Henny Maneschijn zat 14 jaar geleden op een camping in Barchem tv te kijken met zijn vrouw, tot hij raar begon te praten. Zijn vrouw dacht dat hij een biertje teveel op had en vond dat Henny maar beter naar bed kon gaan. Toen Henny de volgende dag wakker werd kon hij zich niet meer bewegen.
Alles was bij Henny uitgevallen na een zwaar herseninfarct. De eerste week in het ziekenhuis in Deventer kon hij niet meer lopen, praten, schrijven en lezen. Toch werd hij na anderhalve week naar huis gestuurd. Revalidatie zoals nu bestond toen nog niet echt. Maar in het ziekenhuis leerde Henny wel weer een beetje praten, lezen en schrijven. En verder ging hij veel naar de sportschool om weer te leren lopen. Door zelf keihard te oefenen lukte het Henny om weer min of meer te functioneren.
Maar werken ging niet meer, hij werd voor 100% afgekeurd. Het kostte hem jaren om dat te accepteren. ''Ik heb een jaar of drie alleen maar aan de keukentafel gezeten, ik deed helemaal niks meer." Zijn vrouw stelde hem uiteindelijk voor de keuze: of je gaat weer wat doen met je leven of we gaan scheiden.
Via de stichting MEE kwam Henny in Zutphen terecht bij een dagbestedingslocatie van Siza. Hij had het er enorm naar zijn zin, hij kreeg computerles, schilderles, hij leerde lotgenoten kennen, de mensen van Siza hielpen hem weer op weg. Het ging een paar jaar goed, maar in juni 2020 werd Henny getroffen door een tweede herseninfarct. Een kleinere dan de eerste, maar toch moest Henny vier maanden revalideren bij Klimmendaal, had hij geen energie meer en was hij zijn evenwicht kwijt.
Zijn huwelijk liep niet meer en Henny moest op zoek naar woonruimte. Via de dagbesteding van Siza hoorde hij dat er woonruimte in Apeldoorn zat aan te komen, speciaal voor mensen met niet aangeboren hersenletsel. Met zijn dochter ging hij kijken naar de nieuwbouw in het Julianakwartier en het was direct bingo.
"Zoals ik hier opgevangen ben. Het was een warm bad. Het personeel van Siza is fantastisch en kundig. De andere mensen met NAH die hier wonen zijn vrienden geworden. We eten 1 keer in de week samen, drinken koffie, delen lief en leed. Ik probeer zo zelfstandig mogelijk te zijn, maar er is altijd hulp als het nodig is. Het appartement is licht en ruim en alles is nieuw. De lampen gaan automatisch aan, ik kan op mijn telefoon zien wie er buiten aanbelt."
Henny is gelukkig in zijn appartement in Julianakwartier, ondanks zijn beperkingen en ondanks corona. "Natuurlijk kijk ik ernaar uit mijn dochter weer te kunnen omhelzen. En natuurlijk had ik liever niet de beperkingen gehad die ik heb. Maar deze ruimte en de liefde en warmte en hulp die ik hier mag ontvangen heeft mijn leven echt verrijkt.''
Wil je meer informatie over het Julianakwartier? Kijk op www.siza.nl/julianakwartier of neem contact op met Siza Entree voor advies of de mogelijkheden voor aanmelden. Bel naar 088 377 91 99 of mail naar sizaentree@siza.nl.
(16-2-2021)
Benieuwd naar de zorg van de toekomst? Kom op zaterdag 5 oktober naar de Innovate Experience tijdens het Innovate Festival Arnhem! Innovate Health, een initiatief van Rijnstate, Academy Het Dorp en Siza, is ook van de partij. Inmiddels hebben ook Klimmendaal en Driegasthuizengroep zich bij de samenwerking aangesloten. Met Innovate Health laten we gezamenlijk zien wat in Arnhem gebeurt op het gebied van technologische innovaties in de zorg. (27-9-2019)
In het nieuwe Dorp komt een ander systeem om duurzame energie op te wekken en te gebruiken. Siza wilde samen met Ecovat ervoor zorgen dat er een nieuw collectief duurzaam energiesysteem zou komen in het nieuwe Dorp. Siza kiest nu voor een andere variant van duurzame energievoorziening. (11-7-2019)
Per 1 januari 2020 gaat Rob Hoogma volledig werken voor Academy Het Dorp. De raad van toezicht van Siza benoemt per die datum Julianne Meijers als voorzitter van de raad van bestuur. (2-7-2019)
Op de 3e verdieping van het Gelredome in Arnhem werd woensdagavond 12 juni een bijzondere én makkelijke thuiswedstrijd gespeeld, we speelden namelijk allemaal voor hetzelfde team: Team Siza. De wedstrijd draaide om de Gouden Sleutel, die werd uitgereikt aan Astra. Zij kreeg deze blijk van waardering voor haar uitzonderlijke inzet als vrijwilliger bij Siza. De Gouden Sleutel is ontworpen door Marco de Leeuw van DesignXAmbacht en gemaakt door cliënten van Siza. (19-6-2019)
De medisch directeur van Siza, Geraline Leusink, is sinds kort ook de enige hoogleraar Geneeskunde voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland. Zij schreef afgelopen zaterdag een opiniestuk in het Brabants Dagblad, waarin ze betoogt dat de zorg voor mensen met verstandelijke beperkingen cruciaal is. (18-6-2019)
Het Afasiecentrum van Siza in Arnhem bestaat donderdag 6 juni precies 5 jaar. Reden om stil te staan bij het grote belang van goede opvang van mensen met deze taalstoornis waardoor spreken, lezen, schrijven en taalbegrip aangetast kunnen worden. Afasie is bijna altijd het gevolg van niet aangeboren hersenletsel. Door ziektes of ongelukken lopen per jaar maar liefst zo’n 140.000 Nederlanders deze hersenschade op. Zo’n 20 procent van deze mensen heeft ook afasie. Hoe ingrijpend dat is blijkt wel uit het relaas van Jolanda van Brink-Polman. (5-6-2019)
In het kwaliteitsrapport 2018 laten we zien hoe cliënten, verwanten en medewerkers de kwaliteit van onze zorg en dienstverlening ervaren. We vertellen over wat goed gaat. Maar ook wat volgens ons beter zou kunnen. En wat we in 2019 willen veranderen of verbeteren. (31-5-2019)
Je bent omgeven door groen en rust. Reeën en herten dartelen in je voortuin. Je kunt wandelen en fietsen in een prachtige omgeving nabij de Veluwe. En als je wil, kun je zo het gezellige Arnhem in. Klinkt dat goed? Minicamping Kooningsveld bood al 15 heerlijke kampeerplaatsen, nu kun je er ook de allereerste vakantie tiny house in Arnhem huren! (30-5-2019)
Jaarlijks lopen naar schatting 120.000 mensen hersenletsel op, door ziektes of ongelukken. Er zijn goede programma’s om mensen met dit niet-aangeboren hersenletsel (NAH) te leren omgaan met hun beperkingen, maar helaas zijn die vaak onbekend, ook bij verwijzers. Om die onbekendheid weg te nemen organiseert het Regionaal Expertisecentrum NAH van Siza op zaterdag 6 juli van 10.00 tot 12.00 uur een informatieochtend in Barneveld. (27-5-2019)
Op zaterdag 1 juni is het zover. Dan bestijgt Mike van Luffelen de 1450 meter hoge berg ‘Le Grand Ballon’ in de Vogezen en zal blijken of zijn maandenlange training met begeleider Tony Krah voldoende was om deze mijlpaal in zijn leven te bereiken. (24-5-2019)