Een prettige woonomgeving is voor iedereen belangrijk, maar dat er zo'n positieve werking vanuit kan gaan had Ellert-Jan van der Klis niet verwacht. Als gevolg van een beroerte heeft Ellert-Jan ernstige afasie en komt hij moeilijk uit zijn woorden. Maar nu hij in Apeldoorn in een splinternieuw appartement woont dat speciaal voor mensen met niet aangeboren hersenletsel is gebouwd, is hij relaxter dan ooit. "Praten gaat opeens veel beter."
Alles in het nieuwe appartement van Ellert-Jan is met zorg uitgekozen, zelfs het dienblad waarop hij de koffie serveert is smaakvol. De voormalige manager nieuwe media is gek op mooie spullen en kunst. De presentatie die hij over zijn leven heeft gemaakt is gelikt en ontroerend tegelijk. Het leven van Ellert-Jan ontvouwt zich in die presentatie als rijk en vol, ondanks of misschien zelfs dankzij zijn beperkingen.
Als marketing manager nieuwe media werkte hij vooral heel hard. Na zijn beroerte kon hij niet meer praten, slecht lezen en schrijven en moeilijk bewegen. Maar Ellert-Jan ging niet bij de pakken neerzitten. Sterker: hij ontdekte het schilderen in het Afasiecentrum in Apeldoorn en bleek een talent. Nog steeds gaat hij elke woensdag trouw naar het Afasiecentrum om te schilderen. In Teuge schildert hij elke vrijdag in een atelier van Siza, de zorgorganisatie waarbij van der Klis in zorg kwam na zijn beroerte in 2007. Het schilderen werd zijn uitlaatklep.
Ellert-Jan bleek zo'n bijzonder talent dat 'hersenprofessor' Erik Scherder er zelfs een uitzending aan wijdde bij Omroep Max. In het programma werd uitgelegd hoe Ellert-Jan zo creatief kon worden na zijn beroerte. Maar niet alleen vanwege zijn schilderwerk valt Ellert-Jan op. Dankzij zijn positieve levenshouding kwam hij in aanraking met de Edwin van der Sar Foundation en sindsdien geeft hij lezingen en workshops over zijn leven. Vaak op universiteiten. Soms in het Engels, soms in het Nederlands. En regelmatig begeleid door Erik Scherder, die een goede vriend is geworden.
De presentaties van Ellert-Jan maken altijd diepe indruk. Hij maakt ze helemaal zelf. Vanwege corona geeft van der Klis zijn lezingen nu online. In januari had hij nog een meeting met studenten van de Vrije Universiteit Amsterdam, waarbij schilderijen van hem werden verloot. Ellert-Jan glundert terwijl hij dit vertelt. Hij heeft al vele tientallen schilderijen verkocht of weggegeven. Uiteraard heeft hij eigen werk in zijn nieuwe appartement en ook de gangen van het Julianakwartier (het complex in Apeldoorn waar hij woont) worden opgevrolijkt door zijn kunst.
Ellert-Jan ervaart een gevoel van letterlijk 'thuiskomen' in het Julianakwartier, waar appartementen zijn gebouwd voor mensen met niet aangeboren hersenletsel. De zorgmedewerkers zijn geschoold op het omgaan met mensen met hersenletsel en volgens Ellert-Jan ontzettend aardig. Het is supergezellig met de andere bewoners, de woningen zijn mooi en licht en Ellert-Jan geniet elke dag van het uitzicht. Hij is er zo relaxt van geworden dat het opeens veel beter gaat met praten. "Er staan nog wat appartementen leeg en dat snap ik niet, want hier wonen is echt een aanrader. Ik word zelfs nooit meer boos. Leuk hé?"
Wil je meer informatie over het Julianakwartier? Kijk op www.siza.nl/julianakwartier of neem contact op met Siza Entree voor advies of aanmelden. Bel naar 088 377 91 99 of mail naar sizaentree@siza.nl.
Sinds Ellert-Jan in het Julianakwartier woont, is hij veel relaxter
(9-2-2021)
Siza heeft gebieds- en vastgoedontwikkelaars VanWonen en BPD (Bouwfonds Property Development) benoemd tot ontwikkelende partijen voor de herontwikkeling van Het Dorp in Arnhem. De herontwikkeling omvat een totale transformatie van het gebied naar een inclusieve woon- en leefomgeving, waar regulier wonen en zorgaanbod voor bewoners van Het Dorp op innovatieve wijze hand in hand gaan. Vandaag werden de plannen gepresenteerd aan inwoners en omwonenden van Het Dorp. (9-1-2020)
Er is grote behoefte aan passende plaatsen voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) in combinatie met een aanvullende complexe zorg- en ondersteuningsvraag. Op initiatief van Zorgkantoren Zilveren Kruis en Menzis, slaan drie combinaties van GZ en GGZ-aanbieders de handen inéén om, voor deze kwetsbare groep passende woonplekken mogelijk te maken en gezamenlijk expertise te ontwikkelen. Siza werkt samen met Pro Persona. (13-12-2019)
Jan-Dirk Sprokkereef is vanaf 1 februari 2020 het nieuwe lid van de raad van bestuur van Siza. De raad van toezicht is zeer enthousiast over de komst van Jan-Dirk. (4-12-2019)
In november heeft Siza samen met 8 moeders intrek genomen in het nieuwe moeder en kind huis aan de Dorpsstraat in Renkum. Begeleider Patricia verhuisde met hun mee: “dit zijn moeders die met hun kindje in de wagen naar het dorp wandelen en daarvan genieten. Het zijn lieve meiden, ze bedoelen het goed en ze willen het goed doen. Ze willen knokken voor hun kind.” (1-11-2019)
Op zaterdag 2 november 2019 is er van 10.00 uur tot 12.00 uur in Teuge een informatieochtend over het omgaan met de gevolgen van NAH in het dagelijks leven. Ook is er aandacht voor de achtergronden van NAH en het behandelingsaanbod van Siza. (25-10-2019)
Om het gesprek over het waardigheidsparadigma in de sector op gang te brengen, organiseert Handicap Experience het congres ‘Samen werken aan een waardig leven’. (8-10-2019)
Afgelopen voorjaar ‘stapte ik over’; ik verruilde de verpleeghuiszorg voor de gehandicaptenzorg. Op de Sizalocaties Verdiplein en Mahlerstraat in Tilburg ging ik een nieuwe uitdaging aan. En wat voor een: na een periode van onzekerheid, veel nieuwe gezichten en teamwisselingen zijn de 9 bewoners van het Verdiplein toe aan ‘stevige’ zorgprofessionals die blijven! En die begeleiders, verzorgenden en verpleegkundigen, die vind je niet zo 123. Daarom pakken we de werving van nieuwe collega’s voor deze locatie ook eens ‘anders dan anders’ aan. (8-10-2019)
Mensen met een verstandelijke beperking krijgen niet de juiste zorg en soms een verkeerde medische behandeling. Daardoor overlijden mensen met een verstandelijke beperking in Nederland gemiddeld 16 jaar eerder dan mensen zonder die beperking. Dat zegt Geraline Leusink, medisch directeur van Siza in RTL Nieuws. (7-10-2019)
Het begon allemaal met een scooter. Cliënt Thom bracht post naar verschillende locaties van Siza in Velp. Na enkele jaren breidden zijn diensten voor Siza uit en daarmee ook zijn vervoersmiddel. Met een 45 km auto reed Thom voor onder andere Speelstoet, een speelgoedwinkel zonder kassa voor gezinnen die weinig te besteden hebben. Voor Thom een droomklus. Toch was er nog die ene wens: zijn rijbewijs halen. Een aantal stichtingen geloofden in Thom en zij maakten het mogelijk, net als de échte bedrijfsauto waarin hij nu rijdt! (7-10-2019)
Van 5 tot en met 11 oktober wordt de eerste landelijke week van de Afasie georganiseerd, bedoeld om de onbekendheid over deze taalstoornis weg te nemen. Siza doet ook mee aan deze week en daar springen de media op in. (1-10-2019)