Wonen bij Elderburen: 'We kunnen hier onszelf zijn'

Eten verbindt. Zeker in het geval van Anna en Joris en hun buren Jan en Els. In de rij voor oliebollen, klaar om het nieuwe jaar in te luiden, raakten ze met elkaar aan de praat. Dat koken soms lastig is voor Jan en Els. Een week later stond Anna met een pan soep voor de deur. Sindsdien koken Anna en Joris iedere woensdag voor Jan en Els.

Joris, Anna, Jan en Els wonen bij Elderburen; een woongemeenschap waar bewoners contact onderhouden met elkaar en met de buurt. 20 woningen zijn van Siza, de rest wordt verhuurd door woningcorporatie Portaal. Joris: "Het idee van een woongemeenschap sprak ons gelijk aan. We zijn heel sociaal, vinden het fijn om andere mensen te helpen. Elderburen past goed bij ons.” Daarnaast hebben Joris en Anna nog een doel: "We willen graag uitstromen,” vertelt Anna. “Omdat we allebei een andere zorgvraag hebben, was er geen goed uitstroomtraject voor ons samen. Bij Elderburen is dit wel mogelijk en zijn we weer een stapje verder met uitstromen.” 

Jan en Els hadden hun zinnen al een hele poos geleden op Elderburen gezet: "We hadden er al jaren op gerekend dat we hier zouden komen wonen.” Ze waren er ook aan toe. Inmiddels 84 en 87 jaar oud, bleken de trappen in hun vorige woning een steeds grotere uitdaging te worden. Nu wonen ze gelijkvloers, naast Joris en Anna. 

Wonen in een woongemeenschap 

Alle 4 omarmen ze met volle overtuiging de woongemeenschap. Jan wandelt bijvoorbeeld iedere week met één of meerdere buren. Els helpt Anna en Joris met het repareren van kleding. En ze speelt regelmatig een potje kaarten met een van de bewoners van Elderburen. Anna en Joris hebben een gezellige vriendenclub waarmee ze leuke activiteiten ondernemen. Laatst hadden ze een double date met andere buren. En ze koken dus. 

Het koken heeft Anna doortastend aangepakt: “Ik heb een vragenlijst gemaakt om bijvoorbeeld te weten te komen wat een normale portie is voor Jan en Els.” Daarnaast heeft ze zichzelf een doel gesteld: “Ik wil het hele kalenderjaar niet één keer hetzelfde gerecht koken op woensdag.” Geen probleem: Anna probeert graag nieuwe recepten uit. Jan en Els worden daardoor regelmatig verrast met gerechten en ingrediënten die ze niet kennen. Els: “Ik heb soms geen idee wat ik eet, maar het is zó lekker. Ik vind het echt knap.” Een verplichting is het koken niet, toch hebben Anna en Joris het goed geregeld. Als Anna laat thuis is van haar opleiding Ervaringsdeskundige, zorgt Joris voor de maaltijd.  

Geen onderscheid 

Inmiddels zijn er verschillende mooie initiatieven bij Elderburen. Zo zijn er borrel- en barbecue-avonden voor en door bewoners. Er worden pluk-, kruiden- en moestuinen aangelegd en onderhouden. De groenten uit moestuin kunnen de bewoners kopen. En heb je een idee voor een activiteit maar weet je niet zo goed hoe je het moet aanpakken? Dan is er een community coach om je te helpen.  

Al is er wel één verbeterpuntje, vinden Els en Jan. De bewoners van Siza hebben dezelfde vitrage, waardoor je onbedoeld hun appartementen herkent. Dat mag anders vindt Els: “Als je met elkaar leeft, moet er geen onderscheid zijn.” 

Echt thuis 

Het leven bij Elderburen is goed. Jan en Els: "Al vanaf de eerste dag waren we hier echt thuis. We wonen goed hier. Zoals het nu is, mag het blijven.” 

Ook Anna en Joris zijn op hun plek. Ze ervaren rust en vrijheid bij Elderburen. Anna: "We kunnen hier onszelf zijn.” Met de ondersteuning van hun begeleider komt uitstroom steeds dichterbij. Als het eenmaal zover is, staat verhuizen niet op de planning. “Ik hoop hier nog heel lang te wonen,” zegt Anna. “Misschien wel tot wij, net als Els en Jan, in de 80 zijn.” Joris knikt instemmend: "Goed idee.”  

(8-6-2022)

Verhaal

Lees verder
 • Lees verder

  Informatiebijeenkomsten bij NAH expertisecentra Siza: verder met NAH

  Hoewel hersenletsel vaak ingrijpend is, duurt het soms jaren voordat het als zodanig wordt herkend. Soms zoeken mensen jaren naar hulp en dat is jammer, want er zijn goede behandelingen om te leren omgaan met hersenletsel. Hersenletsel kan ook leiden tot afasie, een taalstoornis. Leren omgaan met afasie stopt niet na de revalidatiefase; ook daarna valt er nog veel te bereiken. Bovendien kunnen zich nieuwe vragen voordoen. Wil je meer weten over wat er mogelijk is na niet-aangeboren hersenletsel (NAH) met of zonder afasie? Kom naar één van de inloopspreekuren van de Expertise- en afasiecentra NAH van Siza in Gelderland en Brabant. (8-2-2023)

 • Lees verder

  Nieuw gebouw voor mensen met EVB+ op landgoed ’s Koonings Jaght

  Op het landgoed ’s Koonings Jaght zijn we gestart met de bouwvoorbereidingen van ‘Schoppenkoning 18’. In dit gebouw kunnen we mensen met een ernstige verstandelijke beperking en ‘moeilijk verstaanbaar gedrag’ een passende (woon)plek bieden. Bouwbedrijf Peter Peters b.v. realiseert de nieuwbouw samen met vb&t Projectmanagement. Volgens planning is het gebouw begin 2024 klaar voor gebruik. (24-1-2023)

 • Lees verder

  Afasiecentrum Tilburg bestaat 12.5 jaar

  Afgelopen zomer bestond afasiecentrum Tilburg maar liefst 12.5 jaar, een mooi moment om eens terug te blikken. En dat doe je altijd het beste met iemand die er vanaf het begin bij was. Rosemarie Mensing startte 25 jaar geleden als vrijwilliger bij activiteitencentrum Karmijnstraat en werkt vanaf dag 1 bij het afasiecentrum als cognitief trainer. (19-12-2022)

 • Lees verder

  Regeling kosten dienstverlening 2023

  Woon of logeer je bij Siza, dan worden niet altijd alle kosten vanuit de Wet langdurige zorg of Zorgverzekeringswet vergoed. Het kan zijn dat je voor aanvullende diensten zelf moet betalen. (7-12-2022)

 • Lees verder

  Open Het Dorp 60 jaar geleden

  Wat een evenement was het: de uitzending van Open Het Dorp! Het is 60 jaar geleden dat Mies Bouwman maar liefst 24 uur lang te horen en te zien was. Op 26 en 27 november 1962 werd ruim 12 miljoen gulden ingezameld. In de dagen daarna liep dat uiteindelijk op tot ongeveer 22 miljoen gulden. Met dat geld is Het Dorp gebouwd, de eerste woongemeenschap in Nederland voor mensen met een beperking. (26-11-2022)

 • Lees verder

  26 november open dag bij Het Barentszhuis in Velp

  Maak kennis met Het Barentszhuis! Zaterdag 26 november is er bij deze woonlocatie van Siza een open dag. Ben of ken jij iemand met een lichamelijke beperking en/ of niet-aangeboren hersenletsel, die veel waarde hecht aan nabijheid en huiselijkheid? Kom dan een kijkje nemen bij onze woningen! (16-11-2022)

 • Lees verder

  Doen, voelen en ervaren: dat is psychomotorische therapie

  Psychomotorische therapie (PMT) is een ervaringsgerichte therapie. Dit betekent dat het doel is dat wat je lastig of spannend vindt om te doen, dat je dat gaat voelen of ervaren in plaats van erover te praten. (14-11-2022)

 • Lees verder

  Siza niet getroffen door hack Carenzorgt

  Vandaag was in het nieuws dat er een man is opgepakt omdat hij ervan verdacht wordt Carenzorgt.nl te hebben gehackt. De hack treft Siza niet. (25-10-2022)

 • Lees verder

  Trots: Speelstoet wint Global Goal Award 2022

  Speelstoet Velp heeft de Global Goal Award 2022 gewonnen! De collega's van de Speelstoet kregen een beker uitgereikt van Rhedense wethouder Gea Hofstede. Die beker staat voor de erkenning dat Speelstoet in de geest handelt van de 17 wereldwijde vastgestelde duurzaamheidsdoelen om de wereld vanaf 2030 beter te maken. (25-10-2022)

 • Lees verder

  Typisch Jack: vooruitkijken en het beste ervan maken

  Jack de Boeff woont nu een jaar of 10 in Het Dorp en is werkzaam bij Keramiekwerk. Jack is vanaf het eerste uur betrokken bij de totstandkoming van de Rijksmuseum-bekers en zorgt ervoor dat ze van een glazuurlaag worden voorzien. Collega Marco de Leeuw maakte een portret van Jack. (11-10-2022)

Rendertime:0.359seconds(Logging enabled)