‘Mijn hersenletsel is een cadeau waardoor ik mezelf leer kennen’

Willy Zock (65) uit Duiven heeft zichzelf aangeleerd altijd door te pakken. Dus toen de rechterkant van haar hoofd vijf jaar geleden opeens heel erg pijn ging doen, besloot ze maar eens vroeg naar bed te gaan. De volgende dag had ze een ‘dood gevoel’ in de hele rechterkant van haar lichaam. Alles was stijf en het leek wel alsof er mieren door haar lijf liepen. De huisarts vond dat er niks aan de hand was. Pas vijf weken later werd er een herseninfarct geconstateerd.

Willy is een mondig, ‘'met mij is er niks aan de hand’' type. Waarschijnlijk daarom gebeurde er na de ontdekking van het herseninfarct nog niks. Terwijl Willy amper meer kon functioneren. In de kantine van IKEA in Duiven, waar Willy werkt, somde ze op een dag haar klachten op. Een collega vertelde dat haar moeder precies hetzelfde had en al maanden revalidatie kreeg. Pas 17 maanden na het infarct ging daardoor het revalidatieballetje voor Willy rollen.

Allermoeilijkste en allermooiste

Bij revalidatiecentrum Klimmendaal in Arnhem leerde Willy in vier maanden opnieuw wandelen, fietsen en traplopen. Ze probeerde weer aan het werk te gaan bij IKEA en kwam bij de kassa een kennis tegen die bij het Regionaal Expertise Centrum (REC) van zorgorganisatie Siza in Arnhem werkt. In dat centrum leren mensen met niet aangeboren hersenletsel omgaan met hun beperkingen. Want dat is het allermoeilijkste, maar ook het allermooiste ‘proces’, merkte Willy toen ze eenmaal de stap over de drempel van het REC in Arnhem had gewaagd.

Leven aan het verwerken

"Als je hersenletsel oploopt, is niks meer hetzelfde, al zie je aan de buitenkant meestal niks. Alles kost veel meer energie, je gaat anders met je emoties om, je moet leren accepteren dat je leven voortaan anders zal zijn, dat je minder kunt dan voorheen. Zo moet ik voor mijn pensioengerechtigde leeftijd IKEA verlaten, met pijn in het hart. Ik zou op 1 november 2021 officieel met pensioen gaan en dat had ik heel graag gehaald, maar het lukt gewoon niet. Bij het REC volg je allerlei modules van Hersenz, zoals leren omgaan met veranderingen. En echt, echt, echt: alles wat ik nu bij het REC leer doet me zo waanzinnig goed, eigenlijk ben ik nu mijn hele leven aan het verwerken."

Nieuwe kans

Want het praktische deel van hersenletsel is één ding, zoals leren omgaan met je energie, waardoor Willy nu maximaal nog een half uur in de tuin werkt waar ze vroeger de hele tuin in een halve dag deed. Maar door de hulp van het REC krijgt Willy vooral inzicht in haar eigen gedrag. “Ik was mezelf constant aan het overschreeuwen, ik zie nu pas in hoe ik dat mijn hele leven heb gedaan. Hoe ik mezelf lang heb opgesloten in een hokje. Ik word zo fantastisch geholpen door de mensen van het REC, ik leer mezelf nu pas ontdekken en snap nu ook waar mijn gedrag vandaan kom. Het klinkt heel stom, maar in die zin is mijn hersenletsel een cadeautje, een kans om het anders te doen.”

Er is kennelijk een herseninfarct voor nodig geweest, maar Willy kruipt nu pas uit haar schulp. En hoe! Gestimuleerd door de behandelaren van het REC is ze begonnen bij Radio Mozaïek, de ziekenomroep van het Rijnstate in Arnhem. “De Drie Musketiers heet ons programma, dat ik samen met een collega elke dinsdagavond van 8 tot half 10 presenteer vanuit de studio van het ziekenhuis. Dat kost me veel energie, maar ik haal er ook zoveel uit. Door corona kan het nu even niet, maar normaal maak ik eerst een rondje door het ziekenhuis om de wensen van de patiënten op te halen. Dat alleen al is een feest. De gezelligheid, de muziek uitzoeken, het enthousiasme van de mensen.”

Foute nacht

En op de woensdagavond presenteert ze nu ook bij Radio Favoriet, een lokale omroep in Arnhem. Daarin onder andere de spreuk van de week en het bespreken van een cover die opnieuw een hit is geworden. "We zijn nu bezig met een Foute Nacht bij Favoriet, vol foute muziek. Zo ben ik zelf dol op Oostenrijkse hoempapa. Maar we willen ook een goed doel ondersteunen, zoals de Voedselbank. We bedenken nu hoe we dit gaan aanpakken, dus goeie ideeën zijn welkom."

Willy denkt even na. Geeft hoog op van de creativiteit van het REC om toch zo goed mogelijk ondersteuning te kunnen bieden. “De thuisbehandelaar komt gewoon langs, we komen in Arnhem met een groepje volledig coronaproof toch bij elkaar en verder doen we aan beeldbellen. Ik voel me ‘gedragen.’ Ik sta veel meer stil bij wie ik ben, wat ik wil en haal alles eruit wat er nog in zit, ook aan nieuwe mogelijkheden. Ik wil nooit meer zo leven als vroeger, altijd maar over mijn eigen grenzen heen. Door wat ik nu allemaal leer en hoe ik word gestimuleerd krijg ik mijn levensvreugde weer terug en daarmee energie en balans. Ik moest van ver komen, maar hier ben ik dan. Daar ben ik alle mensen die mij hierbij helpen ontzettend dankbaar voor."

Wil je informatie over de mogelijkheden van behandeling bij regionale Expertisecentra NAH van Siza? Er worden verschillende informatiebijeenkomsten georganiseerd. Klik hier om ze te bekijken en aan te melden. Meer informatie over Siza en NAH lees je op siza.nl/nah

(25-11-2020)

Verhaal

Lees verder
  • Lees verder

    Niks moet, alles mag

    Mede dankzij NL Doet werd begeleider Lisette geïnspireerd. Wat vrijwilligers doen bij onze siza-locaties tijdens NL Doet, kunnen wij ook. Samen met een klein groepje cliënten met een indicatie voor dagbesteding staken ze de handen uit de mouwen. Ze begonnen met vijf cliënten, maar nu, zo'n 10 jaar later, helpen er elke maandag 6 andere cliënten in het Ouderen Woon/zorgcentrum Oosterwolde van Innoforte in Velp. (24-7-2023)

  • Lees verder

    Maak kennis met het bijzondere duo, Hassan en Marion!

    Sinds het begin van dit jaar woont Marion op Het Oosterveld. Ze heeft altijd al een passie gehad voor vrijwilligerswerk. "Nu ik niet meer werk, wil ik ook hier graag mijn tijd besteden aan vrijwilligerswerk. Hassan, afkomstig uit Syrië, woont nu bijna twee jaar in Nederland. (17-7-2023)

  • Lees verder

    Hoogste punt viering bij nieuwbouw Schoppenkoning 18 op landgoed ’s Koonings Jaght

    Op landgoed ’s Koonings Jaght verloopt de bouw van Schoppenkoning 18 voorspoedig en onlangs werd het hoogste punt bereikt. Om deze mijlpaal te vieren, waren bewoners van ’s Koonings Jaght, hun verwanten, collega's en de bouwlieden uitgenodigd om aanwezig te zijn bij een feestelijke viering. (13-7-2023)

  • Lees verder

    De juiste plek gevonden - SizaWerk

    Maak kennis met Jougo, een 23-jarige jongeman die geboren en getogen is in Dieren. Jougo heeft de afgelopen jaren een mooie reis doorgemaakt, waarin hij niet alleen een nieuwe plek heeft gevonden om te wonen, maar ook persoonlijke en professionele groei heeft ervaren. Met de ondersteuning van SizaWerk, coaching en re-integratie heeft Jougo zijn weg gevonden naar een baan bij de Jumbo. Laten we ontdekken hoe Jougo zijn uitdagingen heeft overwonnen.  (26-6-2023)

  • Lees verder

    Dag van de Overprikkeling: het verhaal van Nanette

    Wanneer de hoeveelheid prikkels die je binnenkrijgt een last wordt, spreken we van 'overprikkeling'. Dit overkomt ons allemaal weleens, maar als je dagelijks te maken hebt met constante overprikkeling en je je hele leven moet aanpassen omdat het overweldigend wordt, wordt het een enorme uitdaging. Op de Dag van Overprikkeling, op 23 juni 2023, die is opgericht door de Hersenstichting om meer bewustzijn en kennis te verspreiden over overprikkeling als gevolg van hersenletsel, deelt Nanette haar verhaal. (22-6-2023)

  • Lees verder

    Samenwerking met Eromes

    We zijn trots dat we samenwerken met Eromesmarko. Zij ontwerpen, maken en leveren meubels en inrichtingsideeën, vooral voor scholen.  (5-6-2023)

  • Lees verder

    Trots: koffiemok van Atelier23 en Douwe Egberts bij het Nederlands Openlucht Museum

    Eind vorig jaar startte Atelier 23 met de ontwerpwedstrijd voor het Nederlands Openluchtmuseum in samenwerking met Douwe Egberts. Vandaag werd vandaag de eerste koffiemok met kunst uitgereikt in het museum. (12-5-2023)

  • Lees verder

    Informatiebijeenkomsten bij NAH expertisecentra Siza: verder met NAH

    Hoewel hersenletsel vaak ingrijpend is, duurt het soms jaren voordat het als zodanig wordt herkend. Soms zoeken mensen jaren naar hulp en dat is jammer, want er zijn goede behandelingen om te leren omgaan met hersenletsel. Hersenletsel kan ook leiden tot afasie, een taalstoornis. Leren omgaan met afasie stopt niet na de revalidatiefase; ook daarna valt er nog veel te bereiken. Bovendien kunnen zich nieuwe vragen voordoen. Wil je meer weten over wat er mogelijk is na niet-aangeboren hersenletsel (NAH) met of zonder afasie? Kom naar één van de inloopspreekuren van de Expertise- en afasiecentra NAH van Siza in Gelderland en Brabant. (26-4-2023)

  • Lees verder

    Beleven in Muziek (BiM)

    BiM is een afkorting voor Beleven in Muziek. Het gaat niet alleen over muziek, maar ook over andere dingen zoals contact maken, aanraking, geur en ritme. Mensen met Ernstige Meervoudige Beperking (EMB) kunnen hier veel plezier aan beleven, maar ook mensen met een Licht Verstandelijke Beperking (LVB) vinden het fijn. (17-4-2023)

  • Lees verder

    Bep woont al 50 jaar tevreden in Het Barentszhuis

    Bep is een vrouw van 69 jaar met een goed gevoel voor humor, ze zit vol verhalen en is ondernemend. Ze woont al meer dan 50 jaar met plezier op Het Barentszhuis. Bep heeft spasmen en is daardoor afhankelijk van een rolstoel, maar met de hulp van de begeleiding van Siza slaagt ze erin om zo onafhankelijk mogelijk te wonen. (13-4-2023)

Rendertime:0.402seconds(Logging enabled)