Trainen om weer thuis te wonen

“Je moet het trainingshuis zien als een verlengde van de revalidatie, een aanvullend zorgconcept op de revalidatiebehandeling. In Tilburg bestaat het trainingshuis al zeker 10 jaar en hebben we de afgelopen jaren gewerkt aan het professionaliseren van het concept. Voorheen was het bijvoorbeeld leidend vanuit de cliënt: wat wil de cliënt? Nu kijken we, in overleg met de cliënt, met diverse behandelaren vanuit professioneel oogpunt naar de mogelijkheden.”

Netwerksamenwerking

In het trainingshuis in Arnhem is een mooie samenwerking ontstaan tussen Siza en Klimmendaal, laatstgenoemde is expert op het gebied van revalidatie. Stijn Wopereis, GZ-psycholoog/neuropsycholoog: “Vanuit Siza leren cliënten omgaan met de beperking(en) en vanuit Klimmendaal wordt gewerkt aan de functieverbetering. Zo mooi dat twee verschillende sectoren samenwerken: netwerksamenwerking (gehandicaptenzorg en revalidatiezorg).”

Wopereis voert het onderzoek uit naar de toegevoegde waarde van het trainingshuis. Het onderzoek vindt plaats met financiering van ZonMw en betreft een promotieonderzoek gekoppeld aan de Tranzo leerstoel van prof. dr. Brigitte Boon. Het onderzoek duurt 4 jaar en volgt de cliënten in de trainingshuizen, om te kijken hoe de cliënten met NAH geholpen worden, hoe lang ze gemiddeld in de trainingshuizen wonen en wie na het verblijf bijvoorbeeld weer zelfstandig kunnen wonen. Het doel is altijd om de mensen uit de Wlz te krijgen, zodat ze weer naar huis kunnen of zelfstandig kunnen wonen.

“In het trainingshuis in Tilburg kwam een client binnen die in een dijkwoning woonde", vertelt Wopereis. “Met zijn partner bespraken we heel duidelijk wat hij echt minimaal moest kunnen om weer thuis te komen. In zijn dorp deden bewoners een crowdfunding waarvan de woning aangepast kon worden. De cliënt bereikte zijn doel en kon, mede dankzij de aanpassingen in de woning weer naar huis. Daar doen we het voor.”

Doelen vaststellen

In het trainingshuis observeren de behandelaren de cliënten de eerste paar weken. Wopereis: “We doen dat met de ‘handen op de rug’, dus we zien dan letterlijk waar mensen tegenaan lopen. Daarna komen alle behandelaren langs voor een screening en stellen we samen een trainingsplan op. Daarin zetten we de doelen vast en elke 10 à 12 weken hebben we een trajectbespreking. Dan kijken we of doelen behaald zijn, of er nog doelen open staan en of er nieuwe doelen zijn. Zowel met de client als met de naasten hebben we intensief contact. Soms bereikt een cliënt het trainingsplafond of de maximale woonduur van twee jaar. Als thuis wonen dan geen optie meer is, kijken we samen naar de mogelijkheden, bijvoorbeeld een locatie binnen Siza.”

Ervaringsdeskundige NAH

In 2020 zette hersenletsel het leven van Geert totaal op zijn kop. Van de een op andere dag was alles wat vanzelfsprekend was, dat ineens niet meer. Na een revalidatieperiode in De Tolbrug in Den Bosch, kwam Geert begin 2021 binnen bij het NAH-Trainingshuis in Arnhem. Door het hersenletsel moest er veel opnieuw aangeleerd of opgefrist worden. Iets dat Geert belangrijk vond om weer onder de knie te krijgen was koken. Geert kreeg zorgzaamheid van huis uit mee en dat liet hij in het Trainingshuis zien. Eens per week kookt hij voor de hele afdeling.

Als Geert na 9 maanden bijna klaar is met het traject in het NAH-Trainingshuis, kijkt hij naar de toekomst. Hij gaat de komende tijd op verschillende plekken als ervaringsdeskundige meer vertellen over het NAH-Trainingshuis en NAH te vertellen. Ook zit hij in de klankbordgroep van het onderzoek van Wopereis. Zo kan hij zijn ervaringen goed delen.

Op de vraag of Wopereis kan aangeven hoeveel mensen vanuit het trainingshuis weer naar huis kunnen, antwoordt hij: “daar kan ik na afronding van het onderzoek hopelijk veel meer over vertellen!”

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NAH Trainingshuis Siza in Arnhem en Tilburg

Siza heeft twee trainingshuizen: in Arnhem en Tilburg. De NAH-Trainingshuizen zijn ontwikkeld voor mensen met NAH in de chronische fase. Deze doelgroep is na de revalidatieperiode onvoldoende hersteld of onvoldoende zelfredzaam om (ondersteund) zelfstandig te wonen. Cliënten kunnen direct na de revalidatiebehandeling worden verwezen naar het NAH-Trainingshuis. Het NAH-Trainingshuis is er ook voor mensen met NAH die thuis vastlopen en waarvoor ambulante behandeling onvoldoende blijkt. 

Wetenschappelijk onderzoek

Stijn Wopereis werkt ruim 8 jaar bij Siza. Hij is GZ-psycholoog/neuropsycholoog en productspecialist NAH bij Siza. Daarnaast werkt hij als science practitioner bij Tranzo/Tilburg-university aan een promotieonderzoek naar de toegevoegde waarde van het NAH-Trainingshuis (aanvullende woontraining op de revalidatieperiode na opgelopen hersenletsel). Zowel cliënt specifieke uitkomstmaten (zelfredzaamheid, participatie, Kwaliteit van Leven) als maatschappelijke uitkomsten (kosten-baten analyse van het concept binnen het NAH-zorgnetwerk) staan centraal. Het onderzoek is een samenwerking tussen Academy Het Dorp, Siza, Klimmendaal Revalidatiespecialisten, Tranzo en wordt gefinancierd door ZonMw.

(14-3-2022)

Nieuwsbericht

Lees verder
 • Lees verder

  Gunning integrale ambulante jeugdhulp Achterhoek

  De Achterhoekse gemeentes gunnen Siza de integrale ambulante jeugdhulp (IAJ) in de regio Achterhoek. Dit betekent dat Siza mag doorgaan met de ambulante begeleiding en behandeling in de gemeentes: Aalten, Bronckhorst, Berkelland, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre en Winterswijk. (25-5-2022)

 • Lees verder

  Ronald heeft NAH: "Het leven is goed"

  Ronald’s collega’s dachten 10 jaar geleden dat hij een grapje maakte toen hij ineens niet meer aanspreekbaar was. Zelf wist hij gelijk: dit is niet goed. Op zijn 42e kreeg Ronald meerdere beroertes. Hoewel hij kampt met afasie en de fysieke gevolgen van zijn niet aangeboren hersenletsel, is het leven goed: “ik heb niks te klagen.” (18-5-2022)

 • Lees verder

  Europese Dag van de Beroerte: 'Het went, maar af en toe ook niet.'

  Een leuke fulltime baan, een druk sociaal leven, het bezoeken van festivals en uitgaan. Toen was er het herseninfarct dat dat allemaal in één klap veranderde.  Zestien jaar geleden overkwam het de 50-jarige Claudia Reuvers uit Arnhem. ,,Ik moest het voor mezelf verwerken. Het is levend verlies en rouw.” (10-5-2022)

 • Lees verder

  Vandaag opent de Technotheek de deuren

  Wist je dat er tegenwoordig allerlei technologische hulpmiddelen beschikbaar in de zorg? Technologie speelt natuurlijk een steeds grotere rol in ons leven, dus ook in de zorg. Om medewerkers, cliënten en verwanten op laagdrempelige wijze kennis te laten maken met technologische hulpmiddelen, hebben we bij Siza een uitleenservice ontwikkeld via onze Technotheek. Kom vandaag een kijkje nemen! (12-4-2022)

 • Lees verder

  Na moeilijke jaren de juiste plek gevonden

  Toen de 33-jarige Kelvin in 2015 met een Wajong uitkering bij het UWV terechtkwam had hij niet durven denken dat hij nu een vast contract heeft bij een onderneming waar hij zo goed op zijn plek zit. Het was af en toe een pittige weg, maar mede dankzij de juiste mensen die op zijn pad kwamen, werkt Kelvin inmiddels alweer een jaar met veel plezier bij Niels en Rianne van het ambachtelijke zeepatelier Botma & Van Bennekom aan de Sonsbeeksingel in Arnhem. (11-4-2022)

 • Lees verder

  Voorlopige gunning integrale ambulante jeugdhulp Achterhoek

  Siza heeft bericht ontvangen van de Achterhoekse gemeenten dat de voorlopige gunningsbeslissing is dat Siza de werkzaamheden jeugdhulp continueert. Dit betekent dat Siza in principe kan uitzien naar een nieuw meerjarig contract per juli aanstaande. (22-3-2022)

 • Lees verder

  "Ik heb innerlijke rust gevonden"

  Christianne (53 jaar) kreeg op 48-jarige leeftijd een hersenbloeding. De eerste periode van haar herstel had ze niet door dat ze te kampen had met de onzichtbare gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel. Aan Hersenz vertelt Christianne hoe zij dankzij Siza en Hersenz opnieuw zelfvertrouwen en innerlijk rust heeft gevonden. (18-3-2022)

 • Lees verder

  Lisa is ‘gewoon Lisa’ dankzij eigen appartement

  De 28-jarige Lisa heeft droge humor, is een doorzetter en naar eigen zeggen een beetje gek. Sinds een jaar woont ze op zichzelf bij Siza in de Schorpioenstraat in Apeldoorn. Een mooie prestatie, want Lisa heeft de ziekte van Gaucher. Zelfstandig wonen is voor haar niet zo vanzelfsprekend als voor veel van haar leeftijdsgenoten. Met hulp van de begeleiding van Siza en haar robotarm, lukt het haar om zo zelfstandig mogelijk te leven. (16-3-2022)

 • Lees verder

  NAH met 29 jaar: 'Alles heeft een reden'

  Sato Okoro is pas 29 jaar, maar over zijn tumultueuze leven valt een roman te schrijven. Met als dieptepunt een sprong van het balkon, waar hij Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) aan overhield. Nu probeert Sato zich terug te vechten, met hulp van hersenletselspecialisten van zorgorganisatie Siza. (15-3-2022)

 • Lees verder

  Informatiebijeenkomsten bij NAH expertisecentra Siza: verder met NAH

  Hoewel hersenletsel vaak ingrijpend is, duurt het soms jaren voordat het als zodanig wordt herkend. Soms zoeken mensen jaren naar hulp en dat is jammer, want er zijn goede behandelingen om te leren omgaan met hersenletsel. Hersenletsel kan ook leiden tot afasie, een taalstoornis. Leren omgaan met afasie stopt niet na de revalidatiefase; ook daarna valt er nog veel te bereiken. Bovendien kunnen zich nieuwe vragen voordoen. Wil je meer weten over wat er mogelijk is na niet-aangeboren hersenletsel (NAH) met of zonder afasie? Kom naar één van de inloopspreekuren van de Regionale Expertise- en afasiecentra NAH van Siza in Gelderland en Brabant. (1-3-2022)

Rendertime:0.248seconds(Logging enabled)