Siza Dienstverlening 's Koonings Jaght (SKJ) is een werkplek voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Sinds enkele maanden zijn zij een leuke samenwerking aangegaan met een aantal bedrijven; de cliëntmedewerkers van Siza Dienstverlening SKJ helpen bij klussen. Het blijkt een bijzondere leerschool waarmee ze niet alleen ervaring maar ook zelfvertrouwen opdoen. En de organisaties hebben extra handjes!
Firma Kuijpers was al langer werkzaam op park ’s Koonings Jaght. Daar voeren zij verschillende loodgietersklussen uit. Kuijpers-collega Sander krijgt geregeld hulp van cliëntmedewerkers: dozen openen, materialen vasthouden en aangeven, op wacht staan of alles goed gaat als hij in de kruipruimte zit, schroeven los- en aandraaien… Noem het maar op! Deze samenwerking is inmiddels zover ontwikkeld dat de aanwezigheid van Sander een zeer positieve invloed heeft op de cliënten. Sander krijgt het soms voor elkaar om een cliënt die wat spanning heeft, weer rustig te krijgen door hem mee te nemen. Even die één-op-één aandacht, even dat moment van bijzonder voelen.
Ook dakdekker Daams roept geregeld de hulp in van de cliëntmedewerkers van Dienstverlening SKJ. Ze vegen de dakgoten schoon en ze staan beneden klaar om de bladeren op te ruimen. Het mooie aan dit soort klussen is dat de heren van Dienstverlening SKJ wel eens mopperen als het weer niet zo zonnig is, maar als ze met een bedrijf mee op pad mogen, maakt hen dit helemaal niks uit. Dan pakken ze met een grote lach een regenpak en gaan ze mee!
Met firma Talen is een cliëntmedewerker een aantal weken mee geweest op klus. Wat begon met kozijnen schoonmaken, ging over naar licht opschuren en eindigde zelfs met een klein stukje schilderen. Een kwaliteit van de cliënt, die anders misschien nooit ontdekt was!
Voor het Social Return project hoef je echt niet altijd iets samen met cliënten te doen. Er zijn zoveel manieren om elkaar te helpen. Neem het beveiligingsbedrijf AW Security. Zij leveren al een lange tijd beveiligers bij complexe zorg cliënten. Bij dit soort klussen kunnen cliëntmedewerkers van Dienstverlening SKJ niet helpen. De eigenaar van dit bedrijf heeft nu aangeboden dat hij tijdens het zomerfeest op `s Koonings Jaght kosteloos de beveiliging regelt.
Hoe mooi zou het zijn als in de toekomst iedereen, die met en voor de cliënten werkt, dit ook samen met hen zou doen? Maar is die stap niet heel groot voor de werknemers van die bedrijven? Ze zijn immers niet opgeleid voor de zorg en velen hebben er geen ervaring mee. Die drempel maken wij bij ’s Koonings Jaght stapje voor stapje kleiner. We beginnen met een kopje koffie in de pauzes bij de werkplaats Dienstverlening SKJ. Zo maakt iedereen op een losse manier kennis met elkaar en zie je op een open manier een band ontstaan. Als de klik er is, komen de bedrijven in de ochtend naar Dienstverlening SKJ en overleggen wij wat ze die dag voor een klus hebben op het park. Vervolgens kijken we wie van de cliëntmedewerkers zou kunnen aansluiten om te helpen met de klus. Hierbij geven we altijd aan wat de cliëntmedewerkers kunnen en wat teveel voor hen is.
Het voordeel van dit project is dat er altijd een begeleider aanwezig is op het park. Die kan de begeleiding weer overnemen als er iets niet goed gaat. De verantwoording blijft ook altijd bij de begeleiding van Dienstverlening SKJ. Tussendoor kijken zij regelmatig hoe het gaat bij de klus. Na een tijdje blijkt vaak dat dat niet meer nodig is, als er van beide kanten vertrouwen genoeg is.
Dienstverlening SKJ is een hele mooie weg ingeslagen, eentje waar zij al langere tijd van droomden. Vind jouw organisatie social return ook belangrijk? Lees hier wat er bij Siza mogelijk is.
(19-3-2019)
Eind vorig jaar startte Atelier 23 met de ontwerpwedstrijd voor het Nederlands Openluchtmuseum in samenwerking met Douwe Egberts. Vandaag werd vandaag de eerste koffiemok met kunst uitgereikt in het museum. (12-5-2023)
Hoewel hersenletsel vaak ingrijpend is, duurt het soms jaren voordat het als zodanig wordt herkend. Soms zoeken mensen jaren naar hulp en dat is jammer, want er zijn goede behandelingen om te leren omgaan met hersenletsel. Hersenletsel kan ook leiden tot afasie, een taalstoornis. Leren omgaan met afasie stopt niet na de revalidatiefase; ook daarna valt er nog veel te bereiken. Bovendien kunnen zich nieuwe vragen voordoen. Wil je meer weten over wat er mogelijk is na niet-aangeboren hersenletsel (NAH) met of zonder afasie? Kom naar één van de inloopspreekuren van de Expertise- en afasiecentra NAH van Siza in Gelderland en Brabant. (26-4-2023)
BiM is een afkorting voor Beleven in Muziek. Het gaat niet alleen over muziek, maar ook over andere dingen zoals contact maken, aanraking, geur en ritme. Mensen met Ernstige Meervoudige Beperking (EMB) kunnen hier veel plezier aan beleven, maar ook mensen met een Licht Verstandelijke Beperking (LVB) vinden het fijn. (17-4-2023)
Bep is een vrouw van 69 jaar met een goed gevoel voor humor, ze zit vol verhalen en is ondernemend. Ze woont al meer dan 50 jaar met plezier op Het Barentszhuis. Bep heeft spasmen en is daardoor afhankelijk van een rolstoel, maar met de hulp van de begeleiding van Siza slaagt ze erin om zo onafhankelijk mogelijk te wonen. (13-4-2023)
Met ingang van 1 maart 2023 is Barend van Lieshout benoemd als lid van de raad van toezicht. Barend is een ervaren adviseur met grote vastgoedkennis die de zorg in nationaal en internationaal perspectief goed kent. (21-3-2023)
Wil Venneman staat op zijn 52e volop in het leven als hij tijdens het fluiten van een handbalwedstrijd een herseninfarct krijgt. Daarna wordt hij gediagnosticeerd met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Dat veranderde niet alleen zijn leven, maar ook dat van zijn vrouw Wilma. En hoe pak je het leven weer op na zoiets? Wat lukt niet meer en vooral: wat lukt nog wel? We praten met Wil en Wilma over hun leven voor het herseninfarct, de behandeling en hoe het nu gaat. (16-3-2023)
Op het landgoed ’s Koonings Jaght zijn we gestart met de bouwvoorbereidingen van ‘Schoppenkoning 18’. In dit gebouw kunnen we mensen met een ernstige verstandelijke beperking en ‘moeilijk verstaanbaar gedrag’ een passende (woon)plek bieden. Vb&t Projectmanagement begeleidt Bouwbedrijf Peter Peters in de realisatie van de nieuwbouw. Volgens planning is het gebouw begin 2024 klaar voor gebruik. (24-1-2023)
Afgelopen zomer bestond afasiecentrum Tilburg maar liefst 12.5 jaar, een mooi moment om eens terug te blikken. En dat doe je altijd het beste met iemand die er vanaf het begin bij was. Rosemarie Mensing startte 25 jaar geleden als vrijwilliger bij activiteitencentrum Karmijnstraat en werkt vanaf dag 1 bij het afasiecentrum als cognitief trainer. (19-12-2022)
Woon of logeer je bij Siza, dan worden niet altijd alle kosten vanuit de Wet langdurige zorg of Zorgverzekeringswet vergoed. Het kan zijn dat je voor aanvullende diensten zelf moet betalen. (7-12-2022)
Wat een evenement was het: de uitzending van Open Het Dorp! Het is 60 jaar geleden dat Mies Bouwman maar liefst 24 uur lang te horen en te zien was. Op 26 en 27 november 1962 werd ruim 12 miljoen gulden ingezameld. In de dagen daarna liep dat uiteindelijk op tot ongeveer 22 miljoen gulden. Met dat geld is Het Dorp gebouwd, de eerste woongemeenschap in Nederland voor mensen met een beperking. (26-11-2022)