Onderzoekers van het onderzoek EVB+ in beeld! zijn op zoek naar 12 leden voor de klankbordgroep.
Cliënten met een ernstig verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag (EVB+) kunnen hun wensen minder goed uiten. Soms worden hun wensen niet goed begrepen en weten cliënten met hun gedrag zelfs ervaren zorgverleners te verrassen. Daarom is onderzoek nodig om dit gedrag beter te leren lezen en incidenten te voorkomen. Want een goede relatie tussen cliënt en zorgprofessional bepaalt mede de kwaliteit van leven.
Het Kennisplatform EVB+ voert samen met de Hogeschool Arnhem Nijmegen en ROC Nijmegen dit onderzoek uit.
De onderzoekers die het onderzoek EVB+ in beeld! opzetten en uitvoeren, willen dit zo goed mogelijk doen. Daarom gaan zij graag twee keer per jaar in gesprek met een klankbordgroep over het onderzoek. De deelnemers geven hun mening en advies. Ook wordt de algemene voortgang van het onderzoek besproken. De klankbordgroep houdt de onderzoekers (ook wel kernteam genoemd) als het ware een spiegel voor.
Het onderzoek duurt 4 jaar. Ieder jaar heeft de klankbordgroep 2 keer een bijeenkomst om over het onderzoek te praten. In totaal heeft de klankbordgroep dus 8 bijeenkomsten. Iedere bijeenkomst duurt ongeveer 4 uur. Er is nog geen locatie vastgesteld. Omdat het een landelijk onderzoek is, zullen de ontmoetingen waarschijnlijk ergens in het midden van het land plaatsvinden. Reiskosten worden vergoed.
De klankbordgroep zal bestaan uit 12 personen. We zijn op zoek naar de volgende deelnemers:
• 4 verwanten van mensen met een ernstig verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag (EVB+). Verwanten zijn familieleden (bijv. ouders, broers of zussen) die dicht bij de cliënt staan en contact hebben met de zorgprofessionals. Een tweede keuze kan zijn om een bewindvoerder of voogd te betrekken. Een voorwaarde is, aangezien dit geen familiare band betreft, hij of zij nauw betrokken is bij de cliënt en de belangen van de cliënt behartigd.
• 2 ervaringsdeskundigen. De ervaringsdeskundigen zijn mensen met een licht verstandelijke beperking. Het is belangrijk dat de ervaringsdeskundige het leuk vindt om betrokken te zijn bij onderzoek en enigszins weet wat onderzoek doen betekent. Ook kan hij of zij zich verplaatsen in anderen en begrijpt de relatie tussen de zorgverlener en de cliënt. We vinden het belangrijk dat ervaringsdeskundigen hun mening kunnen geven en nieuwsgierig zijn.
• 2 begeleiders van mensen met een EVB+.
• 1 gedragsdeskundige die kennis heeft van en ervaring heeft met mensen met EVB+.
• 1 manager die verantwoordelijk is voor de zorg voor mensen met EVB+ cliënten.
• 1 HBO docent en 1 MBO docent zijn al geworven voor deelname aan de klankbord groep.
We vinden het belangrijk dat deelnemers:
• Interesse hebben in het onderzoeken en erover mee willen denken.
• Nieuwsgierig zijn.
• Kritische vragen durven te stellen.
• Een onderbouwde mening kunnen geven over het onderzoek.
• Bereid zijn 2 keer per jaar naar de bijeenkomsten te komen en deze voor te bereiden (bijv. teksten lezen over het onderzoek).
Alle deelnemers krijgen de reiskosten vergoed. Tijdens de bijeenkomsten wordt er voor koffie en thee gezorgd.
Heb je vragen over de klankbordgroep? Of wil je je aanmelden voor deelname? Neem voor donderdag 7 februari 2019 contact op met Debby Vermeulen, teamleider regio West bij Siza.
E-mailadres: debby.vermeulen@siza.nl
Telefoonnummer: 06 – 12 18 21 54
(29-1-2019)
Mede dankzij NL Doet werd begeleider Lisette geïnspireerd. Wat vrijwilligers doen bij onze siza-locaties tijdens NL Doet, kunnen wij ook. Samen met een klein groepje cliënten met een indicatie voor dagbesteding staken ze de handen uit de mouwen. Ze begonnen met vijf cliënten, maar nu, zo'n 10 jaar later, helpen er elke maandag 6 andere cliënten in het Ouderen Woon/zorgcentrum Oosterwolde van Innoforte in Velp. (24-7-2023)
Sinds het begin van dit jaar woont Marion op Het Oosterveld. Ze heeft altijd al een passie gehad voor vrijwilligerswerk. "Nu ik niet meer werk, wil ik ook hier graag mijn tijd besteden aan vrijwilligerswerk. Hassan, afkomstig uit Syrië, woont nu bijna twee jaar in Nederland. (17-7-2023)
Op landgoed ’s Koonings Jaght verloopt de bouw van Schoppenkoning 18 voorspoedig en onlangs werd het hoogste punt bereikt. Om deze mijlpaal te vieren, waren bewoners van ’s Koonings Jaght, hun verwanten, collega's en de bouwlieden uitgenodigd om aanwezig te zijn bij een feestelijke viering. (13-7-2023)
Maak kennis met Jougo, een 23-jarige jongeman die geboren en getogen is in Dieren. Jougo heeft de afgelopen jaren een mooie reis doorgemaakt, waarin hij niet alleen een nieuwe plek heeft gevonden om te wonen, maar ook persoonlijke en professionele groei heeft ervaren. Met de ondersteuning van SizaWerk, coaching en re-integratie heeft Jougo zijn weg gevonden naar een baan bij de Jumbo. Laten we ontdekken hoe Jougo zijn uitdagingen heeft overwonnen. (26-6-2023)
Wanneer de hoeveelheid prikkels die je binnenkrijgt een last wordt, spreken we van 'overprikkeling'. Dit overkomt ons allemaal weleens, maar als je dagelijks te maken hebt met constante overprikkeling en je je hele leven moet aanpassen omdat het overweldigend wordt, wordt het een enorme uitdaging. Op de Dag van Overprikkeling, op 23 juni 2023, die is opgericht door de Hersenstichting om meer bewustzijn en kennis te verspreiden over overprikkeling als gevolg van hersenletsel, deelt Nanette haar verhaal. (22-6-2023)
We zijn trots dat we samenwerken met Eromesmarko. Zij ontwerpen, maken en leveren meubels en inrichtingsideeën, vooral voor scholen. (5-6-2023)
Eind vorig jaar startte Atelier 23 met de ontwerpwedstrijd voor het Nederlands Openluchtmuseum in samenwerking met Douwe Egberts. Vandaag werd vandaag de eerste koffiemok met kunst uitgereikt in het museum. (12-5-2023)
Hoewel hersenletsel vaak ingrijpend is, duurt het soms jaren voordat het als zodanig wordt herkend. Soms zoeken mensen jaren naar hulp en dat is jammer, want er zijn goede behandelingen om te leren omgaan met hersenletsel. Hersenletsel kan ook leiden tot afasie, een taalstoornis. Leren omgaan met afasie stopt niet na de revalidatiefase; ook daarna valt er nog veel te bereiken. Bovendien kunnen zich nieuwe vragen voordoen. Wil je meer weten over wat er mogelijk is na niet-aangeboren hersenletsel (NAH) met of zonder afasie? Kom naar één van de inloopspreekuren van de Expertise- en afasiecentra NAH van Siza in Gelderland en Brabant. (26-4-2023)
BiM is een afkorting voor Beleven in Muziek. Het gaat niet alleen over muziek, maar ook over andere dingen zoals contact maken, aanraking, geur en ritme. Mensen met Ernstige Meervoudige Beperking (EMB) kunnen hier veel plezier aan beleven, maar ook mensen met een Licht Verstandelijke Beperking (LVB) vinden het fijn. (17-4-2023)
Bep is een vrouw van 69 jaar met een goed gevoel voor humor, ze zit vol verhalen en is ondernemend. Ze woont al meer dan 50 jaar met plezier op Het Barentszhuis. Bep heeft spasmen en is daardoor afhankelijk van een rolstoel, maar met de hulp van de begeleiding van Siza slaagt ze erin om zo onafhankelijk mogelijk te wonen. (13-4-2023)