Lisa is ‘gewoon Lisa’ dankzij eigen appartement

De 28-jarige Lisa heeft droge humor, is een doorzetter en naar eigen zeggen een beetje gek. Sinds een jaar woont ze op zichzelf bij Siza in de Schorpioenstraat in Apeldoorn. Een mooie prestatie, want Lisa heeft de ziekte van Gaucher. Zelfstandig wonen is voor haar niet zo vanzelfsprekend als voor veel van haar leeftijdsgenoten. Met hulp van de begeleiding van Siza en haar robotarm, lukt het haar om zo zelfstandig mogelijk te leven.

Het is een prachtig appartement waar Lisa woont. Veel ramen, ruim en sfeervol ingericht. Een muur in de woonkamer is geverfd in een zoete, roze kleur. Er tegenaan hangen gouden ornamenten en er staat een moderne groene hoekbank. Als je niet beter weet, ben je in een modern appartement van een willekeurige 28-jarige meid. Toch is er iets anders: in dit appartement staat bijvoorbeeld ook een robotarm. 

Lisa heeft de ziekte van Gaucher. Dat is een progressieve stofwisselingsziekte, waarbij in het geval van Lisa ook de hersenen en zenuwen zijn aangetast. Lisa legt uit: “In de hersenen zit de aansturing van je handen en benen. Maar door mijn ziekte verschrompelen mijn hersenen. Mijn hersenen gaan dus achteruit en daardoor ook mijn armen en benen. Ik moet voor alledaagse dingen aanpassingen en oplossingen bedenken zodat ik het zelf kan blijven doen. Ik drink bijvoorbeeld uit een beker met een rietje. Ik heb genoeg kracht om een glas op te pakken, maar mijn armen gaan dan hard heen en weer.” 

Maatwerk  

Net als ieder ander van haar leeftijd, wilde Lisa graag op zichzelf wonen. Het appartement was snel gevonden: “Een week na de bezichtiging werd ik gebeld dat ik aan de Schorpioenstraat kon komen wonen. Zo snel had ik niet verwacht, maar dit was een kans die ik niet wilde laten lopen.” Maar hoe lééf je vervolgens zelfstandig als eigenlijk alles een uitdaging is?  

Lise is één van de begeleiders van Lisa. Ze kennen elkaar van de Schorpioenstraat en van Activiteitencentrum Teuge waar Lisa twee keer per week naartoe gaat. Lise: “Bij de Schorpioenstraat is de ondersteuning echt afgestemd op de hulpvraag van de bewoner. Bij Lisa zijn we er bijvoorbeeld in de ochtend om haar te helpen, gedurende de dag voor medicatie en af en toe ook gewoon voor de gezelligheid. Wanneer iets niet lukt of als ze een slechte dag heeft en haar armen te druk zijn, vraagt ze om hulp.” Lisa: “Eerder wilde ik alles zelf doen, maar ze hebben mij hier echt geleerd om om hulp te vragen.” 

Daarnaast heeft Lisa een boel praktische aanpassingen: “Mijn robotarm is mijn rechterarm,” vertelt Lisa. “Die helpt mij met eetmomenten.” Lise vult aan: “Lisa heeft ook een aangepaste kraan, die bedient ze met haar voeten. Zo kan ze zelf tandenpoetsen en handen wassen. En ze doet zelf de was.” 

Trots 

Het zelfstandig wonen gaat beter dan Lisa had verwacht. Daar is ze best trots op. “Ik ben er trots op dat ik mijn ouders geruststel. Mijn moeder vond het heel moeilijk dat ik uit huis ging. Ze ziet nu dat het goed gaat en dan ben ik blij voor haar. En zij is blij voor mij.” 

Lise vult aan: “Ik vind echt dat Lisa trots mag zijn op wat ze heeft bereikt. Ze is uit huis gegaan, op zichzelf gaan wonen. Alles in een keer zelf moeten doen en ook nog naar dagbesteding. Ik vind het echt knap, oprecht.” 

Lisa (links) en Lise

(16-3-2022)

Nieuwsbericht

Lees verder
  • Lees verder

    Je leven aanpassen na niet-aangeboren hersenletsel

    Wil Venneman staat op zijn 52e volop in het leven als hij tijdens het fluiten van een handbalwedstrijd een herseninfarct krijgt. Daarna wordt hij gediagnosticeerd met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Dat veranderde niet alleen zijn leven, maar ook dat van zijn vrouw Wilma. En hoe pak je het leven weer op na zoiets? Wat lukt niet meer en vooral: wat lukt nog wel? We praten met Wil en Wilma over hun leven voor het herseninfarct, de behandeling en hoe het nu gaat. (16-3-2023)

  • Lees verder

    Informatiebijeenkomsten bij NAH expertisecentra Siza: verder met NAH

    Hoewel hersenletsel vaak ingrijpend is, duurt het soms jaren voordat het als zodanig wordt herkend. Soms zoeken mensen jaren naar hulp en dat is jammer, want er zijn goede behandelingen om te leren omgaan met hersenletsel. Hersenletsel kan ook leiden tot afasie, een taalstoornis. Leren omgaan met afasie stopt niet na de revalidatiefase; ook daarna valt er nog veel te bereiken. Bovendien kunnen zich nieuwe vragen voordoen. Wil je meer weten over wat er mogelijk is na niet-aangeboren hersenletsel (NAH) met of zonder afasie? Kom naar één van de inloopspreekuren van de Expertise- en afasiecentra NAH van Siza in Gelderland en Brabant. (8-2-2023)

  • Lees verder

    Nieuw gebouw voor mensen met EVB+ op landgoed ’s Koonings Jaght

    Op het landgoed ’s Koonings Jaght zijn we gestart met de bouwvoorbereidingen van ‘Schoppenkoning 18’. In dit gebouw kunnen we mensen met een ernstige verstandelijke beperking en ‘moeilijk verstaanbaar gedrag’ een passende (woon)plek bieden. Vb&t Projectmanagement begeleidt Bouwbedrijf Peter Peters in de realisatie van de nieuwbouw. Volgens planning is het gebouw begin 2024 klaar voor gebruik. (24-1-2023)

  • Lees verder

    Afasiecentrum Tilburg bestaat 12.5 jaar

    Afgelopen zomer bestond afasiecentrum Tilburg maar liefst 12.5 jaar, een mooi moment om eens terug te blikken. En dat doe je altijd het beste met iemand die er vanaf het begin bij was. Rosemarie Mensing startte 25 jaar geleden als vrijwilliger bij activiteitencentrum Karmijnstraat en werkt vanaf dag 1 bij het afasiecentrum als cognitief trainer. (19-12-2022)

  • Lees verder

    Regeling kosten dienstverlening 2023

    Woon of logeer je bij Siza, dan worden niet altijd alle kosten vanuit de Wet langdurige zorg of Zorgverzekeringswet vergoed. Het kan zijn dat je voor aanvullende diensten zelf moet betalen. (7-12-2022)

  • Lees verder

    Open Het Dorp 60 jaar geleden

    Wat een evenement was het: de uitzending van Open Het Dorp! Het is 60 jaar geleden dat Mies Bouwman maar liefst 24 uur lang te horen en te zien was. Op 26 en 27 november 1962 werd ruim 12 miljoen gulden ingezameld. In de dagen daarna liep dat uiteindelijk op tot ongeveer 22 miljoen gulden. Met dat geld is Het Dorp gebouwd, de eerste woongemeenschap in Nederland voor mensen met een beperking. (26-11-2022)

  • Lees verder

    26 november open dag bij Het Barentszhuis in Velp

    Maak kennis met Het Barentszhuis! Zaterdag 26 november is er bij deze woonlocatie van Siza een open dag. Ben of ken jij iemand met een lichamelijke beperking en/ of niet-aangeboren hersenletsel, die veel waarde hecht aan nabijheid en huiselijkheid? Kom dan een kijkje nemen bij onze woningen! (16-11-2022)

  • Lees verder

    Doen, voelen en ervaren: dat is psychomotorische therapie

    Psychomotorische therapie (PMT) is een ervaringsgerichte therapie. Dit betekent dat het doel is dat wat je lastig of spannend vindt om te doen, dat je dat gaat voelen of ervaren in plaats van erover te praten. (14-11-2022)

  • Lees verder

    Siza niet getroffen door hack Carenzorgt

    Vandaag was in het nieuws dat er een man is opgepakt omdat hij ervan verdacht wordt Carenzorgt.nl te hebben gehackt. De hack treft Siza niet. (25-10-2022)

  • Lees verder

    Trots: Speelstoet wint Global Goal Award 2022

    Speelstoet Velp heeft de Global Goal Award 2022 gewonnen! De collega's van de Speelstoet kregen een beker uitgereikt van Rhedense wethouder Gea Hofstede. Die beker staat voor de erkenning dat Speelstoet in de geest handelt van de 17 wereldwijde vastgestelde duurzaamheidsdoelen om de wereld vanaf 2030 beter te maken. (25-10-2022)

Rendertime:0.3seconds(Logging enabled)