Coronavirus: welke maatregelen neemt Siza? (update 20 mei)

Bij Siza hebben wij de zorg voor kwetsbare mensen. Daarom vertalen we de (uitgebreide) maatregelen voor Nederland, naar maatregelen voor onze medewerkers en cliënten. Op 19 mei kondigde de Nederlandse regering versoepelingen aan in de maatregelen tegen het coronavirus. Siza gaat mee in die versoepeling. In dit bericht lees je hoe we dat doen op een zo veilig mogelijke manier voor onze cliënten, medewerkers en verwanten.

Let op: wij passen dit overzicht voortdurend aan op basis van de actuele Nederlandse maatregelen en adviezen. Via deze link lees je over de nieuwe maatregelen in Nederland.

Versoepeling van de maatregelen per 20 mei

Op 19 mei kondigde de Nederlandse regering versoepelingen aan in de maatregelen tegen het coronavirus. Siza gaat mee in die versoepeling. De afgelopen weken zijn we druk geweest met plannen maken hiervoor, met maatwerk waar nodig.

Cliënten en verwanten hebben een brief ontvangen waarin we de versoepelingen bij Siza uitleggen:

In deze videoboodschap vertelt bestuurslid Jan-Dirk Sprokkereef over de versoepelingen bij Siza:


Toelichting op de plannen

Tijdens het maken van de plannen voor versoepeling is rekening gehouden met deze spelregels:

 • Niet het virus verder verspreiden
 • Cliënten blijven gezond en voelen zich prettig
 • Medewerkers blijven gezond en kunnen veilig werken

We vinden het belangrijk dat de aspecten die het leven kwaliteit geven weer (meer) ruimte krijgen. Die aspecten nemen we, net als de medische kwetsbaarheid van cliënten, mee in de versoepeling.

We begrijpen het virus steeds beter en Siza is creatief in het vinden van oplossingen om toch alternatieve vormen van bezoek en dagbesteding mogelijk te maken. We lopen op sommige locaties al vooruit op de landelijke versoepeling in de gehandicaptenzorg.

Huidige maatregelen bij Siza

De plannen en mogelijkheden voor versoepeling verschillen per (groep) cliënt. Er worden namelijk constant verschillende factoren afgewogen: wat is het gezondheidsrisico van de cliënt? In hoeverre kan de cliënt zich aan de 1,5 meter afstand regel houden? De versoepeling betekent maatwerk; we willen in deze fase willekeur voorkomen.

In de basis gelden de volgende richtlijnen:

Woonlocaties 

 • Ben je cliënt op een woonlocatie?
  Het is belangrijk dat je besmetting met het coronavirus voorkomt. Blijf daarom zoveel mogelijk in de buurt van je woning.
 • Ben je bezoeker van een woonlocatie? (familie, vrienden, cliëntvertegenwoordigers, vrijwilligers)
  Bezoek maken we, daar waar mogelijk, weer toegankelijk vanaf 20 mei. We lopen daarmee dus al vooruit op de landelijke versoepeling van bezoek in de gehandicaptenzorg. De manier waarop bezoek kan, is per locatie verschillend. Vraag de regiebegeleider naar de afspraken die gelden op jouw locatie.
 • Ben je leverancier of een extern ingehuurde dienstverlener?
  We overleggen met je hoe je contact zoveel mogelijk kunt vermijden.

Dagbesteding en Werk (voor cliënten)

 • Woon je op een locatie van Siza?
  Dagbesteding/werk wordt langzaam weer opgestart en zoveel mogelijk op de woonlocatie gedaan. Dat doen we omdat de regering zegt: “werk zoveel mogelijk thuis”.

 • Woon je niet bij Siza en ga je naar een dagbestedingslocatie of (leer)werkplek van Siza? 
  Dagbesteding/werk wordt langzaam weer opgestart, rekening houdende met anderhalve meter afstand. Kan dit niet? Dan wordt er gekeken naar een alternatief.

 • Woon je niet bij Siza en ga je naar een dagbestedingslocatie of (leer)werkplek buiten Siza, waarbij je ambulant begeleid wordt door een medewerker van Siza?
  Dan gelden de regels en de afspraken van de werkplek zelf. De Siza-medewerker zal zoveel mogelijk ondersteunen op afstand (bijvoorbeeld via de telefoon) en als dat nodig is volgens de regels van de (leer)werkplek afspraken met je maken.

Regionale expertise teams (REC)/afasiecentra

 • Ben je client en krijg je zorg via een REC of afasiecentra?
  Behandelaren komen zo min mogelijk bij mensen thuis. Ze proberen u zo goed mogelijk te ondersteunen door u te bellen, te beeldbellen en te appen. Wij begrijpen dat deze vorm van contact niet altijd genoeg is om te ondersteunen. In die situaties kijkt de begeleider/behandelaar met u naar maatwerk, zodat we elkaar toch zo veilig mogelijk kunnen zien en spreken.

Ambulante begeleiding

 • Ben je cliënt en krijg je ambulante begeleiding?
  Begeleiders komen zo min mogelijk bij mensen thuis. Ze proberen u zo goed mogelijk te ondersteunen door u te bellen, te beeldbellen en te appen. Wij begrijpen dat deze vorm van contact niet altijd genoeg is om te ondersteunen. In die situaties kijkt de begeleider/behandelaar met u naar maatwerk, zodat we elkaar toch zo veilig mogelijk kunnen zien en spreken.

Logeren

 • Ben je cliënt van logeren?
  Logeren wordt stap voor stap weer opgestart voor kinderen tot en ouder dan 12 jaar.

Scholen & BSO's

 • Volg je onderwijs via Siza?
  Buitenschoolse opvang en dagopvang wordt stap voor stap weer opgestart voor kinderen tot 12 jaar. Buitenschoolse opvang voor kinderen ouder dan 12 jaar wordt stap voor stap weer opgestart. We bespreken met ouders en scholen hoe we dit mogelijk kunnen maken. Middelbare scholen gaan vanaf 1 juni weer open.

Andere versoepelingen

 • Met de kapper, pedicure en schoonheidsspecialiste kunnen weer afspraken gemaakt worden. Maar: dan moeten zowel jij als de kapper (of pedicure e.d.) klachtenvrij zijn. Sommige mensen kunnen eerder ziek worden, omdat zij een kwetsbare gezondheid hebben hebben of zich niet aan de regels van anderhalve meter afstand kunnen houden. Dan zijn we voorzichtiger met kappers e.d.. Je maakt hierover afspraken met je regiebegeleider.
 • De regering gaat nog afspraken maken over vervoer met taxibedrijven. We moeten dus nog even wachten op duidelijkheid daarover. Voor het reizen met het openbaar vervoer gelden de landelijke regels: alleen doen als het noodzakelijk is.
 • Activiteiten als museum-, bioscoop-, restaurant- en terrasbezoek raden we nog zoveel mogelijk af.

Wat doet Siza wanneer er sprake is van een coronabesmetting?

 • Siza heeft een protocol dat gevolgd wordt als er sprake is van een coronabesmetting. 

Handige informatie voor cliënten

 • Op deze pagina van de VGN vind je een overzicht met allerlei communicatiemiddelen voor cliënten over (het voorkomen van de verspreiding van) het coronavirus.

Steunpunt medezeggenschap: een luisterend oor

Wij begrijpen dat de maatregelen pijn, verdriet en frustratie kunnen geven. Toch lijken het strenge bezoekbeleid en de hygiënemaatregelen van Siza effectief. Tot op heden is een aantal cliënten getest op Corona, van wie 1 positief. Wij handhaven daarom onze strenge regels en vragen uw begrip hiervoor. Wil je graag je verhaal kwijt? Je kunt hiervoor het steunpunt medezeggenschap (MZ-steunpunt) inschakelen. Het steunpunt staat paraat voor familie, vertegenwoordigers en cliënten met een luisterend oor en voor vragen. Het steunpunt is bereikbaar op: 088-377 90 95.

(20-5-2020)

Nieuwsbericht

Lees verder
 • Siza Festival

  7 juni vindt het allereerste Siza Festival plaats!

  Siza heeft veel te bieden als het op werk aankomt. Zet donderdag 7 juni in je agenda, dan kun je het zelf zien! Op deze dag vindt namelijk het spiksplinternieuwe Siza Festival plaats. Het festival wordt een gezellig feestje waar iedereen welkom is. We hebben een vol programma met workshops, design, ambachten, lekker eten en muziek van DJ FAB. (4-5-2018)

 • Lees verder

  Zomerfeest 's Koonings Jaght

  Op 2 en 3 juni is het weer zover: het zomerfeest op 's Koonings Jaght. Dit jaar staan de dagen in het teken van films en sterren. (4-5-2018)

 • Lees verder

  Centrum voor mensen met NAH opent deuren in Groenlo

  Siza opent een nieuw expertisecentrum voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) in Groenlo. Een al eerder gestart behandelcentrum in Terborg bleek zo succesvol dat we nu een groter deel van de Achterhoek gaan bedienen. Op zaterdag 12 mei is er van 10.00 tot 12.00 uur een informatie-inloopochtend in De Molenberg op de Ziekenhuisstraat 14 in Groenlo, waar het nieuwe NAH centrum is gevestigd. (24-4-2018)

 • Lees verder

  Siza tekent de Green Deal

  Siza heeft, net als zeven andere zorgorganisaties, Milieuplatform Zorgsector, de gemeente Arnhem en de Omgevingsdienst Regio Arnhem op 19 april een handtekening gezet onder de Green Deal Verduurzamen Zorginstellingen Arnhem en omgeving. Bij verpleeg- en verzorgingstehuizen is tot 25 procent energiebesparing mogelijk, blijkt uit landelijk onderzoek. (20-4-2018)

 • Lees verder

  Eerste VG Hackathon groot succes

  Partijen bijelkaar brengen om innovatieve oplossingen te bedenken die echt passen voor mensen in de VG-zorg, dat was de missie van de eerste landelijke VG Hackathon. Die missie is geslaagd: zorgaanbieders én het bedrijfsleven gooiden organisatiegrenzen en concurrentieverhoudingen overboord en presenteerden vrijdag met trots 30 innovatieve oplossingen in de zorg. (18-4-2018)

 • Lees verder

  Ieder kind heeft recht op onderwijs

  Naar school gaan klinkt heel vanzelfsprekend. Toch vinden kinderen met een ernstige meervoudige beperking of matige tot (zeer) ernstige verstandelijke beperking niet altijd een passende plek binnen het huidige schoolsysteem. Vanuit de gedachte dat ieder kind recht heeft op onderwijs, slaan Siza, Driestroom en De Onderwijsspecialisten de handen ineen om een passend aanbod te creëren voor deze kinderen. Vandaag ondertekenden de bestuurders van de drie organisaties daartoe een intentieverklaring. (16-4-2018)

 • Lees verder

  Innovatie in de mondzorg

  In het Fieldlab doen we onderzoek naar een nieuwe vingerbeschermer: de ViniGiGipro. Deze beschermer helpt begeleiders bij de dagelijkse mondverzorging van cliënten. Renate Harsevoort is tandartsassistente en vertelt over het onderzoek. (29-3-2018)

 • Lees verder

  Adremo draaischijf activeert mensen met EMB

  De Adremo draaischijf is een ronde schijf waar een rolstoel op past. De schijf roteert elektrisch en is met knoppen te bedienen. Binnen het Fieldlab onderzoeken we of de draaischijf geschikt is voor mensen met een ernstig meervoudige beperking (EMB). Daar lijkt het wel op. (27-3-2018)

 • Lees verder

  Lancering ‘innovatiespreekuur’ Academy Het Dorp

  Dinsdag 20 maart was de housewarming van Academy Het Dorp op de Jachthoornlaan in Arnhem, waar het ‘innovatiespreekuur’ gelanceerd werd. Bewoners van Het Dorp, bewoners van omliggende wijken, collega’s van Siza én andere organisaties kwamen een kijkje nemen, hoorden wat er allemaal speelt bij Academy Het Dorp en konden hun innovatievragen delen. (21-3-2018)

 • Lees verder

  Plan om gebouwen van Het Dorp naar Openluchtmuseum te verplaatsen

  Het ontstaan van Het Dorp en de emancipatie van haar bewoners is cultureel erfgoed. Het hoort bij de geschiedenis van Nederland. Dat wil het Openluchtmuseum graag laten zien. Daarom hebben Rob Hoogma en de directeur van het museum Willem Bijleveld een intentieverklaring ondertekend om gezamenlijk een aantal woningen en gebouwen van het eerste uur over te brengen naar het Openluchtmuseum. (20-3-2018)

Rendertime:0.381seconds(Logging enabled)