen te bereiken”

Zoveel mogelijk zelf doen
Ook al ben je beperkt, je moet naar de toekomst kijken. Ik kan de meeste dingen wel en maar een paar dingen niet. Je moet soms anders nadenken. Inventief zijn. Ik kan bijvoorbeeld met één hand geen zware kom tillen, maar ik kan hem misschien wel schuiven. Ik stel ook vragen aan de fysiotherapeut en ergotherapeut.
Ik ben weer de baas over mezelf. Met Chantal, mijn regiebegeleider, bespreek ik mijn doelen. Ze helpt me die te bereiken. Ik wil bijvoorbeeld zelf douchen, maar de douche is ingesteld op de begeleiding, toegesneden op hun houding en dat soort dingen. Daarom zijn we nu bezig om een handrolstoel te regelen waarmee ik zelf kan douchen. Ons gezamenlijke uitgangspunt is dat ik zoveel mogelijk zelf doe. Zij helpt dus alleen waar nodig. Dat matcht perfect!

Lees onze verhalen

Ik ben Ellert-Jan

Lees het verhaal van Ellert-Jan

Mijn leven is in 2007 compleet veranderd. Op 13 mei kreeg ik bij de voetbal – mijn grote passie – een CVA. Na een intensieve revalidatieperiode kan ik nu weer veel zelf, al is alles anders dan daarvoor.

Lees het verhaal van Ellert-Jan

Ik ben Patrick

Lees het verhaal van Patrick

Ik heb veel meer inzicht gekregen in mijn beperkingen, maar ook in wat ik wel kan en hoe ik dingen moet aanpakken. Ik heb geleerd dat ik moet accepteren wat ik heb en dat een stapje terug doen soms juist een meerwaarde is.

Lees het verhaal van Patrick

Rendertime:0.381seconds(Logging enabled)