Imke is de moeder van de 15-jarige Suze die met complexe meervoudige beperkingen is geboren. Ze wonen nu nog samen in Moergestel, maar in augustus verhuist Suze naar de nieuwe locatie Tuinhuis aan de Berglandweg in Tilburg. Imke heeft jaren gehoopt dat er een woonvoorziening van Siza zou komen voor kinderen als Suze en nu is het eindelijk zover. Om nieuwe medewerkers te werven voor de Berglandweg, organiseert Siza 12 juni een inloop.
Imke: 'Suze krijgt al zorg van Siza sinds ze drie is. De zorgprofessionals kunnen haar dus 'lezen.' Suze communiceert met haar mimiek en lach en pictogrammen, maar ze kan niet praten. Ze heeft alle diensten van Siza gehad: ambulante begeleiding in huis, dagopvang, logeeropvang en Zorg in Onderwijs, dat Siza ook aanbiedt op Onderwijscentrum Leijpark. Maar een echte woonvoorziening was er nog niet en Siza is daar met een groep ouders jaren mee bezig geweest.'
Dat er twee locaties zijn, met verschillende doelgroepen vindt Imke ideaal. 'Een mix van kinderen en jongeren is echt iets waar Suze zich aan kan optrekken. En dan op zo'n prachtige plek, een landgoed vlakbij de stad. Suze krijgt haar vaste, vertrouwde kernteam dat haar zeer toegewijd is. Maar Siza is groeiende, ik hoop echt dat er zorgmedewerkers zijn die naar de inloop op 12 juni komen omdat ze zich willen verdiepen in deze doelgroepen. Het leren aanvoelen van kinderen met (complexe) beperkingen is zo belangrijk en waardevol. Moeite doen om te onderzoeken hoe deze kinderen zo prettig mogelijk kunnen leven is van cruciaal belang als je zo kwetsbaar bent. Ook voor mij. Ik ben blij dat ik de zorg nu kan overdragen aan professionals zodat ik wat meer écht moeder kan zijn.'
Aan de Berglandweg liggen in een parkachtige tuin twee locaties: Villa Bergland en de nieuwe laagbouw achter de villa: Het Tuinhuis.Voor beide locaties zoekt Siza zorgmedewerkers. Daarom is er op zaterdag 12 juni van 11.00 tot 16.00u een inloop in Het Tuinhuis, Berglandweg 32 in Tilburg.
Siza Entree bespreekt graag welke mogelijkheden er zijn. Vul één van onze contactformulieren in, of bel naar 088 377 91 99 of mail naar sizaentree@siza.nl. In Het Tuinhuis zijn nog enkele woonplekken vrij waarvoor nog ingeschreven kan worden.
(8-6-2021)
Henny Maneschijn zat 14 jaar geleden op een camping in Barchem tv te kijken met zijn vrouw, tot hij raar begon te praten. Zijn vrouw dacht dat hij een biertje teveel op had en vond dat Henny maar beter naar bed kon gaan. Toen Henny de volgende dag wakker werd kon hij zich niet meer bewegen. (16-2-2021)
Een prettige woonomgeving is voor iedereen belangrijk, maar dat er zo'n positieve werking vanuit kan gaan had Ellert-Jan van der Klis niet verwacht. Als gevolg van een beroerte heeft Ellert-Jan ernstige afasie en komt hij moeilijk uit zijn woorden. Maar nu hij in Apeldoorn in een splinternieuw appartement woont dat speciaal voor mensen met niet aangeboren hersenletsel is gebouwd, is hij relaxter dan ooit. "Praten gaat opeens veel beter." (9-2-2021)
Siza heeft een nieuw Regionaal Expertise Centrum voor niet-aangeboren hersenletsel (NAH) geopend in Nieuw-Dijk. Het nieuwe expertisecentrum, dat zich richt op behandeling van de chronische fase na NAH, heeft eind 2020 de deuren geopend. "We zijn nu beter bereikbaar voor de mensen uit de regio." (20-1-2021)
Woon of logeer je bij Siza, dan worden niet altijd alle kosten vanuit de Wet langdurige zorg of Zorgverzekeringswet vergoed. Het kan zijn dat je voor aanvullende diensten zelf moet betalen. (22-12-2020)
Mary Kemper uit Terborg is een vrouw die haar hart volgt. In het volste vertrouwen dat er altijd weer wat op haar pad komt. Toen ze op de Wandel & Fietsbeurs een meisje enthousiast hoorde vertellen over een fietsavontuur, besloot ze zelf ook te willen fietsen. Van Amsterdam naar Rome. Op 1 februari 2017 nam ze ontslag op haar werk. De twaalf jaar als communicatiemedewerker bij zorgorganisatie Zozijn waren mooi geweest. Het plan was om een paar maanden te trainen en in mei te vertrekken. (17-12-2020)
Willy Zock (65) uit Duiven heeft zichzelf aangeleerd altijd door te pakken. Dus toen de rechterkant van haar hoofd vijf jaar geleden opeens heel erg pijn ging doen, besloot ze maar eens vroeg naar bed te gaan. De volgende dag had ze een ‘dood gevoel’ in de hele rechterkant van haar lichaam. Alles was stijf en het leek wel alsof er mieren door haar lijf liepen. De huisarts vond dat er niks aan de hand was. Pas vijf weken later werd er een herseninfarct geconstateerd. (25-11-2020)
Iedereen in Nederland van 18 jaar of ouder krijgt binnenkort een brief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In deze brief wordt gevraagd of je na je overlijden je organen wilt afstaan voor donatie. Je keuze wordt dan vastgelegd in het Donorregister. (9-11-2020)
In Den Bosch kent iedereen John en Mieke Kouwenberg. Vooral John had de Brabantse gezelligheid en het verenigingsleven hoog in het vaandel. In 2017 werd John getroffen door een herseninfarct. Het ergste vindt John dat hij daardoor niet meer gezellig kan kletsen met mensen. In de Week van de Afasie doen John en Mieke hun verhaal. (14-10-2020)
Van 10 tot 17 oktober 2020 wordt voor de tweede keer De Week van de Afasie georganiseerd. Afasie is een taalstoornis als gevolg van hersenletsel. Mensen met afasie hebben in meer of mindere mate moeite met spreken, lezen, schrijven en taalbegrip. Per jaar krijgen 30.000 mensen afasie, toch is het onbekend en om die onbekendheid weg te nemen is er dus De Week van de Afasie, waarvan 'hersenprofessor' Erik Scherder ambassadeur is. Hieronder het verhaal van Eduard van Loon uit Valburg. (8-10-2020)
Vrijwilligerswerk is dankbaar werk. Het kan zowel de vrijwilliger als degene die hulp ontvangt veel brengen. Maar niet iedereen kan op een vast tijdstip naar een vast adres om vrijwilligerswerk te doen. Om daarop in te spelen biedt Siza de mogelijkheid om ook eenmalig de handen uit de mouwen te steken. (6-10-2020)