Gezocht: leden voor klankbordgroep EVB+ in beeld!

Onderzoekers van het onderzoek EVB+ in beeld! zijn op zoek naar 12 leden voor de klankbordgroep.

Het onderzoek

Cliënten met een ernstig verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag (EVB+) kunnen hun wensen minder goed uiten. Soms worden hun wensen niet goed begrepen en weten cliënten met hun gedrag zelfs ervaren zorgverleners te verrassen. Daarom is onderzoek nodig om dit gedrag beter te leren lezen en incidenten te voorkomen. Want een goede relatie tussen cliënt en zorgprofessional bepaalt mede de kwaliteit van leven.
Het Kennisplatform EVB+ voert samen met de Hogeschool Arnhem Nijmegen en ROC Nijmegen dit onderzoek uit.

De klankbordgroep

De onderzoekers die het onderzoek EVB+ in beeld! opzetten en uitvoeren, willen dit zo goed mogelijk doen. Daarom gaan zij graag twee keer per jaar in gesprek met een klankbordgroep over het onderzoek. De deelnemers geven hun mening en advies. Ook wordt de algemene voortgang van het onderzoek besproken. De klankbordgroep houdt de onderzoekers (ook wel kernteam genoemd) als het ware een spiegel voor.

Hoe vaak is er een bijeenkomst met de klankbordgroep?

Het onderzoek duurt 4 jaar. Ieder jaar heeft de klankbordgroep 2 keer een bijeenkomst om over het onderzoek te praten. In totaal heeft de klankbordgroep dus 8 bijeenkomsten. Iedere bijeenkomst duurt ongeveer 4 uur. Er is nog geen locatie vastgesteld. Omdat het een landelijk onderzoek is, zullen de ontmoetingen waarschijnlijk ergens in het midden van het land plaatsvinden. Reiskosten worden vergoed.

Uit wie bestaat de klankbordgroep?

De klankbordgroep zal bestaan uit 12 personen. We zijn op zoek naar de volgende deelnemers:
4 verwanten van mensen met een ernstig verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag (EVB+). Verwanten zijn familieleden (bijv. ouders, broers of zussen) die dicht bij de cliënt staan en contact hebben met de zorgprofessionals. Een tweede keuze kan zijn om een bewindvoerder of voogd te betrekken. Een voorwaarde is, aangezien dit geen familiare band betreft, hij of zij nauw betrokken is bij de cliënt en de belangen van de cliënt behartigd.
2 ervaringsdeskundigen. De ervaringsdeskundigen zijn mensen met een licht verstandelijke beperking. Het is belangrijk dat de ervaringsdeskundige het leuk vindt om betrokken te zijn bij onderzoek en enigszins weet wat onderzoek doen betekent. Ook kan hij of zij zich verplaatsen in anderen en begrijpt de relatie tussen de zorgverlener en de cliënt. We vinden het belangrijk dat ervaringsdeskundigen hun mening kunnen geven en nieuwsgierig zijn.
2 begeleiders van mensen met een EVB+.
1 gedragsdeskundige die kennis heeft van en ervaring heeft met mensen met EVB+.
1 manager die verantwoordelijk is voor de zorg voor mensen met EVB+ cliënten.
1 HBO docent en 1 MBO docent zijn al geworven voor deelname aan de klankbord groep.

Wat wordt verwacht van deelnemers aan de klankbordgroep?

We vinden het belangrijk dat deelnemers:
• Interesse hebben in het onderzoeken en erover mee willen denken.
• Nieuwsgierig zijn.
• Kritische vragen durven te stellen.
• Een onderbouwde mening kunnen geven over het onderzoek.
• Bereid zijn 2 keer per jaar naar de bijeenkomsten te komen en deze voor te bereiden (bijv. teksten lezen over het onderzoek).

Is er een vergoeding voor deelname?

Alle deelnemers krijgen de reiskosten vergoed. Tijdens de bijeenkomsten wordt er voor koffie en thee gezorgd.

Vragen of aanmelden

Heb je vragen over de klankbordgroep? Of wil je je aanmelden voor deelname? Neem voor donderdag 7 februari 2019 contact op met Debby Vermeulen, teamleider regio West bij Siza.
E-mailadres: debby.vermeulen@siza.nl
Telefoonnummer: 06 – 12 18 21 54

(29-1-2019)

Nieuwsbericht

Lees verder
  • Lees verder

    Lisa is ‘gewoon Lisa’ dankzij eigen appartement

    De 28-jarige Lisa heeft droge humor, is een doorzetter en naar eigen zeggen een beetje gek. Sinds een jaar woont ze op zichzelf bij Siza in de Schorpioenstraat in Apeldoorn. Een mooie prestatie, want Lisa heeft de ziekte van Gaucher. Zelfstandig wonen is voor haar niet zo vanzelfsprekend als voor veel van haar leeftijdsgenoten. Met hulp van de begeleiding van Siza en haar robotarm, lukt het haar om zo zelfstandig mogelijk te leven. (16-3-2022)

  • Lees verder

    NAH met 29 jaar: 'Alles heeft een reden'

    Sato Okoro is pas 29 jaar, maar over zijn tumultueuze leven valt een roman te schrijven. Met als dieptepunt een sprong van het balkon, waar hij Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) aan overhield. Nu probeert Sato zich terug te vechten, met hulp van hersenletselspecialisten van zorgorganisatie Siza. (15-3-2022)

  • Lees verder

    Trainen om weer thuis te wonen

    “Je moet het trainingshuis zien als een verlengde van de revalidatie, een aanvullend zorgconcept op de revalidatiebehandeling. In Tilburg bestaat het trainingshuis al zeker 10 jaar en hebben we de afgelopen jaren gewerkt aan het professionaliseren van het concept. Voorheen was het bijvoorbeeld leidend vanuit de cliënt: wat wil de cliënt? Nu kijken we, in overleg met de cliënt, met diverse behandelaren vanuit professioneel oogpunt naar de mogelijkheden.” (14-3-2022)

  • Lees verder

    Coronavirus: welke maatregelen neemt Siza? (Update 16 december 2022)

    Bij Siza hebben wij de zorg voor kwetsbare mensen. En corona zal voorlopig ieders leven en werk blijven beïnvloeden. Daarom vertalen we steeds de maatregelen voor Nederland naar maatregelen voor onze cliënten en medewerkers. We leggen graag uit hoe we dat doen op een zo veilig mogelijke manier voor onze cliënten, medewerkers, verwanten en bezoek. (18-2-2022)

  • Lees verder

    Nieuwe toezichthouder bij Siza

    Per 1 februari 2022 wordt Tanja van Dinteren benoemd als lid van de raad van toezicht van Siza. Zij volgt Hanneke Ester op. (1-2-2022)

  • Lees verder

    Fijne feestdagen van Siza

    Wij wensen onze cliënten en hun familie & vrienden, maar ook al onze medewerkers en samenwerkingspartners, ondanks de huidige maatregelen hele fijne feestdagen en natuurlijk alle goeds voor 2022. (24-12-2021)

  • Lees verder

    Coronavaccinatie bij Siza (Update 16 december 2022)

    Ben je op zoek naar informatie over de prik tegen corona bij Siza? (17-12-2021)

  • Lees verder

    Regeling kosten dienstverlening 2022

    Woon of logeer je bij Siza, dan worden niet altijd alle kosten vanuit de Wet langdurige zorg of Zorgverzekeringswet vergoed. Het kan zijn dat je voor aanvullende diensten zelf moet betalen. (6-12-2021)

  • Cliënten van Siza zetten handtekening onder verhuizing naar het Bio Vakantieoord

    Een nieuwe plek voor cliënten van Siza: het Bio Vakantieoord

    Een groep oudere cliënten met een verstandelijke beperking gaat verhuizen! Eind dit jaar gaan zij twee paviljoens van het Bio Vakantieoord bewonen. Het vakantiepark voor gezinnen met gehandicapte kinderen biedt de rust en ruimte die de cliënten van Siza nodig hebben. De overeenkomst is van tijdelijke aard, maar loopt maximaal 3 jaar. (6-10-2021)

  • De betrokken partijen met Jan-Dirk Sprokkereef namens Siza (tweede van rechts)

    Betere zorg met minder administratie in speciaal onderwijs

    In de Regio Hart van Brabant zijn de afgelopen twee jaar succesvolle pilots afgerond voor leerlingen met een hoge zorgbehoefte. Resultaat: dit jaar wordt de zorg geregeld zonder beschikkingen op de hele speciaal onderwijs-afdeling van Onderwijscentrum Leijpark (waar ook Siza zorg biedt) én in 2 klassen op De Bodde (onderdeel van Biezonderwijs) in Tilburg. (1-10-2021)

Rendertime:0.234seconds(Logging enabled)