Lisa is ‘gewoon Lisa’ dankzij eigen appartement

De 28-jarige Lisa heeft droge humor, is een doorzetter en naar eigen zeggen een beetje gek. Sinds een jaar woont ze op zichzelf bij Siza in de Schorpioenstraat in Apeldoorn. Een mooie prestatie, want Lisa heeft de ziekte van Gaucher. Zelfstandig wonen is voor haar niet zo vanzelfsprekend als voor veel van haar leeftijdsgenoten. Met hulp van de begeleiding van Siza en haar robotarm, lukt het haar om zo zelfstandig mogelijk te leven.

Het is een prachtig appartement waar Lisa woont. Veel ramen, ruim en sfeervol ingericht. Een muur in de woonkamer is geverfd in een zoete, roze kleur. Er tegenaan hangen gouden ornamenten en er staat een moderne groene hoekbank. Als je niet beter weet, ben je in een modern appartement van een willekeurige 28-jarige meid. Toch is er iets anders: in dit appartement staat bijvoorbeeld ook een robotarm. 

Lisa heeft de ziekte van Gaucher. Dat is een progressieve stofwisselingsziekte, waarbij in het geval van Lisa ook de hersenen en zenuwen zijn aangetast. Lisa legt uit: “In de hersenen zit de aansturing van je handen en benen. Maar door mijn ziekte verschrompelen mijn hersenen. Mijn hersenen gaan dus achteruit en daardoor ook mijn armen en benen. Ik moet voor alledaagse dingen aanpassingen en oplossingen bedenken zodat ik het zelf kan blijven doen. Ik drink bijvoorbeeld uit een beker met een rietje. Ik heb genoeg kracht om een glas op te pakken, maar mijn armen gaan dan hard heen en weer.” 

Maatwerk  

Net als ieder ander van haar leeftijd, wilde Lisa graag op zichzelf wonen. Het appartement was snel gevonden: “Een week na de bezichtiging werd ik gebeld dat ik aan de Schorpioenstraat kon komen wonen. Zo snel had ik niet verwacht, maar dit was een kans die ik niet wilde laten lopen.” Maar hoe lééf je vervolgens zelfstandig als eigenlijk alles een uitdaging is?  

Lise is één van de begeleiders van Lisa. Ze kennen elkaar van de Schorpioenstraat en van Activiteitencentrum Teuge waar Lisa twee keer per week naartoe gaat. Lise: “Bij de Schorpioenstraat is de ondersteuning echt afgestemd is op de hulpvraag van de bewoner. Bij Lisa zijn we er bijvoorbeeld in de ochtend om haar te helpen, gedurende de dag voor medicatie en af en toe ook gewoon voor de gezelligheid. Wanneer Als iets niet lukt of als ze een slechte dag heeft en haar armen te druk zijn, vraagt ze om hulp.” Lisa: “Eerder wilde ik alles zelf doen, maar ze hebben mij hier echt geleerd om om hulp te vragen.” 

Daarnaast heeft Lisa een boel praktische aanpassingen: “Mijn robotarm is mijn rechterarm,” vertelt Lisa. “Die helpt mij met eetmomenten.” Lise vult aan: “Lisa heeft ook een aangepaste kraan, die bedient ze met haar voeten. Zo kan ze zelf tandenpoetsen en handen wassen. En ze doet zelf de was.” 

Trots 

Het zelfstandig wonen gaat beter dan Lisa had verwacht. Daar is ze best trots op. “Ik ben er trots op dat ik mijn ouders geruststel. Mijn moeder vond het heel moeilijk dat ik uit huis ging. Ze ziet nu dat het goed gaat en dan ben ik blij voor haar. En zij is blij voor mij.” 

Lise vult aan: “Ik vind echt dat Lisa trots mag zijn op wat ze heeft bereikt. Ze is uit huis gegaan, op zichzelf gaan wonen. Alles in een keer zelf moeten doen en ook nog naar dagbesteding. Ik vind het echt knap, oprecht.” 

Lisa (links) en Lise

(16-3-2022)

Nieuwsbericht

Lees verder
 • Lees verder

  Gunning integrale ambulante jeugdhulp Achterhoek

  De Achterhoekse gemeentes gunnen Siza de integrale ambulante jeugdhulp (IAJ) in de regio Achterhoek. Dit betekent dat Siza mag doorgaan met de ambulante begeleiding en behandeling in de gemeentes: Aalten, Bronckhorst, Berkelland, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre en Winterswijk. (25-5-2022)

 • Lees verder

  Ronald heeft NAH: "Het leven is goed"

  Ronald’s collega’s dachten 10 jaar geleden dat hij een grapje maakte toen hij ineens niet meer aanspreekbaar was. Zelf wist hij gelijk: dit is niet goed. Op zijn 42e kreeg Ronald meerdere beroertes. Hoewel hij kampt met afasie en de fysieke gevolgen van zijn niet aangeboren hersenletsel, is het leven goed: “ik heb niks te klagen.” (18-5-2022)

 • Lees verder

  Europese Dag van de Beroerte: 'Het went, maar af en toe ook niet.'

  Een leuke fulltime baan, een druk sociaal leven, het bezoeken van festivals en uitgaan. Toen was er het herseninfarct dat dat allemaal in één klap veranderde.  Zestien jaar geleden overkwam het de 50-jarige Claudia Reuvers uit Arnhem. ,,Ik moest het voor mezelf verwerken. Het is levend verlies en rouw.” (10-5-2022)

 • Lees verder

  Vandaag opent de Technotheek de deuren

  Wist je dat er tegenwoordig allerlei technologische hulpmiddelen beschikbaar in de zorg? Technologie speelt natuurlijk een steeds grotere rol in ons leven, dus ook in de zorg. Om medewerkers, cliënten en verwanten op laagdrempelige wijze kennis te laten maken met technologische hulpmiddelen, hebben we bij Siza een uitleenservice ontwikkeld via onze Technotheek. Kom vandaag een kijkje nemen! (12-4-2022)

 • Lees verder

  Na moeilijke jaren de juiste plek gevonden

  Toen de 33-jarige Kelvin in 2015 met een Wajong uitkering bij het UWV terechtkwam had hij niet durven denken dat hij nu een vast contract heeft bij een onderneming waar hij zo goed op zijn plek zit. Het was af en toe een pittige weg, maar mede dankzij de juiste mensen die op zijn pad kwamen, werkt Kelvin inmiddels alweer een jaar met veel plezier bij Niels en Rianne van het ambachtelijke zeepatelier Botma & Van Bennekom aan de Sonsbeeksingel in Arnhem. (11-4-2022)

 • Lees verder

  Voorlopige gunning integrale ambulante jeugdhulp Achterhoek

  Siza heeft bericht ontvangen van de Achterhoekse gemeenten dat de voorlopige gunningsbeslissing is dat Siza de werkzaamheden jeugdhulp continueert. Dit betekent dat Siza in principe kan uitzien naar een nieuw meerjarig contract per juli aanstaande. (22-3-2022)

 • Lees verder

  "Ik heb innerlijke rust gevonden"

  Christianne (53 jaar) kreeg op 48-jarige leeftijd een hersenbloeding. De eerste periode van haar herstel had ze niet door dat ze te kampen had met de onzichtbare gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel. Aan Hersenz vertelt Christianne hoe zij dankzij Siza en Hersenz opnieuw zelfvertrouwen en innerlijk rust heeft gevonden. (18-3-2022)

 • Lees verder

  NAH met 29 jaar: 'Alles heeft een reden'

  Sato Okoro is pas 29 jaar, maar over zijn tumultueuze leven valt een roman te schrijven. Met als dieptepunt een sprong van het balkon, waar hij Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) aan overhield. Nu probeert Sato zich terug te vechten, met hulp van hersenletselspecialisten van zorgorganisatie Siza. (15-3-2022)

 • Lees verder

  Trainen om weer thuis te wonen

  “Je moet het trainingshuis zien als een verlengde van de revalidatie, een aanvullend zorgconcept op de revalidatiebehandeling. In Tilburg bestaat het trainingshuis al zeker 10 jaar en hebben we de afgelopen jaren gewerkt aan het professionaliseren van het concept. Voorheen was het bijvoorbeeld leidend vanuit de cliënt: wat wil de cliënt? Nu kijken we, in overleg met de cliënt, met diverse behandelaren vanuit professioneel oogpunt naar de mogelijkheden.” (14-3-2022)

 • Lees verder

  Informatiebijeenkomsten bij NAH expertisecentra Siza: verder met NAH

  Hoewel hersenletsel vaak ingrijpend is, duurt het soms jaren voordat het als zodanig wordt herkend. Soms zoeken mensen jaren naar hulp en dat is jammer, want er zijn goede behandelingen om te leren omgaan met hersenletsel. Hersenletsel kan ook leiden tot afasie, een taalstoornis. Leren omgaan met afasie stopt niet na de revalidatiefase; ook daarna valt er nog veel te bereiken. Bovendien kunnen zich nieuwe vragen voordoen. Wil je meer weten over wat er mogelijk is na niet-aangeboren hersenletsel (NAH) met of zonder afasie? Kom naar één van de inloopspreekuren van de Regionale Expertise- en afasiecentra NAH van Siza in Gelderland en Brabant. (1-3-2022)

Rendertime:0.306seconds(Logging enabled)