Ik ben Robert

"Meer eigen baas met hulp van technologie"

Met de robotarm aan zijn rolstoel kan Robert van Ginkel zonder hulp eten, drinken en zijn tanden poetsen. "Het is fijn om in je eigen tijd - en in je eigen tempo - te kunnen eten. Als je hulp nodig hebt, moet het soms sneller dan je wilt omdat er ook anderen zitten te wachten, of je hebt eigenlijk nog niet zo'n trek."

Robert bedient de robotarm met een serie knoppen op het blad van zijn rolstoel. Elke knop is een commando: naar links, rechts, omhoog enzovoorts. Het duurde even om het onder de knie te krijgen. "Maar nu doe ik het zonder nadenken," vertelt Robert.

Op de tafel van zijn rolstoel staat ook zijn smartphone in een houder. Die kan hij bedienen met één knop. De cursor beweegt over verschillende menu's, hij kan verschillende mogelijkheden aanklikken. Zo kan Robert ook mailen en WhatsApp'en. De telefoon vond Robert op de Support Beurs in Utrecht, een jaarlijks evenement voor mensen met een beperking en mensen die werken in de gehandicaptenzorg. "Mijn telefoon is erg belangrijk. Ik kan contact zoeken met vrienden of een taxi bellen".

Robert is het er van harte mee eens dat technologische vernieuwing één van de pijlers is van de vernieuwing van Het Dorp. Zelf zou hij graag met de ontwerper van een technisch bedrijf meedenken over de ontwikkeling van een robot die iets te drinken uit de koelkast kan halen, en inschenken. "Dat gaat nog niet met deze robotarm. Daardoor moet ik een medewerker bellen als ik iets wil drinken, soms duurt dat even. Ik zou willen dat ik de vrijheid had om het zelf te doen."

 

Lees het verhaal van Robert

Lees onze verhalen

Rendertime:0.152seconds(Logging enabled)