Coronavirus: welke maatregelen neemt Siza? (update 1 april)

Bij Siza hebben wij de zorg voor kwetsbare mensen. Daarom vertaalden we de (uitgebreide) maatregelen voor Nederland, naar maatregelen voor onze medewerkers en cliënten. Deze maatregelen gaan over: hoe kan de zorg zo goed mogelijk doorgaan? Hoe voorkomen we besmetting zoveel mogelijk?

Let op: wij passen dit overzicht voortdurend aan op basis van de actuele Nederlandse maatregelen en adviezen. Via deze link lees je over de nieuwe maatregelen in Nederland.

Verlenging van maatregelen tot en met 28 april

Dinsdag 31 maart gaf het kabinet weer een persconferentie. Hierin vertelden de ministers dat de eerder ingevoerde maatregelen worden verlengd met 4 weken; tot en met 28 april 2020. Dit betekent dat ook Siza haar maatregelen verlengt tot en met dinsdag 28 april. De maatregelen die Siza heeft gesteld blijven ongewijzigd. U leest ze verderop in dit nieuwsbericht.

Bedankt voor uw begrip

De maatregelen die we bij Siza nemen zijn vergaand en beperkend. Zowel voor onze cliënten als voor hun families. Wij begrijpen dat het moeilijk is en soms verdrietig om familie of vrienden niet te kunnen zien. Toch lijken het strenge bezoekbeleid en de hygiënemaatregelen van Siza effectief. Tot nu is een aantal cliënten getest op Corona, van wie 1 positief. Alle betrokkenen zijn hiervan uiteraard op de hoogte gesteld en zorg wordt verleend volgens de RIVM richtlijnen. Het aantal vermoedens van besmetting met het coronavirus lijkt zich niet uit te breiden. Wij handhaven daarom onze strenge regels en vragen uw begrip hiervoor. Voor onze cliënten en voor u. Bedankt!

Steunpunt medezeggenschap: een luisterend oor

Wij begrijpen dat de maatregelen pijn, verdriet en frustratie kunne geven. Wil je graag je verhaal kwijt? Je kunt hiervoor het steunpunt medezeggenschap (MZ-steunpunt) inschakelen. Het steunpunt staat paraat voor familie, vertegenwoordigers en cliënten met een luisterend oor en voor vragen. Het steunpunt is bereikbaar op: 088-377 90 95.

Welke maatregelen nemen we bij Siza?

En wat betekent dit voor cliënten en bezoekers?

Woonlocaties 

 • Ben je cliënt op een woonlocatie?
  Het is belangrijk dat je besmetting met het coronavirus voorkomt. Blijf daarom zoveel mogelijk in de buurt van je woning. Ga dus niet naar dagbesteding of werk, (sport)clubs, verenigingen of andere activiteiten.
 • Ben je bezoeker van een woonlocatie? (familie, vrienden, cliëntvertegenwoordigers, vrijwilligers)
  We laten geen bezoek toe, tenzij er sprake is van een noodgeval. We beseffen dat dit ingrijpend is, maar helaas is dit noodzakelijk voor de veiligheid van onze clienten.
 • Ben je leverancier of een extern ingehuurde dienstverlener?
  We overleggen met je hoe je contact zoveel mogelijk kunt vermijden.

Dagbesteding en Werk (voor cliënten)

 • Volg je dagbesteding of ga je naar een (leer)werkplek?
  Alle dagbestedingslocaties en leerwerkplekken waar Siza zelf verantwoordelijk voor is, zijn gesloten. Dit duurt in elk geval tot en met dinsdag 28 april.

 • Woon je op een locatie van Siza? Dan is het ook niet meer mogelijk om naar een dagbesteding of (leer)werklocatie buiten Siza te gaan. Dit is om verspreiding van het Coronavirus op de woonlocaties van Siza te voorkomen. Bespreek dit met de (leer)werkplek via je regiebegeleider.

 • Woon je zelfstandig (buiten Siza) en ga je naar een dagbestedingslocatie of (leer)werkplek buiten Siza, waarbij je ambulant begeleid wordt door een medewerker van Siza? Dan gelden de regels en de afspraken van de werkplek zelf. De Siza-medewerker zal zoveel ondersteunen via de telefoon en als dat nodig is volgens de regels van de (leer)werkplek afspraken met je maken. 

Regionale expertise teams (REC)/afasiecentra

 • Ben je client en krijg je zorg via een REC of afasiecentra?
  De zorg en behandeling in de REC's en afasiecentra stoppen tijdelijk. Dit is in elk geval tot en met dinsdag 28 april. Je behandelaar of begeleider bespreekt met jou wat te doen.

Ambulante begeleiding

 • Ben je cliënt en krijg je ambulante begeleiding?
  Het contact met je begeleider wordt zoveel mogelijk vervangen door telefonisch contact of beeldbellen. Je begeleider bespreekt met jou wat te doen.

Logeren

 • Ben je cliënt van logeren?
  Het logeren bij locaties van Siza stopt tijdelijk. Dit is in elk geval tot en met dinsdag 28 april. Je begeleider of contactpersoon bespreekt met jou wat te doen.

Scholen & BSO's

 • Volg je onderwijs via Siza?
  De scholen in Nederland zijn tijdelijk gesloten tot in elk geval maandag 4 mei. Ook de scholen van/via Siza. Je begeleider of contactpersoon bespreekt met jou wat te doen.

Wat doet Siza wanneer er sprake is van een coronabesmetting?

 • Siza heeft een protocol opgesteld dat gevolgd wordt als er sprake is van een coronabesmetting. 

Besmetting voorkomen en handen wassen

 • HIER vind je pictogrammen die op een simpele manier uitleggen hoe je besmetting kunt voorkomen.
 • HIER vind je pictogrammen die op een simpele manier uitleggen hoe je je handen wast.

Meer handige informatie voor cliënten 

Op deze pagina van de VGN vind je een overzicht met allerlei communicatiemiddelen voor cliënten. Met informatie over het coronavirus en bijvoorbeeld de verspreiding en de getroffen maatregelen.

Siza op Omroep Gelderland

Mike Bruggeman, Regiomanager Zuid, vertelde woensdag 25 maart bij Omroep Gelderland hoe Siza omgaat met de huidige situatie. Hoe leg je aan een bewoner uit wat er nu gebeurt? Hoe gaan onze medewerkers om met de maatregelen? Bekijk het item:

(1-4-2020)

Nieuwsbericht

Lees verder
 • Lees verder

  ‘Onze’ Geraline Leusink in het nieuws door oratie, mensen met VB overlijden onnodig

  Mensen met een verstandelijke beperking krijgen niet de juiste zorg en soms een verkeerde medische behandeling. Daardoor overlijden mensen met een verstandelijke beperking in Nederland gemiddeld 16 jaar eerder dan mensen zonder die beperking. Dat zegt Geraline Leusink, medisch directeur van Siza in RTL Nieuws. (7-10-2019)

 • lees verder

  Droom waargemaakt: Thom rijdt in een échte bedrijfsauto

  Het begon allemaal met een scooter. Cliënt Thom bracht post naar verschillende locaties van Siza in Velp. Na enkele jaren breidden zijn diensten voor Siza uit en daarmee ook zijn vervoersmiddel. Met een 45 km auto reed Thom voor onder andere Speelstoet, een speelgoedwinkel zonder kassa voor gezinnen die weinig te besteden hebben. Voor Thom een droomklus. Toch was er nog die ene wens: zijn rijbewijs halen. Een aantal stichtingen geloofden in Thom en zij maakten het mogelijk, net als de échte bedrijfsauto waarin hij nu rijdt! (7-10-2019)

 • Week van de Afasie

  Eerste week van de afasie: mensen van Siza in het nieuws

  Van 5 tot en met 11 oktober wordt de eerste landelijke week van de Afasie georganiseerd, bedoeld om de onbekendheid over deze taalstoornis weg te nemen. Siza doet ook mee aan deze week en daar springen de media op in. (1-10-2019)

 • Lees verder

  Innovaties in de zorg op Innovate Experience Arnhem

  Benieuwd naar de zorg van de toekomst? Kom op zaterdag 5 oktober naar de Innovate Experience tijdens het Innovate Festival Arnhem! Innovate Health, een initiatief van Rijnstate, Academy Het Dorp en Siza, is ook van de partij. Inmiddels hebben ook Klimmendaal en Driegasthuizengroep zich bij de samenwerking aangesloten. Met Innovate Health laten we gezamenlijk zien wat in Arnhem gebeurt op het gebied van technologische innovaties in de zorg. (27-9-2019)

 • Lees verder

  Informatieochtend niet-aangeboren hersenletsel in Arnhem

  Jaarlijks lopen naar schatting 140.000 mensen hersenletsel op, door ziektes of ongelukken. Er zijn goede programma’s om mensen met dit niet-aangeboren hersenletsel (NAH) te leren omgaan met hun beperkingen, maar helaas zijn die vaak onbekend, ook bij verwijzers. (23-9-2019)

 • Lees verder

  Vrijwilliger Astra krijgt net zoveel terug als ze geeft

  Om in conditie te blijven wandelt Astra graag van haar woonplaats Velp naar Arnhem. Maar in je uppie lopen vindt ze maar saai, dus zocht ze een wandelmaatje. Door een advertentie van Siza kwam Astra in contact met Levinia, die het syndroom van Down heeft. Ruim drie jaar later hebben Astra en Levinia dankzij hun wandelingen zo’n bijzondere band dat Astra er zelfs een vrijwilligersprijs mee won. (22-7-2019)

 • Lees verder

  Ecovat niet haalbaar op Het Dorp

  In het nieuwe Dorp komt een ander systeem om duurzame energie op te wekken en te gebruiken. Siza wilde samen met Ecovat ervoor zorgen dat er een nieuw collectief duurzaam energiesysteem zou komen in het nieuwe Dorp. Siza kiest nu voor een andere variant van duurzame energievoorziening. (11-7-2019)

 • Rob Hoogma en Julianne Meijers

  Julianne Meijers nieuwe voorzitter raad van bestuur Siza, Rob Hoogma volledig naar Academy Het Dorp

  Per 1 januari 2020 gaat Rob Hoogma volledig werken voor Academy Het Dorp. De raad van toezicht van Siza benoemt per die datum Julianne Meijers als voorzitter van de raad van bestuur. (2-7-2019)

 • Astra is de winnares van de Gouden Sleutel 2019

  Gouden Sleutel 2019 uitgereikt aan Astra en haar wandelmaatje Levinia

  Op de 3e verdieping van het Gelredome in Arnhem werd woensdagavond 12 juni een bijzondere én makkelijke thuiswedstrijd gespeeld, we speelden namelijk allemaal voor hetzelfde team: Team Siza. De wedstrijd draaide om de Gouden Sleutel, die werd uitgereikt aan Astra. Zij kreeg deze blijk van waardering voor haar uitzonderlijke inzet als vrijwilliger bij Siza. De Gouden Sleutel is ontworpen door Marco de Leeuw van DesignXAmbacht en gemaakt door cliënten van Siza. (19-6-2019)

 • Geraline Leusink

  Zorg voor mensen met VB moet beter, vindt 'onze' Geraline Leusink

  De medisch directeur van Siza, Geraline Leusink, is sinds kort ook de enige hoogleraar Geneeskunde voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland. Zij schreef afgelopen zaterdag een opiniestuk in het Brabants Dagblad, waarin ze betoogt dat de zorg voor mensen met verstandelijke beperkingen cruciaal is. (18-6-2019)

Rendertime:0.187seconds(Logging enabled)