Siza opent nieuw expertise centrum NAH in Eefde

Medio september opent een nieuw expertise centrum in Eefde voor behandeling gericht op de chronische fase na niet aangeboren hersenletsel (NAH). In Nederland lopen maar liefst 140.000 mensen per jaar hersenletsel op als gevolg van ziektes en ongelukken. Nieske van Lith (fysiotherapeute en fysiek behandelaar REC-Eefde): ‘het nieuwe centrum in Eefde voorziet echt in een behoefte.’

Niet aangeboren hersenletsel is vaak zeer ingrijpend voor de getroffene en zijn of haar naasten. Er kunnen allerlei zichtbare- en onzichtbare problemen ontstaan op zowel lichamelijk als mentaal vlak. Nieske van Lith: ‘Mensen hebben vaak minder energie, een korter lontje, reageren emotioneel anders, reageren ook trager, er kunnen spraak- en andere taalstoornissen ontstaan.’

Leren omgaan met hersenletsel

Hoewel hersenletsel dus vaak ingrijpend is, duurt het soms jaren voordat het als zodanig wordt herkend. Dit omdat er vaak aan de buitenkant niks of weinig te zien is aan getroffenen, er bij revalidatie andere zaken eerst voorrang hebben en het soms lang duurt om de veranderingen echt onder ogen te zien. Soms zoeken mensen jaren naar hulp en dat is jammer, want er zijn goede behandelingen om te leren gaan met hersenletsel. Deze behandeling wordt vanaf september ook in Eefde aangeboden.

Nieske van Lith: ‘’Er zijn inmiddels diverse Regionale Expertisecentra NAH van Siza die de modules van Hersenz op maat aanbieden, die zowel individueel als groepsgewijs gevolgd kunnen worden. Wij werken hierin samen met de landelijke organisatie Hersenz. Uiteraard nemen we bij de groepen de coronamaatregelen in acht. We werken aan doelen die voor de cliënten persoonlijk belangrijk zijn en die zijn of haar leven verbetert. Daarbij betrekken we ook het direct betrokken netwerk.’’

Hoe belangrijk het is goede hulp te krijgen, blijkt wel uit het relaas van Hans Brouwer uit Apeldoorn. Toen hij herstelde van een hartoperatie, kreeg hij tijdens een wandeling opeens een scheve mond en begon hij vreemd te praten. Er werd een bloedpropje in zijn hersenen geconstateerd en daarna volgden nog twee herseninfarcten, waarvan de laatste hem bijna fataal werd.

Foute boel

Hans kon nog wel praten, maar raakte linkszijdig verlamd en kwam in een rolstoel terecht. Een interne revalidatie volgde. De sportieve Hans werkte keihard aan zijn fysieke herstel. Hij kwam uit de rolstoel, verbaal was hij helemaal in orde, er leek beperkte schade door het herseninfarct.

Toen Hans zijn baan als automatiseerder bij de Belastingdienst weer probeerde op te pakken, merkte hij dat het niet meer ging. Hij kon de hoeveelheid werk niet aan en zich concentreren lukte amper. ‘Los dit even op’ zat er niet meer in, er ging helemaal niks meer nog ‘even.’ Ook zijn vrouw merkte dat Hans veranderd was. Hij kon zich slechter concentreren, had een korter lontje, was emotioneler. Dat dit de onzichtbare gevolgen van zijn hersenletsel waren, realiseerden Hans en zijn vrouw realiseerden zich bij pas bij het lezen van een artikeltje over het Regionaal Expertise Centrum voor NAH in Teuge.

Moeilijkste werkwoord is accepteren

Hans leerde in Teuge om te gaan met de veranderingen, kreeg weer grip op zijn energie en houdt een dagboek bij. Ook heeft hij veel aan het lotgenotencontact. “Het is superlastig om emotioneel te leren omgaan met de veranderingen. Accepteren is het moeilijkste werkwoord dat er is, maar het kan. Ik heb een vrouw, kinderen, kleinkinderen, ik weet waar ik het voor doe. Laatst waren we op de Veluwe aan het kamperen met een kleinkind en dat riep: ‘’het gaat alweer een stuk beter, hé opa?’’. En dat is ook zo. Ik rij weer auto, maar dan in een automaat. Ik fiets weer, hoewel anders dan voorheen. Ik stel mezelf doelen en krijg daarbij goede hulp.’

Het nieuwe centrum in Eefde opent op de Zutphenseweg 202. Er is nog geen wachtlijst, voor meer informatie en aanmelding kunt u contact opnemen met Siza Entree via telefoonnummer 088- 377 91 99 of per email: sizaentree@siza.nl

(18-8-2020)

Nieuwsbericht

Lees verder
  • Lees verder

    Trots: koffiemok van Atelier23 en Douwe Egberts bij het Nederlands Openlucht Museum

    Eind vorig jaar startte Atelier 23 met de ontwerpwedstrijd voor het Nederlands Openluchtmuseum in samenwerking met Douwe Egberts. Vandaag werd vandaag de eerste koffiemok met kunst uitgereikt in het museum. (12-5-2023)

  • Lees verder

    Informatiebijeenkomsten bij NAH expertisecentra Siza: verder met NAH

    Hoewel hersenletsel vaak ingrijpend is, duurt het soms jaren voordat het als zodanig wordt herkend. Soms zoeken mensen jaren naar hulp en dat is jammer, want er zijn goede behandelingen om te leren omgaan met hersenletsel. Hersenletsel kan ook leiden tot afasie, een taalstoornis. Leren omgaan met afasie stopt niet na de revalidatiefase; ook daarna valt er nog veel te bereiken. Bovendien kunnen zich nieuwe vragen voordoen. Wil je meer weten over wat er mogelijk is na niet-aangeboren hersenletsel (NAH) met of zonder afasie? Kom naar één van de inloopspreekuren van de Expertise- en afasiecentra NAH van Siza in Gelderland en Brabant. (26-4-2023)

  • Lees verder

    Beleven in Muziek (BiM)

    BiM is een afkorting voor Beleven in Muziek. Het gaat niet alleen over muziek, maar ook over andere dingen zoals contact maken, aanraking, geur en ritme. Mensen met Ernstige Meervoudige Beperking (EMB) kunnen hier veel plezier aan beleven, maar ook mensen met een Licht Verstandelijke Beperking (LVB) vinden het fijn. (17-4-2023)

  • Lees verder

    Bep woont al 50 jaar tevreden in Het Barentszhuis

    Bep is een vrouw van 69 jaar met een goed gevoel voor humor, ze zit vol verhalen en is ondernemend. Ze woont al meer dan 50 jaar met plezier op Het Barentszhuis. Bep heeft spasmen en is daardoor afhankelijk van een rolstoel, maar met de hulp van de begeleiding van Siza slaagt ze erin om zo onafhankelijk mogelijk te wonen. (13-4-2023)

  • Lees verder

    Benoeming lid raad van toezicht Siza

    Met ingang van 1 maart 2023 is Barend van Lieshout benoemd als lid van de raad van toezicht. Barend is een ervaren adviseur met grote vastgoedkennis die de zorg in nationaal en internationaal perspectief goed kent. (21-3-2023)

  • Lees verder

    Je leven aanpassen na niet-aangeboren hersenletsel

    Wil Venneman staat op zijn 52e volop in het leven als hij tijdens het fluiten van een handbalwedstrijd een herseninfarct krijgt. Daarna wordt hij gediagnosticeerd met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Dat veranderde niet alleen zijn leven, maar ook dat van zijn vrouw Wilma. En hoe pak je het leven weer op na zoiets? Wat lukt niet meer en vooral: wat lukt nog wel? We praten met Wil en Wilma over hun leven voor het herseninfarct, de behandeling en hoe het nu gaat. (16-3-2023)

  • Lees verder

    Nieuw gebouw voor mensen met EVB+ op landgoed ’s Koonings Jaght

    Op het landgoed ’s Koonings Jaght zijn we gestart met de bouwvoorbereidingen van ‘Schoppenkoning 18’. In dit gebouw kunnen we mensen met een ernstige verstandelijke beperking en ‘moeilijk verstaanbaar gedrag’ een passende (woon)plek bieden. Vb&t Projectmanagement begeleidt Bouwbedrijf Peter Peters in de realisatie van de nieuwbouw. Volgens planning is het gebouw begin 2024 klaar voor gebruik. (24-1-2023)

  • Lees verder

    Afasiecentrum Tilburg bestaat 12.5 jaar

    Afgelopen zomer bestond afasiecentrum Tilburg maar liefst 12.5 jaar, een mooi moment om eens terug te blikken. En dat doe je altijd het beste met iemand die er vanaf het begin bij was. Rosemarie Mensing startte 25 jaar geleden als vrijwilliger bij activiteitencentrum Karmijnstraat en werkt vanaf dag 1 bij het afasiecentrum als cognitief trainer. (19-12-2022)

  • Lees verder

    Regeling kosten dienstverlening 2023

    Woon of logeer je bij Siza, dan worden niet altijd alle kosten vanuit de Wet langdurige zorg of Zorgverzekeringswet vergoed. Het kan zijn dat je voor aanvullende diensten zelf moet betalen. (7-12-2022)

  • Lees verder

    Open Het Dorp 60 jaar geleden

    Wat een evenement was het: de uitzending van Open Het Dorp! Het is 60 jaar geleden dat Mies Bouwman maar liefst 24 uur lang te horen en te zien was. Op 26 en 27 november 1962 werd ruim 12 miljoen gulden ingezameld. In de dagen daarna liep dat uiteindelijk op tot ongeveer 22 miljoen gulden. Met dat geld is Het Dorp gebouwd, de eerste woongemeenschap in Nederland voor mensen met een beperking. (26-11-2022)

Rendertime:0.223seconds(Logging enabled)