Coronavirus: welke maatregelen neemt Siza? (update 1 april)

Bij Siza hebben wij de zorg voor kwetsbare mensen. Daarom vertaalden we de (uitgebreide) maatregelen voor Nederland, naar maatregelen voor onze medewerkers en cliënten. Deze maatregelen gaan over: hoe kan de zorg zo goed mogelijk doorgaan? Hoe voorkomen we besmetting zoveel mogelijk?

Let op: wij passen dit overzicht voortdurend aan op basis van de actuele Nederlandse maatregelen en adviezen. Via deze link lees je over de nieuwe maatregelen in Nederland.

Verlenging van maatregelen tot en met 28 april

Dinsdag 31 maart gaf het kabinet weer een persconferentie. Hierin vertelden de ministers dat de eerder ingevoerde maatregelen worden verlengd met 4 weken; tot en met 28 april 2020. Dit betekent dat ook Siza haar maatregelen verlengt tot en met dinsdag 28 april. De maatregelen die Siza heeft gesteld blijven ongewijzigd. U leest ze verderop in dit nieuwsbericht.

Bedankt voor uw begrip

De maatregelen die we bij Siza nemen zijn vergaand en beperkend. Zowel voor onze cliënten als voor hun families. Wij begrijpen dat het moeilijk is en soms verdrietig om familie of vrienden niet te kunnen zien. Toch lijken het strenge bezoekbeleid en de hygiënemaatregelen van Siza effectief. Tot nu is een aantal cliënten getest op Corona, van wie 1 positief. Alle betrokkenen zijn hiervan uiteraard op de hoogte gesteld en zorg wordt verleend volgens de RIVM richtlijnen. Het aantal vermoedens van besmetting met het coronavirus lijkt zich niet uit te breiden. Wij handhaven daarom onze strenge regels en vragen uw begrip hiervoor. Voor onze cliënten en voor u. Bedankt!

Steunpunt medezeggenschap: een luisterend oor

Wij begrijpen dat de maatregelen pijn, verdriet en frustratie kunne geven. Wil je graag je verhaal kwijt? Je kunt hiervoor het steunpunt medezeggenschap (MZ-steunpunt) inschakelen. Het steunpunt staat paraat voor familie, vertegenwoordigers en cliënten met een luisterend oor en voor vragen. Het steunpunt is bereikbaar op: 088-377 90 95.

Welke maatregelen nemen we bij Siza?

En wat betekent dit voor cliënten en bezoekers?

Woonlocaties 

 • Ben je cliënt op een woonlocatie?
  Het is belangrijk dat je besmetting met het coronavirus voorkomt. Blijf daarom zoveel mogelijk in de buurt van je woning. Ga dus niet naar dagbesteding of werk, (sport)clubs, verenigingen of andere activiteiten.
 • Ben je bezoeker van een woonlocatie? (familie, vrienden, cliëntvertegenwoordigers, vrijwilligers)
  We laten geen bezoek toe, tenzij er sprake is van een noodgeval. We beseffen dat dit ingrijpend is, maar helaas is dit noodzakelijk voor de veiligheid van onze clienten.
 • Ben je leverancier of een extern ingehuurde dienstverlener?
  We overleggen met je hoe je contact zoveel mogelijk kunt vermijden.

Dagbesteding en Werk (voor cliënten)

 • Volg je dagbesteding of ga je naar een (leer)werkplek?
  Alle dagbestedingslocaties en leerwerkplekken waar Siza zelf verantwoordelijk voor is, zijn gesloten. Dit duurt in elk geval tot en met dinsdag 28 april.

 • Woon je op een locatie van Siza? Dan is het ook niet meer mogelijk om naar een dagbesteding of (leer)werklocatie buiten Siza te gaan. Dit is om verspreiding van het Coronavirus op de woonlocaties van Siza te voorkomen. Bespreek dit met de (leer)werkplek via je regiebegeleider.

 • Woon je zelfstandig (buiten Siza) en ga je naar een dagbestedingslocatie of (leer)werkplek buiten Siza, waarbij je ambulant begeleid wordt door een medewerker van Siza? Dan gelden de regels en de afspraken van de werkplek zelf. De Siza-medewerker zal zoveel ondersteunen via de telefoon en als dat nodig is volgens de regels van de (leer)werkplek afspraken met je maken. 

Regionale expertise teams (REC)/afasiecentra

 • Ben je client en krijg je zorg via een REC of afasiecentra?
  De zorg en behandeling in de REC's en afasiecentra stoppen tijdelijk. Dit is in elk geval tot en met dinsdag 28 april. Je behandelaar of begeleider bespreekt met jou wat te doen.

Ambulante begeleiding

 • Ben je cliënt en krijg je ambulante begeleiding?
  Het contact met je begeleider wordt zoveel mogelijk vervangen door telefonisch contact of beeldbellen. Je begeleider bespreekt met jou wat te doen.

Logeren

 • Ben je cliënt van logeren?
  Het logeren bij locaties van Siza stopt tijdelijk. Dit is in elk geval tot en met dinsdag 28 april. Je begeleider of contactpersoon bespreekt met jou wat te doen.

Scholen & BSO's

 • Volg je onderwijs via Siza?
  De scholen in Nederland zijn tijdelijk gesloten tot in elk geval maandag 4 mei. Ook de scholen van/via Siza. Je begeleider of contactpersoon bespreekt met jou wat te doen.

Wat doet Siza wanneer er sprake is van een coronabesmetting?

 • Siza heeft een protocol opgesteld dat gevolgd wordt als er sprake is van een coronabesmetting. 

Besmetting voorkomen en handen wassen

 • HIER vind je pictogrammen die op een simpele manier uitleggen hoe je besmetting kunt voorkomen.
 • HIER vind je pictogrammen die op een simpele manier uitleggen hoe je je handen wast.

Meer handige informatie voor cliënten 

Op deze pagina van de VGN vind je een overzicht met allerlei communicatiemiddelen voor cliënten. Met informatie over het coronavirus en bijvoorbeeld de verspreiding en de getroffen maatregelen.

Siza op Omroep Gelderland

Mike Bruggeman, Regiomanager Zuid, vertelde woensdag 25 maart bij Omroep Gelderland hoe Siza omgaat met de huidige situatie. Hoe leg je aan een bewoner uit wat er nu gebeurt? Hoe gaan onze medewerkers om met de maatregelen? Bekijk het item:

(1-4-2020)

Nieuwsbericht

Lees verder
 • Lees verder

  Dertig nieuwe appartementen voor mensen met NAH in Apeldoorn

  Op de plaats van het voormalige Julianaziekenhuis in Apeldoorn bouwt Siza aan 30 appartementen voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en/of een lichamelijke beperking. Wij bieden bewoners hier een rustige, gestructureerde omgeving waarin zij ‘op maat’ het leven weer kunnen oppakken. Er zijn nog meer zorgorganisaties gehuisvest in het Julianakwartier. Op maandag 15 april ontmoetten alle partijen elkaar en werd een boompje geplant om het Julianakwartier symbolisch te openen. Daarbij was ook Wethouder Sandman aanwezig. (16-4-2019)

 • Lees verder

  Denk mee over de begeleiding van mensen met EVB+

  Voor focusgroepen van het onderzoek “EVB+ in beeld!” zoeken wij professionals en verwanten van mensen met een ernstig verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag (EVB+). (3-4-2019)

 • Lees verder

  Artikel over Nova Me in De Gelderlander

  Vandaag is er een artikel in de Gelderlander over Nova Me verschenen. We leggen de feiten en de context graag in eigen woorden uit. (25-3-2019)

 • Lees verder

  13 april: NAH-informatieochtend bij Regionaal Expertisecentrum Arnhem

  Jaarlijks lopen naar schatting 120.000 mensen hersenletsel op, door ziektes of ongelukken. Er zijn goede programma’s om mensen met dit niet-aangeboren hersenletsel (NAH) te leren omgaan met hun beperkingen, maar helaas zijn die vaak onbekend, ook bij verwijzers. Om die onbekendheid weg te nemen organiseert het Regionaal Expertisecentrum NAH van Siza op zaterdag 13 april van 10.00 tot 12.00 uur een informatieochtend in Arnhem. (22-3-2019)

 • Lees verder

  Social Return bij ’s Koonings Jaght: win-win

  Siza Dienstverlening 's Koonings Jaght (SKJ) is een werkplek voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Sinds enkele maanden zijn zij een leuke samenwerking aangegaan met een aantal bedrijven; de cliëntmedewerkers van Siza Dienstverlening SKJ helpen bij klussen. Het blijkt een bijzondere leerschool waarmee ze niet alleen ervaring maar ook zelfvertrouwen opdoen. En de organisaties hebben extra handjes! (19-3-2019)

 • Lees verder

  Eerste studenten Smart Health Opleiding ontvangen certificaat

  Technologie speelt een steeds prominentere rol in de zorg. Het is dus belangrijk dat zorgmedewerkers die techniek als een vanzelfsprekend onderdeel in hun werk toepassen, maar de praktijk wijst nog vaak anders uit. Daarom startten Siza en de HAN (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) vanuit Academy Het Dorp de Smart Health Opleiding. Gisteren kreeg de eerste lichting van 18 studenten hun Smart Health certificaat. (22-2-2019)

 • Lees verder

  Succesvolle pilot over energie voor mensen met NAH

  “Indrukwekkend en inspirerend,” noemt Tia de Groot de motivatie van de deelnemers aan een pilot voor grip op energie. Twaalf weken lang gingen zes deelnemers met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) vanuit dagbesteding aan de slag met een programma om hun energie beter te verdelen. Het bleek een succes: “er zijn prachtige resultaten geboekt en veel doelen behaald.” (1-2-2019)

 • Lees verder

  Gezocht: leden voor klankbordgroep EVB+ in beeld!

  Onderzoekers van het onderzoek EVB+ in beeld! zijn op zoek naar 12 leden voor de klankbordgroep. (29-1-2019)

 • Lees verder

  Bijzonder promotieonderzoek: samenwerken met onderzoekers met verstandelijke beperking

  Hoe kunnen wetenschappers in onderzoek écht samenwerken met mensen met een verstandelijke beperking? Op dit onderwerp promoveerde Tessa Frankena, onder andere coördinator Medische Dienst Het Dorp bij Siza, op maandag 14 januari aan Radboud Universiteit in Nijmegen. (24-1-2019)

 • Lees verder

  Gezondheid van mensen met verstandelijke beperking moet en kan verbeteren

  Siza arts Esther Bakker is gepromoveerd op een voor Nederland (en ver daarbuiten) uniek onderwerp, waardoor de gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking in heel Nederland (en ver daarbuiten!) kan verbeteren. (24-12-2018)

Rendertime:0.186seconds(Logging enabled)