Start afasiecentrum
Rosemarie duikt graag even terug in de tijd: “Het idee voor een afasiecentrum ontstond toen dagbesteding, ambulante begeleiding en woonvoorzieningen nog bij de Libra zorggroep hoorden, waaronder ook revalidatiecentrum Leijpark in Tilburg en Blixembosch in Eindhoven vielen. In die hele lijn van revalidatie en andere zorg werd toen bedacht dat daar ook een afasiecentrum in thuishoorde. Na wat voorwerk: het zoeken van een afasietherapeut (die we vonden in de persoon van Geertje Zilverschoon; nu is dat Hilde Bosschers), het aanschrijven van mensen met afasie en natuurlijk het indienen van een projectplan bij de AVN (nu hersenletsel.nl) was het in februari 2010 dan zover: het afasiecentrum ging van start. Samen met Geertje begon ik aan dit nieuwe avontuur. Later kwamen daar begeleider Sylvia van de Braak en logopedist Nancy Schuurman bij.”
Fusie met Siza
In eerste instantie vonden de behandelingen in het activiteitencentrum in de Karmijnstraat plaats. Maar het centrum en de dagbesteding groeiden samen uit het jasje. In september 2012 was er voor het afasiecentrum plek in wijkcentrum De Symfonie.
Rosemarie: “Ondertussen hoorden we niet meer bij de Libra Zorggroep, maar waren we losgekoppeld van de revalidatiecentra en vond de fusie met Siza plaats. Siza is ook één van de organisaties, die in het samenwerkingsverband van Hersenz zit. De modules van Hersenz werden in Tilburg eerst op een andere locatie aangeboden. Maar we zochten algauw naar een locatie voor de drie teams samen: het Regionaal Expertise Centrum met de Hersenz modules voor mensen met NAH, het ambulante team en natuurlijk het afasiecentrum. Die ruimte vonden we in het pand, waarin we nu nog gehuisvest zijn: in de Schubertstraat. Hier zitten we sinds eind 2018.
Op weg helpen in communicatie
“En wat doen we dan eigenlijk binnen het afasiecentrum? Daar behandelen we mensen met afasie om hen zo verder op weg te helpen in hun communicatie. En dan gaat het niet alleen om leren beter te spreken met eventuele inzet van een communicatiehulpmiddel, maar ook om lezen, schrijven en begrijpen. Daarvoor hebben we verschillende groepen, zoals: een gespreksgroep, een schrijf-/ leesgroep, een fotogroep en een digigroep. In die laatste kunnen vragen op zowel het gebied van smartphone, laptop en iPad of tablet opgepakt worden. En we hebben sinds 2019 een schildergroep, die we draaien onder leiding van kunstenaar Mart, dankzij de financiering van de Stichting Marline Fritzius. Hierin komen mensen met afasie 1x per week bij elkaar voor schilder-/ tekenles van Mart. Van eind augustus tot begin oktober hebben zij nog een mooie expositie gehad in Het Laar in Tilburg.”
Naast de behandelgroepen waren er in het verleden ook begeleidingsgroepen. Door verandering in vorm van financiering zijn deze verdwenen. Wel heeft er lange tijd een
welzijnsgroep bestaan. Door corona is deze groep uit elkaar gevallen. Rosemarie hoopt deze over enige tijd weer nieuw leven in te kunnen blazen. Die groep kan er zijn voor mensen met afasie, die na hun behandeling wel graag in contact blijven met andere mensen met afasie en zo hun vaardigheden op peil willen houden.
Leuke activiteiten met elkaar
Maar niet alleen behandelingen, ook leuke uitjes kwamen voorbij. “Dat lijkt door corona alweer een lange tijd geleden,” vertelt Rosemarie. “Maar we hadden jaarlijks nog twee andere leuke activiteiten. Zo hadden we ons jaarlijkse uitstapje (vaak in juni), waarbij ook partners uitgenodigd werden. Zo hebben we een djembé-workshop gehad, een roofvogelshow, een bierproeverij en nog veel meer. Natuurlijk altijd in combinatie met een lekkere lunch! En daarnaast hielden we in de week voor kerst een kerstlunch op locatie. Iedereen (cliënt en medewerker) bracht iets mee en dat werd als een buffet uitgestald. Zo kon ieder pakken, wat hij/ zij lekker vond. Daarbij was er vaak ook nog iets van muziek en een quiz.”
In november vierden alle (oud)cliënten en hun naasten, vrijwilligers en medewerkers het 12.5 jarig bestaan met elkaar. Met een leuke quiz, het beschilderen van twee schilderdoeken en gezellig met elkaar (bij)praten onder het genot van een gebakje.
Rosemarie geeft aan dat het team heel blij is dat de mensen die getroffen zijn door afasie, vertrouwen in de behandelaren hebben gehad. Ze is trots op de collega’s omdat zij heel positief en gemotiveerd cliënten hebben geholpen in de zoektocht hoe om te gaan met de afasie. “Wij hopen dat, zolang er mensen met afasie zijn, wij deze mensen met behandeling nog vele jaren kunnen blijven ondersteunen!”