Coronavirus: welke maatregelen neemt Siza? (update 1 april)

Bij Siza hebben wij de zorg voor kwetsbare mensen. Daarom vertaalden we de (uitgebreide) maatregelen voor Nederland, naar maatregelen voor onze medewerkers en cliënten. Deze maatregelen gaan over: hoe kan de zorg zo goed mogelijk doorgaan? Hoe voorkomen we besmetting zoveel mogelijk?

Let op: wij passen dit overzicht voortdurend aan op basis van de actuele Nederlandse maatregelen en adviezen. Via deze link lees je over de nieuwe maatregelen in Nederland.

Verlenging van maatregelen tot en met 28 april

Dinsdag 31 maart gaf het kabinet weer een persconferentie. Hierin vertelden de ministers dat de eerder ingevoerde maatregelen worden verlengd met 4 weken; tot en met 28 april 2020. Dit betekent dat ook Siza haar maatregelen verlengt tot en met dinsdag 28 april. De maatregelen die Siza heeft gesteld blijven ongewijzigd. U leest ze verderop in dit nieuwsbericht.

Bedankt voor uw begrip

De maatregelen die we bij Siza nemen zijn vergaand en beperkend. Zowel voor onze cliënten als voor hun families. Wij begrijpen dat het moeilijk is en soms verdrietig om familie of vrienden niet te kunnen zien. Toch lijken het strenge bezoekbeleid en de hygiënemaatregelen van Siza effectief. Tot nu is een aantal cliënten getest op Corona, van wie 1 positief. Alle betrokkenen zijn hiervan uiteraard op de hoogte gesteld en zorg wordt verleend volgens de RIVM richtlijnen. Het aantal vermoedens van besmetting met het coronavirus lijkt zich niet uit te breiden. Wij handhaven daarom onze strenge regels en vragen uw begrip hiervoor. Voor onze cliënten en voor u. Bedankt!

Steunpunt medezeggenschap: een luisterend oor

Wij begrijpen dat de maatregelen pijn, verdriet en frustratie kunne geven. Wil je graag je verhaal kwijt? Je kunt hiervoor het steunpunt medezeggenschap (MZ-steunpunt) inschakelen. Het steunpunt staat paraat voor familie, vertegenwoordigers en cliënten met een luisterend oor en voor vragen. Het steunpunt is bereikbaar op: 088-377 90 95.

Welke maatregelen nemen we bij Siza?

En wat betekent dit voor cliënten en bezoekers?

Woonlocaties 

 • Ben je cliënt op een woonlocatie?
  Het is belangrijk dat je besmetting met het coronavirus voorkomt. Blijf daarom zoveel mogelijk in de buurt van je woning. Ga dus niet naar dagbesteding of werk, (sport)clubs, verenigingen of andere activiteiten.
 • Ben je bezoeker van een woonlocatie? (familie, vrienden, cliëntvertegenwoordigers, vrijwilligers)
  We laten geen bezoek toe, tenzij er sprake is van een noodgeval. We beseffen dat dit ingrijpend is, maar helaas is dit noodzakelijk voor de veiligheid van onze clienten.
 • Ben je leverancier of een extern ingehuurde dienstverlener?
  We overleggen met je hoe je contact zoveel mogelijk kunt vermijden.

Dagbesteding en Werk (voor cliënten)

 • Volg je dagbesteding of ga je naar een (leer)werkplek?
  Alle dagbestedingslocaties en leerwerkplekken waar Siza zelf verantwoordelijk voor is, zijn gesloten. Dit duurt in elk geval tot en met dinsdag 28 april.

 • Woon je op een locatie van Siza? Dan is het ook niet meer mogelijk om naar een dagbesteding of (leer)werklocatie buiten Siza te gaan. Dit is om verspreiding van het Coronavirus op de woonlocaties van Siza te voorkomen. Bespreek dit met de (leer)werkplek via je regiebegeleider.

 • Woon je zelfstandig (buiten Siza) en ga je naar een dagbestedingslocatie of (leer)werkplek buiten Siza, waarbij je ambulant begeleid wordt door een medewerker van Siza? Dan gelden de regels en de afspraken van de werkplek zelf. De Siza-medewerker zal zoveel ondersteunen via de telefoon en als dat nodig is volgens de regels van de (leer)werkplek afspraken met je maken. 

Regionale expertise teams (REC)/afasiecentra

 • Ben je client en krijg je zorg via een REC of afasiecentra?
  De zorg en behandeling in de REC's en afasiecentra stoppen tijdelijk. Dit is in elk geval tot en met dinsdag 28 april. Je behandelaar of begeleider bespreekt met jou wat te doen.

Ambulante begeleiding

 • Ben je cliënt en krijg je ambulante begeleiding?
  Het contact met je begeleider wordt zoveel mogelijk vervangen door telefonisch contact of beeldbellen. Je begeleider bespreekt met jou wat te doen.

Logeren

 • Ben je cliënt van logeren?
  Het logeren bij locaties van Siza stopt tijdelijk. Dit is in elk geval tot en met dinsdag 28 april. Je begeleider of contactpersoon bespreekt met jou wat te doen.

Scholen & BSO's

 • Volg je onderwijs via Siza?
  De scholen in Nederland zijn tijdelijk gesloten tot in elk geval maandag 4 mei. Ook de scholen van/via Siza. Je begeleider of contactpersoon bespreekt met jou wat te doen.

Wat doet Siza wanneer er sprake is van een coronabesmetting?

 • Siza heeft een protocol opgesteld dat gevolgd wordt als er sprake is van een coronabesmetting. 

Besmetting voorkomen en handen wassen

 • HIER vind je pictogrammen die op een simpele manier uitleggen hoe je besmetting kunt voorkomen.
 • HIER vind je pictogrammen die op een simpele manier uitleggen hoe je je handen wast.

Meer handige informatie voor cliënten 

Op deze pagina van de VGN vind je een overzicht met allerlei communicatiemiddelen voor cliënten. Met informatie over het coronavirus en bijvoorbeeld de verspreiding en de getroffen maatregelen.

Siza op Omroep Gelderland

Mike Bruggeman, Regiomanager Zuid, vertelde woensdag 25 maart bij Omroep Gelderland hoe Siza omgaat met de huidige situatie. Hoe leg je aan een bewoner uit wat er nu gebeurt? Hoe gaan onze medewerkers om met de maatregelen? Bekijk het item:

(1-4-2020)

Nieuwsbericht

Lees verder
 • Lees verder

  5 jaar afasiecentrum Arnhem: Jolanda heeft er baat bij

  Het Afasiecentrum van Siza in Arnhem bestaat donderdag 6 juni precies 5 jaar. Reden om stil te staan bij het grote belang van goede opvang van mensen met deze taalstoornis waardoor spreken, lezen, schrijven en taalbegrip aangetast kunnen worden. Afasie is bijna altijd het gevolg van niet aangeboren hersenletsel. Door ziektes of ongelukken lopen per jaar maar liefst zo’n 140.000 Nederlanders deze hersenschade op. Zo’n 20 procent van deze mensen heeft ook afasie. Hoe ingrijpend dat is blijkt wel uit het relaas van Jolanda van Brink-Polman. (5-6-2019)

 • Lees verder

  Kwaliteitsrapport 2018 staat online

  In het kwaliteitsrapport 2018 laten we zien hoe cliënten, verwanten en medewerkers de kwaliteit van onze zorg en dienstverlening ervaren. We vertellen over wat goed gaat. Maar ook wat volgens ons beter zou kunnen. En wat we in 2019 willen veranderen of verbeteren. (31-5-2019)

 • Lees verder

  Camping Kooningsveld heeft eerste Arnhemse tiny house voor vakantie

  Je bent omgeven door groen en rust. Reeën en herten dartelen in je voortuin. Je kunt wandelen en fietsen in een prachtige omgeving nabij de Veluwe. En als je wil, kun je zo het gezellige Arnhem in. Klinkt dat goed? Minicamping Kooningsveld bood al 15 heerlijke kampeerplaatsen, nu kun je er ook de allereerste vakantie tiny house in Arnhem huren! (30-5-2019)

 • Lees meer

  6 juli: informatieochtend omgaan met gevolgen van hersenletsel

  Jaarlijks lopen naar schatting 120.000 mensen hersenletsel op, door ziektes of ongelukken. Er zijn goede programma’s om mensen met dit niet-aangeboren hersenletsel (NAH) te leren omgaan met hun beperkingen, maar helaas zijn die vaak onbekend, ook bij verwijzers. Om die onbekendheid weg te nemen organiseert het Regionaal Expertisecentrum NAH van Siza op zaterdag 6 juli van 10.00 tot 12.00 uur een informatieochtend in Barneveld. (27-5-2019)

 • Lees verder

  Grenzen verleggen: Mike bestijgt ‘Le Grand Ballon’

  Op zaterdag 1 juni is het zover. Dan bestijgt Mike van Luffelen de 1450 meter hoge berg ‘Le Grand Ballon’ in de Vogezen en zal blijken of zijn maandenlange training met begeleider Tony Krah voldoende was om deze mijlpaal in zijn leven te bereiken. (24-5-2019)

 • Lees verder

  25 mei: informatieochtend 'Echt verder met hersenletsel"

  Van 10 tot 12 uur in het regionaal expertisecentrum Apeldoorn, Rijksstraatweg 236 in Teuge (20-5-2019)

 • Lees verder

  Feestelijke opening van de Vogelkersweg

  Hoewel de 31 bewoners er stiekem alweer ruim 2 maanden wonen, is de nieuwbouw op de Vogelkersweg op vrijdag 17 mei officieel en feestelijk geopend door bestuursvoorzitter Rob Hoogma van Siza. De 31 appartementen zijn speciaal gebouwd voor mensen met niet aangeboren hersenletsel. De Vogelkersweg is het eerste complex dat in gebruik wordt genomen door mensen die voorheen in Het Dorp woonden en de woningen zitten vol handige aanpassingen. (17-5-2019)

 • Lees verder

  Feest en sport op Arnhemse Sizalocaties HWL (Kemperbergerweg) en Fitlife (Het Dorp)!

  Een zonnige start van onze Fitweek 2019! Spelers van Vitesse openen vandaag het nieuwe speelplein en de nieuwe sportruimte. (1-5-2019)

 • Lees verder

  1 tot 3 mei: Fitweek bij Siza

  Een nieuw speelplein voor onze locatie aan de Kemperbergerweg in Arnhem én een nieuwe stek voor Fitlife op Het Dorp! Dat is reden voor een sportief feestje dat geopend wordt met onder andere spelers van Vitesse en belangstelling van Omroep Gelderland. Want bewegen is gezond voor iedereen! (1-5-2019)

 • Lees verder

  Zorg op poten

  Woensdagochtend kwart voor 10. Ik loop het activiteitencentrum (AC) de Wambeek in Velp binnen. Het is een gezellige drukte. Cliënten komen binnen en zoeken hun plekje. De laatste stoelen worden in een kring geplaatst en de koffie staat klaar. Het bordje met ‘niet storen’ hangt al aan de deur. Nog even en we gaan beginnen. Iedereen kijkt verlangend uit naar het bezoek van de dag: mijn elf maanden oude therapiehond in opleiding, Luna! (1-5-2019)

Rendertime:0.212seconds(Logging enabled)