NAH met 29 jaar: 'Alles heeft een reden'

Sato Okoro is pas 29 jaar, maar over zijn tumultueuze leven valt een roman te schrijven. Met als dieptepunt een sprong van het balkon, waar hij Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) aan overhield. Nu probeert Sato zich terug te vechten, met hulp van hersenletselspecialisten van zorgorganisatie Siza.

Sato woont sinds een tijdje op de vijfde verdieping van het Trainingshuis in Het Dorp in Arnhem. Met hulp van zorgprofessionals van Siza traint hij om weer zelfstandig te kunnen wonen. Trots laat hij het uitzicht zien van zijn appartement in het nieuwe Trainingshuis. Hij heeft zijn woning smaakvol ingericht.  

De vader van Sato is Nigeriaans, zijn moeder was Fries en verslaafd aan heroïne. Toch woonde Sato tot zijn achtste bij haar. Toen het thuis echt niet meer ging, zag hij van zijn achtste tot zijn tiende jaar een stuk of acht internaten vanbinnen. Daarna woonde hij bij een pleegmoeder. Toen Sato 12 was, overleed zijn moeder aan haar verslaving. “Ik ging daardoor al snel op het slechte pad en was niet te handhaven bij mijn pleegmoeder.” Hij belandde op de gesloten afdeling van een internaat in Harreveld en haalde daar zijn mavodiploma.

Modewereld 

Sato besloot dat hij gymleraar op internaten wilde worden en begon aan een opleiding in Apeldoorn. Maar zijn mentor zag heel andere kwaliteiten en raadde Sato aan de mode in te gaan. Sato trok naar Arnhem om daar een designopleiding te doen en greep zijn kans toen hij als stagiair naar Amsterdam kon verkassen. "Ik repareerde kleding in een fabriek en maakte festivalkleding in opdracht. Ik vond veel kleding heel mooi en zag allerlei combinaties. Ik leende kleding om er fotoshoots mee te doen, dat vond ik leuk." Hij wilde per se in Amsterdam blijven, stopte daarom met zijn opleiding en ging de styling in. Met een fotograaf deed hij een shoot en zijn kledingcombinaties vielen direct op. Na plaatsing van de shoot op Instagram ging het ineens hard.

Hij werd gevraagd voor fashionweeks in Londen, Milaan en Parijs, hij kreeg een eigen agent die stylings regelde voor onder andere tijdschrift LINDA en hij kwam met zijn creaties in fashionboeken terecht. “Maar ik ben verslaafd geboren omdat mijn moeder ook heroïne gebruikte toen ze zwanger was van mij. Ik gebruikte altijd al drugs, maar door het wereldje waarin ik terechtkwam, werd het steeds erger en meer. Ik was superverslaafd en kreeg psychoses.”

Opnieuw leren lopen en praten 

Tijdens één van die psychoses ging het mis. Sato geloofde dat hij zijn overleden moeder had vermoord en sprong in januari 2019 van vierhoog van een balkon. In kritieke toestand kwam hij in het Academisch Radboudziekenhuis in Nijmegen aan en lag een paar weken in coma. Toen hij ontwaakte, bleek hij niet-aangeboren hersenletsel te hebben en moest hij alles opnieuw leren: van praten tot lopen.  

Na acht maanden te hebben gerevalideerd bij Klimmendaal in Arnhem, verhuisde hij naar een locatie van Siza, ook in Arnhem. Aan de Mastweg in Het Dorp kreeg hij een eigen appartement waar hij ondersteund werd in hoe om te gaan met zijn hersenletsel en drugsverslaving. “In het begin was ik gefrustreerd: ik woonde bij een zorgorganisatie, terwijl ik voorheen met vrienden in Amsterdam woonde. Mijn ex, hij is psycholoog, zei dat ik dankbaar moest zijn: ik had eindelijk een plek voor mijzelf, met eigen spullen. Na een tijdje voelde het oké; ik kon sporten, het was gezellig met de andere bewoners en ik werkte aan mijn toekomst. Ik ben inmiddels activiteitenbegeleider voor mensen met dementie. Ik vind het fijn om mensen te helpen, dat wil ik in de toekomst blijven doen. Bijvoorbeeld als ervaringsdeskundige of met fotoprojecten.” 

Ambities 

Een paar maanden terug heeft Sato een volgende stap gezet: hij woont nu in het NAH Trainingshuis in Arnhem, een appartementencomplex waar mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH) samen met de experts van Siza gericht aan hun persoonlijke doelen werken. Sato’s ambitie is om met ambulante ondersteuning weer zelfstandig te wonen in de buurt van Amsterdam. “Het trainingshuis is nu een fijne plek voor mij. Ik kan niet wachten om weer zelfstandig te wonen, maar ik doe het rustig aan. Met de begeleiding kijk ik naar opleidingen. Ik heb er voor mijn hersenletsel twee gevolgd, maar geen afgerond. Ooit wil ik een diploma hebben. Want als ik in de zorg wil werken als ervaringsdeskundige, heb ik een diploma nodig.” 

Alles heeft een reden 

Sato kan weer redelijk praten, lezen gaat goed, schrijven nog niet zo. Hij krijgt goede hulp van de specialisten van Siza, waardoor hij zich nog steeds ontwikkelt. 

“Door mijn ongeluk ben ik meer gefocust op het leven. Mijn carrière in de mode-industrie was leuk. Ik denk met een lach terug aan die tijd, maar ik ben klaar met het leven dat ik toen had. Ik blijf altijd verslaafd, maar gebruik nu veel minder en ben helder. Ik heb veel meegemaakt en dat vind ik soms jammer, maar ik geloof echt dat het zo heeft moeten zijn. Alles heeft een reden. Ik ben dankbaar dat ik nog leef.”  

(15-3-2022)

Nieuwsbericht

Lees verder
 • Lees verder

  Gunning integrale ambulante jeugdhulp Achterhoek

  De Achterhoekse gemeentes gunnen Siza de integrale ambulante jeugdhulp (IAJ) in de regio Achterhoek. Dit betekent dat Siza mag doorgaan met de ambulante begeleiding en behandeling in de gemeentes: Aalten, Bronckhorst, Berkelland, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre en Winterswijk. (25-5-2022)

 • Lees verder

  Ronald heeft NAH: "Het leven is goed"

  Ronald’s collega’s dachten 10 jaar geleden dat hij een grapje maakte toen hij ineens niet meer aanspreekbaar was. Zelf wist hij gelijk: dit is niet goed. Op zijn 42e kreeg Ronald meerdere beroertes. Hoewel hij kampt met afasie en de fysieke gevolgen van zijn niet aangeboren hersenletsel, is het leven goed: “ik heb niks te klagen.” (18-5-2022)

 • Lees verder

  Europese Dag van de Beroerte: 'Het went, maar af en toe ook niet.'

  Een leuke fulltime baan, een druk sociaal leven, het bezoeken van festivals en uitgaan. Toen was er het herseninfarct dat dat allemaal in één klap veranderde.  Zestien jaar geleden overkwam het de 50-jarige Claudia Reuvers uit Arnhem. ,,Ik moest het voor mezelf verwerken. Het is levend verlies en rouw.” (10-5-2022)

 • Lees verder

  Vandaag opent de Technotheek de deuren

  Wist je dat er tegenwoordig allerlei technologische hulpmiddelen beschikbaar in de zorg? Technologie speelt natuurlijk een steeds grotere rol in ons leven, dus ook in de zorg. Om medewerkers, cliënten en verwanten op laagdrempelige wijze kennis te laten maken met technologische hulpmiddelen, hebben we bij Siza een uitleenservice ontwikkeld via onze Technotheek. Kom vandaag een kijkje nemen! (12-4-2022)

 • Lees verder

  Na moeilijke jaren de juiste plek gevonden

  Toen de 33-jarige Kelvin in 2015 met een Wajong uitkering bij het UWV terechtkwam had hij niet durven denken dat hij nu een vast contract heeft bij een onderneming waar hij zo goed op zijn plek zit. Het was af en toe een pittige weg, maar mede dankzij de juiste mensen die op zijn pad kwamen, werkt Kelvin inmiddels alweer een jaar met veel plezier bij Niels en Rianne van het ambachtelijke zeepatelier Botma & Van Bennekom aan de Sonsbeeksingel in Arnhem. (11-4-2022)

 • Lees verder

  Voorlopige gunning integrale ambulante jeugdhulp Achterhoek

  Siza heeft bericht ontvangen van de Achterhoekse gemeenten dat de voorlopige gunningsbeslissing is dat Siza de werkzaamheden jeugdhulp continueert. Dit betekent dat Siza in principe kan uitzien naar een nieuw meerjarig contract per juli aanstaande. (22-3-2022)

 • Lees verder

  "Ik heb innerlijke rust gevonden"

  Christianne (53 jaar) kreeg op 48-jarige leeftijd een hersenbloeding. De eerste periode van haar herstel had ze niet door dat ze te kampen had met de onzichtbare gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel. Aan Hersenz vertelt Christianne hoe zij dankzij Siza en Hersenz opnieuw zelfvertrouwen en innerlijk rust heeft gevonden. (18-3-2022)

 • Lees verder

  Lisa is ‘gewoon Lisa’ dankzij eigen appartement

  De 28-jarige Lisa heeft droge humor, is een doorzetter en naar eigen zeggen een beetje gek. Sinds een jaar woont ze op zichzelf bij Siza in de Schorpioenstraat in Apeldoorn. Een mooie prestatie, want Lisa heeft de ziekte van Gaucher. Zelfstandig wonen is voor haar niet zo vanzelfsprekend als voor veel van haar leeftijdsgenoten. Met hulp van de begeleiding van Siza en haar robotarm, lukt het haar om zo zelfstandig mogelijk te leven. (16-3-2022)

 • Lees verder

  Trainen om weer thuis te wonen

  “Je moet het trainingshuis zien als een verlengde van de revalidatie, een aanvullend zorgconcept op de revalidatiebehandeling. In Tilburg bestaat het trainingshuis al zeker 10 jaar en hebben we de afgelopen jaren gewerkt aan het professionaliseren van het concept. Voorheen was het bijvoorbeeld leidend vanuit de cliënt: wat wil de cliënt? Nu kijken we, in overleg met de cliënt, met diverse behandelaren vanuit professioneel oogpunt naar de mogelijkheden.” (14-3-2022)

 • Lees verder

  Informatiebijeenkomsten bij NAH expertisecentra Siza: verder met NAH

  Hoewel hersenletsel vaak ingrijpend is, duurt het soms jaren voordat het als zodanig wordt herkend. Soms zoeken mensen jaren naar hulp en dat is jammer, want er zijn goede behandelingen om te leren omgaan met hersenletsel. Hersenletsel kan ook leiden tot afasie, een taalstoornis. Leren omgaan met afasie stopt niet na de revalidatiefase; ook daarna valt er nog veel te bereiken. Bovendien kunnen zich nieuwe vragen voordoen. Wil je meer weten over wat er mogelijk is na niet-aangeboren hersenletsel (NAH) met of zonder afasie? Kom naar één van de inloopspreekuren van de Regionale Expertise- en afasiecentra NAH van Siza in Gelderland en Brabant. (1-3-2022)

Rendertime:0.197seconds(Logging enabled)