Ik ben Sebastiaan

Lees mijn verhaal

Ik ben Sebastiaan

Zelfstandig wonen in de Weerdjesstraat

Ik ben Sebastiaan, 22 jaar oud en een troste bewoner van een appartement in de Weerdjesstraat. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik de meeste tijd niet eens thuis ben! Ik sport, werk en ben als vrijwilliger actief bij de reddingsbrigade van Arnhem. En daarnaast loop ik ook nog één dag in de week stage bij een Hoveniersbedrijf in Spankeren.

Ik heb één huisgenoot, dat is Jim. Ik ben weinig thuis dus we zien elkaar niet veel, maar je bent ook niet helemaal alleen. We hebben allebei ons eigen leven. Ik heb een licht verstandelijke beperking en kon drie jaar geleden terecht in deze woning van Siza. Het was nog niet gemakkelijk om een woning te vinden. Ik heb geluk gehad dat ik net in die tijd stage kon lopen en werk kreeg. Zo ben ik hier terecht gekomen!

Door het wonen bij Siza kan ik een zelfstandig leven leiden. Ik woon op mezelf en ik heb een baan, maar ik zie de begeleiding van Siza bijvoorbeeld wel tijdens het koken, want dat kan ik niet zelf. Zij hebben een kantoor in het gebouw waar ik woon. Ik vind het prettig om zoveel mogelijk zelf te doen, dat geeft mij meer vrijheid, maar het is ook fijn om te weten dat de begeleiding van Siza altijd aanwezig is.

Het is fijn om te weten dat Siza er is, ook al ben ik heel zelfstandig!

Wonen in de Weerdjesstraat is leuk. Midden in het centrum van Arnhem! Hierdoor kan ik overal snel naar toe; van werk tot wijk- en stadsactiviteiten en sportverenigingen. Jullie dachten toch zeker niet dat ik alleen maar binnen in mijn appartement zat hè! Doordat ik in het centrum woon ben ik overal heel snel en dankzij de GO’OV-app kan ik ook zelfstandig reizen met het openbaar vervoer.

Ik werk als assistent hovenier op Zorgboerderij Hoeve Klein Mariëndaal. Daar neem ik ook deel aan een leer/werktraject waar Siza onderdeel van uit maakt. Dat is voor de opleiding tot assistent hovenier. Hierbij leer ik alles wat een hovenier ook doet en leer ik over tuinaanleg en onderhoud en het adviseren van klanten en brengen we dat ook in de praktijk.

Het groenonderhoud in de wijk Lombok in Arnhem is onderdeel van mijn werk bij de zorgboerderij. Samen met collega’s maken we de wijk mooi en voegen we meer natuur toe. We ontmoeten collega’s van andere organisaties, waar we soms ook mee samenwerken en ook veel mensen uit de wijk. Ze komen dan wel eens een praatje maken, ze zijn dan tevreden dat alles er weer mooi en netjes uit ziet! Het is heel nuttig werk. De wijk versobert niet en maakt de bewoners blij.

Op vrijdag loop ik ook nog stage bij een hoveniersbedrijf in Spankeren. Daar zie ik weer een hele andere kant van het werk als hovenier. We gaan daar in gesprek met klanten om te kijken wat de wensen zijn en zodra een architect voor ons een tuinplan maakt, kunnen we aan de slag met de aanleg van de tuin. Geheel afgestemd op de wensen van de klant!

In de avonduren en in het weekend ben ik nog actief als Junior Lifesaver bij de Reddingsbrigade in Arnhem. De collega’s daar zijn allemaal goed op elkaar ingespeeld, want je krijgt veel verantwoordelijkheid. Als we een oproep krijgen weten we nooit wat we kunnen aantreffen en dat maakt het erg spannend. Ik heb daar ook een EHBO certificaat behaald. Tot nu toe heb ik de dingen die ik geleerd heb tijdens die cursus nog niet hoeven toe te passen!

Wonen in de Weerdjesstraat is leuk. Midden in het centrum van Arnhem!

Ik heb een actief en zelfstandig leven, maar voor mij is wonen bij Siza wel erg belangrijk. Als ik niet meer begeleid kan wonen dan valt er veel steun weg. Siza helpt mij bijvoorbeeld met mijn dag- en weekplanning en de dagelijkse structuur. Ze geven mij sturing zodat ik zelf steeds iets meer en een stapje vooruit kan, dat geeft me veel zelfvertrouwen. Met de begeleiding in mijn appartementencomplex kan ik bovendien goed praten. Over werk, de dagelijkse stand van zaken. Als er iets is, dan bespreek ik dat met mijn begeleider. Het is fijn om te weten dat Siza er is, ook al heb ik al grote stappen gemaakt in mijn zelfstandigheid.

Lees onze verhalen

Ik ben Miriam

Lees het verhaal van Miriam

Jarenlang heb ik enorm veel buikpijn gehad door het prikkelbare-darmsyndroom. Op een gegeven moment ben ik flink gaan sporten en dat heeft echt wonderen voor mij gedaan.

Lees het verhaal van Miriam

Rendertime:0.207seconds(Logging enabled)