Gezocht: leden voor klankbordgroep EVB+ in beeld!

Onderzoekers van het onderzoek EVB+ in beeld! zijn op zoek naar 12 leden voor de klankbordgroep.

Het onderzoek

Cliënten met een ernstig verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag (EVB+) kunnen hun wensen minder goed uiten. Soms worden hun wensen niet goed begrepen en weten cliënten met hun gedrag zelfs ervaren zorgverleners te verrassen. Daarom is onderzoek nodig om dit gedrag beter te leren lezen en incidenten te voorkomen. Want een goede relatie tussen cliënt en zorgprofessional bepaalt mede de kwaliteit van leven.
Het Kennisplatform EVB+ voert samen met de Hogeschool Arnhem Nijmegen en ROC Nijmegen dit onderzoek uit.

De klankbordgroep

De onderzoekers die het onderzoek EVB+ in beeld! opzetten en uitvoeren, willen dit zo goed mogelijk doen. Daarom gaan zij graag twee keer per jaar in gesprek met een klankbordgroep over het onderzoek. De deelnemers geven hun mening en advies. Ook wordt de algemene voortgang van het onderzoek besproken. De klankbordgroep houdt de onderzoekers (ook wel kernteam genoemd) als het ware een spiegel voor.

Hoe vaak is er een bijeenkomst met de klankbordgroep?

Het onderzoek duurt 4 jaar. Ieder jaar heeft de klankbordgroep 2 keer een bijeenkomst om over het onderzoek te praten. In totaal heeft de klankbordgroep dus 8 bijeenkomsten. Iedere bijeenkomst duurt ongeveer 4 uur. Er is nog geen locatie vastgesteld. Omdat het een landelijk onderzoek is, zullen de ontmoetingen waarschijnlijk ergens in het midden van het land plaatsvinden. Reiskosten worden vergoed.

Uit wie bestaat de klankbordgroep?

De klankbordgroep zal bestaan uit 12 personen. We zijn op zoek naar de volgende deelnemers:
4 verwanten van mensen met een ernstig verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag (EVB+). Verwanten zijn familieleden (bijv. ouders, broers of zussen) die dicht bij de cliënt staan en contact hebben met de zorgprofessionals. Een tweede keuze kan zijn om een bewindvoerder of voogd te betrekken. Een voorwaarde is, aangezien dit geen familiare band betreft, hij of zij nauw betrokken is bij de cliënt en de belangen van de cliënt behartigd.
2 ervaringsdeskundigen. De ervaringsdeskundigen zijn mensen met een licht verstandelijke beperking. Het is belangrijk dat de ervaringsdeskundige het leuk vindt om betrokken te zijn bij onderzoek en enigszins weet wat onderzoek doen betekent. Ook kan hij of zij zich verplaatsen in anderen en begrijpt de relatie tussen de zorgverlener en de cliënt. We vinden het belangrijk dat ervaringsdeskundigen hun mening kunnen geven en nieuwsgierig zijn.
2 begeleiders van mensen met een EVB+.
1 gedragsdeskundige die kennis heeft van en ervaring heeft met mensen met EVB+.
1 manager die verantwoordelijk is voor de zorg voor mensen met EVB+ cliënten.
1 HBO docent en 1 MBO docent zijn al geworven voor deelname aan de klankbord groep.

Wat wordt verwacht van deelnemers aan de klankbordgroep?

We vinden het belangrijk dat deelnemers:
• Interesse hebben in het onderzoeken en erover mee willen denken.
• Nieuwsgierig zijn.
• Kritische vragen durven te stellen.
• Een onderbouwde mening kunnen geven over het onderzoek.
• Bereid zijn 2 keer per jaar naar de bijeenkomsten te komen en deze voor te bereiden (bijv. teksten lezen over het onderzoek).

Is er een vergoeding voor deelname?

Alle deelnemers krijgen de reiskosten vergoed. Tijdens de bijeenkomsten wordt er voor koffie en thee gezorgd.

Vragen of aanmelden

Heb je vragen over de klankbordgroep? Of wil je je aanmelden voor deelname? Neem voor donderdag 7 februari 2019 contact op met Debby Vermeulen, teamleider regio West bij Siza.
E-mailadres: debby.vermeulen@siza.nl
Telefoonnummer: 06 – 12 18 21 54

(29-1-2019)

Nieuwsbericht

Lees verder
  • Lees verder

    26 november open dag bij Het Barentszhuis in Velp

    Maak kennis met Het Barentszhuis! Zaterdag 26 november is er bij deze woonlocatie van Siza een open dag. Ben of ken jij iemand met een lichamelijke beperking en/ of niet-aangeboren hersenletsel, die veel waarde hecht aan nabijheid en huiselijkheid? Kom dan een kijkje nemen bij onze woningen! (16-11-2022)

  • Lees verder

    Doen, voelen en ervaren: dat is psychomotorische therapie

    Psychomotorische therapie (PMT) is een ervaringsgerichte therapie. Dit betekent dat het doel is dat wat je lastig of spannend vindt om te doen, dat je dat gaat voelen of ervaren in plaats van erover te praten. (14-11-2022)

  • Lees verder

    Siza niet getroffen door hack Carenzorgt

    Vandaag was in het nieuws dat er een man is opgepakt omdat hij ervan verdacht wordt Carenzorgt.nl te hebben gehackt. De hack treft Siza niet. (25-10-2022)

  • Lees verder

    Trots: Speelstoet wint Global Goal Award 2022

    Speelstoet Velp heeft de Global Goal Award 2022 gewonnen! De collega's van de Speelstoet kregen een beker uitgereikt van Rhedense wethouder Gea Hofstede. Die beker staat voor de erkenning dat Speelstoet in de geest handelt van de 17 wereldwijde vastgestelde duurzaamheidsdoelen om de wereld vanaf 2030 beter te maken. (25-10-2022)

  • Lees verder

    Typisch Jack: vooruitkijken en het beste ervan maken

    Jack de Boeff woont nu een jaar of 10 in Het Dorp en is werkzaam bij Keramiekwerk. Jack is vanaf het eerste uur betrokken bij de totstandkoming van de Rijksmuseum-bekers en zorgt ervoor dat ze van een glazuurlaag worden voorzien. Collega Marco de Leeuw maakte een portret van Jack. (11-10-2022)

  • Lees verder

    Week van afasie: afasie zoekt verbinding

    Deze week is het de Week van Afasie. Tijdens deze week vragen we aandacht voor afasie. Het thema dit jaar is: afasie zoekt verbinding. Deelnemers van de Schrijf-/Leesgroep van Afasiecentrum Siza, locatie Tilburg, vertellen hoe zij verbinding maken. (5-10-2022)

  • Lees verder

    Samen leven en samen zorgen

    Hoe gaat het met de bewoners van ElderBuren? Het unieke woonconcept bestaat 1 jaar! (22-9-2022)

  • Lees verder

    Siza en Attent Zorg en Behandeling slaan handen ineen

    Siza en Attent Zorg en Behandeling gaan samenwerken door het starten van consulten ouderengeneeskunde op met name complexe situaties van cliënten van Siza onder het mom: 'samen meer kunnen'. Op 23 augustus jongstleden legden beide organisaties de onderlinge afspraken hiervoor vast in een samenwerkingsovereenkomst. Medisch directeur van Siza, Esther Bakker-van Gijssel is blij met de samenwerking: “In tijden van schaarste aan zorgprofessionals gaan we samen op weg om de kwetsbaren in de maatschappij de zorg te leveren die bijdraagt aan een hogere levenskwaliteit.” (25-8-2022)

  • Lees verder

    De aanhouder wint

    Janien Janssen, trajectbegeleider bij SizaWerk, kreeg in de zomer van 2018 een vraag van de toen 18-jarige Mark. Of hij na de praktijkschool Werkenrode in het T-huis in Presikhaaf zou mogen komen werken. (12-7-2022)

  • Lees verder

    Oratie Brigitte Boon, hoofd Wetenschappelijk Onderzoek bij Siza

    In Nederland wonen ongeveer twee miljoen mensen met lichamelijke of verstandelijke beperkingen. Een deel van hen is afhankelijk van zorg en ondersteuning. Prof. dr. Brigitte Boon, hoofd Wetenschappelijk Onderzoek bij Siza, hield vrijdag 1 juli haar oratie. Ze ging in op de vraag hoe technologische oplossingen meer vanzelfsprekend kunnen worden ingezet om zelfredzaamheid en kwaliteit van leven te bevorderen voor mensen in de langdurige gehandicaptenzorg. (8-7-2022)

Rendertime:0.198seconds(Logging enabled)