In de Regio Hart van Brabant zijn de afgelopen twee jaar succesvolle pilots afgerond voor leerlingen met een hoge zorgbehoefte. Resultaat: dit jaar wordt de zorg geregeld zonder beschikkingen op de hele speciaal onderwijs-afdeling van Onderwijscentrum Leijpark (waar ook Siza zorg biedt) én in 2 klassen op De Bodde (onderdeel van Biezonderwijs) in Tilburg.
Vanaf volgend schooljaar geldt dit zelfs voor alle leerlingen op deze twee scholen. Op vrijdag 1 oktober 2021 ondertekenden de betrokken partijen deze afspraken. Hierbij was ook Siza-bestuurder Jan-Dirk Sprokkereef aanwezig.
Ouders hoeven voortaan niet meer zelf met de school te ‘onderhandelen’ over de zorg voor hun kind. Het gaat dan om zorg die onder onderwijstijd moet doorgaan zoals begeleiding, persoonlijke verzorging en/of verpleging. Dat gaf altijd veel administratieve rompslomp. Zeker omdat de zorg betaald wordt door verschillende partijen (gemeenten, zorgverzekeraar of zorgkantoor). Daarnaast zorgden verschillende beschikkingen voor meerdere zorgverleners in de klassen. Dit kwam de rust in de lessen niet ten goede.
Binnen de Regio Hart van Brabant is twee jaar geleden gestart met pilots. Daarbij is gewerkt vanuit een innovatieve manier van centrale inkoop van zorg voor deze leerlingen. Dit zorgt voor een verlichting van de administratieve last bij ouders en scholen, voor lagere zorgkosten, meer rust in de klassen en voor een betere onderlinge samenwerking tussen partijen. Uit een evaluatie van de pilots komt naar voren dat ouders te spreken zijn over de nieuwe werkwijze.
(1-10-2021)
De 28-jarige Lisa heeft droge humor, is een doorzetter en naar eigen zeggen een beetje gek. Sinds een jaar woont ze op zichzelf bij Siza in de Schorpioenstraat in Apeldoorn. Een mooie prestatie, want Lisa heeft de ziekte van Gaucher. Zelfstandig wonen is voor haar niet zo vanzelfsprekend als voor veel van haar leeftijdsgenoten. Met hulp van de begeleiding van Siza en haar robotarm, lukt het haar om zo zelfstandig mogelijk te leven. (16-3-2022)
Sato Okoro is pas 29 jaar, maar over zijn tumultueuze leven valt een roman te schrijven. Met als dieptepunt een sprong van het balkon, waar hij Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) aan overhield. Nu probeert Sato zich terug te vechten, met hulp van hersenletselspecialisten van zorgorganisatie Siza. (15-3-2022)
“Je moet het trainingshuis zien als een verlengde van de revalidatie, een aanvullend zorgconcept op de revalidatiebehandeling. In Tilburg bestaat het trainingshuis al zeker 10 jaar en hebben we de afgelopen jaren gewerkt aan het professionaliseren van het concept. Voorheen was het bijvoorbeeld leidend vanuit de cliënt: wat wil de cliënt? Nu kijken we, in overleg met de cliënt, met diverse behandelaren vanuit professioneel oogpunt naar de mogelijkheden.” (14-3-2022)
Hoewel hersenletsel vaak ingrijpend is, duurt het soms jaren voordat het als zodanig wordt herkend. Soms zoeken mensen jaren naar hulp en dat is jammer, want er zijn goede behandelingen om te leren omgaan met hersenletsel. Hersenletsel kan ook leiden tot afasie, een taalstoornis. Leren omgaan met afasie stopt niet na de revalidatiefase; ook daarna valt er nog veel te bereiken. Bovendien kunnen zich nieuwe vragen voordoen. Wil je meer weten over wat er mogelijk is na niet-aangeboren hersenletsel (NAH) met of zonder afasie? Kom naar één van de inloopspreekuren van de Regionale Expertise- en afasiecentra NAH van Siza in Gelderland en Brabant. (1-3-2022)
Bij Siza hebben wij de zorg voor kwetsbare mensen. Daarom vertalen we de (uitgebreide) maatregelen voor Nederland, naar maatregelen voor onze medewerkers en cliënten. In dit bericht lees je hoe we dat doen op een zo veilig mogelijke manier voor onze cliënten, medewerkers en verwanten. (18-2-2022)
Per 1 februari 2022 wordt Tanja van Dinteren benoemd als lid van de raad van toezicht van Siza. Zij volgt Hanneke Ester op. (1-2-2022)
Wij wensen onze cliënten en hun familie & vrienden, maar ook al onze medewerkers en samenwerkingspartners, ondanks de huidige maatregelen hele fijne feestdagen en natuurlijk alle goeds voor 2022. (24-12-2021)
Begin 2021 is Siza gestart met het geven van de prik aan cliënten die bij Siza wonen en geen eigen huisarts in de wijk hebben. (17-12-2021)
Woon of logeer je bij Siza, dan worden niet altijd alle kosten vanuit de Wet langdurige zorg of Zorgverzekeringswet vergoed. Het kan zijn dat je voor aanvullende diensten zelf moet betalen. (6-12-2021)
Een groep oudere cliënten met een verstandelijke beperking gaat verhuizen! Eind dit jaar gaan zij twee paviljoens van het Bio Vakantieoord bewonen. Het vakantiepark voor gezinnen met gehandicapte kinderen biedt de rust en ruimte die de cliënten van Siza nodig hebben. De overeenkomst is van tijdelijke aard, maar loopt maximaal 3 jaar. (6-10-2021)