Ik ben Maaike

Lees mijn verhaal

Ik ben Maaike

Ik ben trots op wat ik bereikt heb

Welkom! Ga lekker op de bank zitten. Wat wil je drinken? En als je zin hebt: daar staan gevulde koeken! Dit is mijn woonkamer en daar, achter de keuken, is de eetkamer. Ik vind het fijn om rustig te kunnen eten. Drie jaar geleden kreeg ik de sleutel van mijn eigen appartement. Daarvoor woonde ik acht jaar hier vlakbij op een woonlocatie van Siza, samen met twee andere meiden. Nu heb ik alles voor mezelf. Fijn hè? Wat een vrijheid.

Op de woonlocatie kon je altijd even naar de begeleiding lopen om wat te vragen. Nu ik op mezelf woon, heb ik drie keer per week een half uur overleg met één van de begeleiders van Siza. Ze helpen me om overzicht te houden en leren me om goed voor mezelf op te komen. Ik vind het lastig om nieuwe contacten met mensen te leggen. Daar hebben we het dan ook over. En er komt altijd één keer per week iemand kijken of het hier netjes is. Dat wil ik zelf graag, het is een stok achter de deur. Als ik druk ben in m’n hoofd, dan weet ik namelijk niet zo goed waar ik moet beginnen. Als ik bijvoorbeeld de woonkamer ga opruimen, delen we dat samen in kleine stukjes op, want anders is het veel te onoverzichtelijk.

Ze helpen me om overzicht te houden en leren me om goed voor mezelf op te komen.

Het samenwonen met anderen vond ik ook leuk, maar als je met anderen woont, moet je steeds met iedereen overleggen, bijvoorbeeld over het eten of over de schoonmaak. Nu hoef ik alleen met mezelf te overleggen en dat is heel fijn. Ik wilde heel graag op mezelf wonen. Toen ik van m’n begeleider hoorde dat ze dachten dat ik dat wel zou kunnen, was ik heel blij én trots natuurlijk. Ik wist dat ik het kon, want op de woonlocatie deed ik het huishouden bijna alleen. Als ik rechtstreeks vanuit m’n ouders huis op mezelf was gaan wonen, was het niet gelukt.

Ik heb veel geleerd toen ik op de woonlocatie woonde. Vooral het structuur aanbrengen in de dag, zodat ik een goede dagindeling heb. Ik kan nu ook voor mezelf koken en natuurlijk m’n huis schoonhouden. Ik heb er samen met de begeleiders hard aan gewerkt om te leren om boodschappen voor de hele week te doen. Dat is heel handig! En ik heb geleerd wat gezonde en ongezonde voeding is. Tegenwoordig heb ik elke week een biologisch groente- en fruitpakket. Makkelijk en gezond! Ik heb altijd twee potten groenten in huis. Dan heb ik wat achter de hand als er spontaan mensen blijven eten.

Als je weet dat het écht gaat gebeuren, groei je ernaar toe.

Vroeger had ik niet gedacht dat ik op mezelf zou kunnen wonen, maar toen ik hoorde dat het er toch van zou gaan komen, was ik heel blij. Als je weet dat het écht gaat gebeuren, groei je ernaar toe. M’n ouders hebben me geholpen met spulletjes uitzoeken. Van de woningbouwvereniging mocht ik veel zelf kiezen: tegels, het aanrecht, de WC en nog veel meer. M’n vader en moeder helpen me ook met al die moeilijke regeldingen. Ik ben heel blij dat ze er voor me zijn. Zonder hun hulp was het in de soep gelopen, hoor. Het is fijn dat er familie is die met je meekijkt. En als het nodig is, kan ik ook altijd met de woonlocatie bellen, maar dat doe ik steeds minder. Ik kan het zelf.

Ik heb twee goede vriendinnen en één keer in de week spreek ik met één van hen af. Ik heb een gezellige buurvrouw en ik zie mijn familie ook regelmatig. Ook al woon ik op mezelf, ik ben niet alleen. Hier in het appartementencomplex wonen nog meer mensen die begeleiding van Siza krijgen. We zoeken elkaar op en we houden elkaar ook een beetje in de gaten. Het is te vergelijken met een klein volkswijkje. Als we iemand een tijdje niet gezien hebben, gaat er wel een belletje rinkelen. Mensen die bij me op bezoek komen, zeggen vaak: ‘Hier zou ik ook wel willen wonen!’. Dat snap ik wel: het is nieuw, licht, gezellig en ook nog vlakbij het centrum van de stad. Het is gewoon een hele prettige plek. Ik heb heel veel geluk gehad, ik zou nergens anders willen wonen!

Meer informatie over wonen met begeleiding van Siza?

Lees hier verder!
Lees het verhaal van Maaike

Lees onze verhalen

Ik ben Sharon

Lees het verhaal van Sharon

En ik heb van alles te doen: ik werk op het activiteitencentrum hier in de buurt. En ik geef ook rondleidingen! De dinsdagochtend vind ik extra leuk, want dan help ik kinderen op een basisschool.

Lees het verhaal van Sharon

Ik ben Ellert-Jan

Lees het verhaal van Ellert-Jan

Mijn leven is in 2007 compleet veranderd. Op 13 mei kreeg ik bij de voetbal – mijn grote passie – een CVA. Na een intensieve revalidatieperiode kan ik nu weer veel zelf, al is alles anders dan daarvoor.

Lees het verhaal van Ellert-Jan

Rendertime:0.152seconds(Logging enabled)