Behandelmodules Hersenz

De behandeling van Hersenz wordt aangepast aan jouw wensen en mogelijkheden. Bij Hersenz werk je aan je eigen concrete, persoonlijke doelen. Je hebt de keuze uit verschillende bouwstenen: Emoties en gedrag, In beweging, Energie, Denken en doen en Thuis. Bij de meeste modules is er één keer per week een bijeenkomst in een kleine groep. Iedere module duurt ongeveer veertien weken. Je volgt één module per periode, samen met het bewegingsprogramma. In totaal ben je gemiddeld een jaar bezig. Tijdens het intakegesprek bespreken we waar je behoefte aan hebt en aan welke doelen je wilt werken.

Emoties en gedrag

In een vaste groep bespreken we wat er voor jou is veranderd door het hersenletsel. Doordat je meer inzicht krijgt in de gevolgen van het hersenletsel leer je er beter mee omgaan. Ook leer je persoonlijke doelen te stellen en daaraan te werken. Het resultaat is dat je meer grip hebt op je leven en dat je weer perspectief ziet. Voorbeelden van doelen zijn:

 • Ik kan aangeven wat me dwars zit
 • Ik schiet minder vaak uit mijn slof.

In beweging

Je volgt een bewegingsprogramma om jouw mobiliteit te vergroten en weer vertrouwd te raken met je lichaam. Ook het verminderen van de angst om te vallen en het opbouwen van zelfvertrouwen krijgen aandacht. Daardoor neemt je zelfredzaamheid thuis toe en kun je steeds meer zelf doen. Uit onderzoek blijkt dat twee keer per week bewegen helpt. Mensen voelen zich lichamelijk beter maar raken ook depressieve klachten kwijt en zijn minder angstig. De module duurt 28 weken, 2 keer per week. Voorbeelden van doelen zijn:

 • Ik kan zelfstandig de trap oplopen
 • Ik ben minder bang om te vallen
 • Ik kan alleen naar het winkelcentrum lopen

Grip op energie

Vermoeidheid komt vaak voor na hersenletsel. In deze module leer je beter omgaan met je verminderde belastbaarheid, bijvoorbeeld door meer inzicht te krijgen in waar je moe van wordt en wat je energie geeft. Zo leer je jouw energie bewust te verdelen. De module duurt 14 weken. De groep komt één keer per week bijeen. Voorbeelden van doelen zijn:

 • Ik herken mijn nieuwe grenzen en houd mij hieraan zodat ik niet uitgeput raak
 • Ik durf nee te zeggen
 • Ik ga naar boven als het me beneden te druk word

Denken en doen

Veel mensen met hersenletsel hebben cognitieve beperkingen, zoals moeite met aandacht, geheugen, concentratie, plannen en organiseren. Dit kan behoorlijk belemmerend zijn in het dagelijks leven. Je leert manieren waardoor deze problemen je minder beperken. Ook leer je doelgericht werken, met behulp van persoonlijke actiepunten. In de groep geeft men elkaar vaak handige tips. Een module duurt 14 weken. De groep komt één keer per week bijeen. Voorbeelden van doelen zijn:

 • Ik vergeet minder
 • Ik gebruik mijn agenda
 • Ik heb weer overzicht

Behandeling thuis

Regelmatig komt een behandelaar bij je thuis om met jou en met je naasten zaken te bespreken. De thuisbehandelaar helpt je het geleerde thuis toe te passen, bijvoorbeeld het werken met een planner of zelfstandig de trap op gaan. De behandelaar is er ook voor jouw naasten; ook zij moeten verwerken wat er is gebeurd, inzicht krijgen in de gevolgen van hersenletsel en leren omgaan met de situatie. Relaties veranderen vaak door hersenletsel en dat vraagt van beide kanten aanpassing. Praten helpt daarbij. Voorbeelden van doelen zijn:

 • We hebben thuis de taken goed verdeeld
 • Als partner doe ik één keer in de week iets voor mezelf
 • Mijn man en kinderen begrijpen wat hersenletsel is

Specialisten

De behandeling van Hersenz wordt geboden door ervaren specialisten. Onze fysieke behandelaren, (neuro)psychologen, cognitieve behandelaren en afasie-behandelaren zijn allemaal gespecialiseerd in het behandelen van mensen met hersenletsel. Elk team heeft een hoofdbehandelaar. Dat is altijd een GZ- of neuropsycholoog.

Rendertime:0.304seconds(Logging enabled)