Ik ben Zerina

Lees mijn verhaal

Ik ben Zerina

Als je valt, moet je weer opstaan!

In ruim een jaar tijd kan er veel gebeuren, zeg. In juli 2015 kreeg ik twee diploma’s, één als administratief/secretarieel medewerkster en één als telefoniste. Een paar weken later verhuisde ik vanuit Lobith, waar ik bij mijn moeder woonde, naar een appartement van Siza in Velp. En over een paar maanden krijg ik een vast contract! Ongelofelijk toch?!

Wat ik het mooiste moment vond? Dat was toch wel toen ik hoorde dat ik per 1 januari 2017 een vast contract krijg. Ik begin nog te glimmen als ik daaraan terugdenk. Toen ik in de zomer van 2015 bij Siza kwam wonen, was mijn doel dat ik vast, betaald werk zou vinden, maar met mijn autisme is dat nog niet zo makkelijk, weet ik uit ervaring. Vroeger werd ik steeds afgewezen. Dan was ik weer te jong, dan weer te oud, dan was mijn autisme een probleem… Ik wilde heel graag aan het werk, maar dacht dat het me nooit zou lukken. Wat ben ik blij dat ik doorgezet heb. Ik heb geleerd: als je valt, moet je weer opstaan!

“Ik wilde anderen laten zien dat ik het wél kon”

Mijn twee broers hebben allebei een beperking. Omdat ik de jongste ben, herkende mijn moeder veel van mijn gedrag. Ze wilde me laten testen bij de huisarts, maar die zei dat autisme vooral bij jongens voorkomt en dat ik het gedrag van mijn broers kopieerde. Het duurde uiteindelijk tot m’n zestiende tot er PDD-NOS en dyslexie vastgesteld werd. Toen werd er direct een rugzakje voor me aangevraagd en deden ze een aanvraag voor cluster 4 onderwijs. Maar daar wilde ik niet heen, want dan kon ik nooit een diploma halen en dat wilde ik juist zo graag. Ik wilde anderen laten zien dat ik het wél kon… En het is gelukt! Na de middelbare school ben ik naar het MBO gegaan. Ik was zo trots!

Ik koos op het MBO voor de tweejarige opleiding ‘helpende zorg & welzijn’, want ik wilde mensen met een beperking helpen. Drie maanden voor m’n examen moest ik helaas stoppen, want de opleiding bood me te weinig structuur. Ik stapte over naar een administratieve opleiding en dat ging wel goed! Toch ben ik blij dat ik het geprobeerd heb, want anders had ik nooit geweten of ik het wel of niet kon. Direct nadat ik m’n twee diploma’s van de administratieve opleiding had gehaald, ben ik naar het appartement van Siza verhuisd, waar ik nu woon. Ik was er echt aan toe om op eigen benen te staan. Ik ben bewust ná m’n examen verhuisd, want tegelijk was niet te doen voor me, dat is gewoon te veel. Toen ik net bij Siza woonde, liet m’n werkcoach een functie op het centraal bureau van Siza zien, maar die was helaas net vervuld. Ik heb toen een paar maanden bij een verzorgingshuis gewerkt, totdat er in februari 2016 een functie als assistent-secretaresse Sociaal Domein vrijkwam op het centraal bureau van Siza. Ik kon er beginnen voor acht uur per week.

“Je moet in jezelf blijven geloven, ook al is dat soms moeilijk”

De afgelopen maanden is dat steeds verder uitgebreid en nu werk ik twintig uur per week. Mijn werkdagen zijn dinsdag tot en met donderdag. Dan kan ik vrijdag bijkomen van de werkweek en maandag van het weekend, haha! Ik doe heel veel verschillende dingen, van scannen en kopiëren tot visitekaartjes aanvragen, de reiskostendeclaraties en verlofaanvragen van de medewerkers en de productieadministratie. Ik vind m’n werk ontzettend leuk en mijn collega helpt me goed. Voor mij is een vast aanspreekpunt en structuur heel belangrijk. En ik doe één ding tegelijk. Ik maak een schema wanneer ik wat doe en als er iets tussendoor komt, vraag ik mensen om hun vraag te mailen, zodat ik het op m’n eigen tijd kan doen. Dat gaat heel goed!

De volgende stap is mijn eigen huis met ambulante begeleiding van Siza. Ik ben al aan het zoeken naar iets hier in de omgeving. Op m’n nieuwe plek wil ik graag een aquarium met echte vissen. Dat lijkt heel leuk! En oh ja, ik zou ook heel graag m’n rijbewijs willen halen. Dan ben ik niet meer afhankelijk van anderen.

Wil je aan de slag? Bekijk hier onze vacatures voor cliënten.

Vacatures voor cliënten
Lees het verhaal van Zerina

Lees onze verhalen

Ik ben Sharon

Lees het verhaal van Sharon

En ik heb van alles te doen: ik werk op het activiteitencentrum hier in de buurt. En ik geef ook rondleidingen! De dinsdagochtend vind ik extra leuk, want dan help ik kinderen op een basisschool.

Lees het verhaal van Sharon

Ik ben Chantal

Lees het verhaal van Chantal

"Als je me 9 jaar geleden had gezegd dat ik nu hier zou werken, had ik je vierkant uitgelachen! Soms moet je in het diepe springen om ergens te komen."

Lees het verhaal van Chantal

Rendertime:0.167seconds(Logging enabled)