Wonen bij Elderburen: 'We kunnen hier onszelf zijn'

Eten verbindt. Zeker in het geval van Anna en Joris en hun buren Jan en Els. In de rij voor oliebollen, klaar om het nieuwe jaar in te luiden, raakten ze met elkaar aan de praat. Dat koken soms lastig is voor Jan en Els. Een week later stond Anna met een pan soep voor de deur. Sindsdien koken Anna en Joris iedere woensdag voor Jan en Els.

Joris, Anna, Jan en Els wonen bij Elderburen; een woongemeenschap waar bewoners contact onderhouden met elkaar en met de buurt. 20 woningen zijn van Siza, de rest wordt verhuurd door woningcorporatie Portaal. Joris: "Het idee van een woongemeenschap sprak ons gelijk aan. We zijn heel sociaal, vinden het fijn om andere mensen te helpen. Elderburen past goed bij ons.” Daarnaast hebben Joris en Anna nog een doel: "We willen graag uitstromen,” vertelt Anna. “Omdat we allebei een andere zorgvraag hebben, was er geen goed uitstroomtraject voor ons samen. Bij Elderburen is dit wel mogelijk en zijn we weer een stapje verder met uitstromen.” 

Jan en Els hadden hun zinnen al een hele poos geleden op Elderburen gezet: "We hadden er al jaren op gerekend dat we hier zouden komen wonen.” Ze waren er ook aan toe. Inmiddels 84 en 87 jaar oud, bleken de trappen in hun vorige woning een steeds grotere uitdaging te worden. Nu wonen ze gelijkvloers, naast Joris en Anna. 

Wonen in een woongemeenschap 

Alle 4 omarmen ze met volle overtuiging de woongemeenschap. Jan wandelt bijvoorbeeld iedere week met één of meerdere buren. Els helpt Anna en Joris met het repareren van kleding. En ze speelt regelmatig een potje kaarten met een van de bewoners van Elderburen. Anna en Joris hebben een gezellige vriendenclub waarmee ze leuke activiteiten ondernemen. Laatst hadden ze een double date met andere buren. En ze koken dus. 

Het koken heeft Anna doortastend aangepakt: “Ik heb een vragenlijst gemaakt om bijvoorbeeld te weten te komen wat een normale portie is voor Jan en Els.” Daarnaast heeft ze zichzelf een doel gesteld: “Ik wil het hele kalenderjaar niet één keer hetzelfde gerecht koken op woensdag.” Geen probleem: Anna probeert graag nieuwe recepten uit. Jan en Els worden daardoor regelmatig verrast met gerechten en ingrediënten die ze niet kennen. Els: “Ik heb soms geen idee wat ik eet, maar het is zó lekker. Ik vind het echt knap.” Een verplichting is het koken niet, toch hebben Anna en Joris het goed geregeld. Als Anna laat thuis is van haar opleiding Ervaringsdeskundige, zorgt Joris voor de maaltijd.  

Geen onderscheid 

Inmiddels zijn er verschillende mooie initiatieven bij Elderburen. Zo zijn er borrel- en barbecue-avonden voor en door bewoners. Er worden pluk-, kruiden- en moestuinen aangelegd en onderhouden. De groenten uit moestuin kunnen de bewoners kopen. En heb je een idee voor een activiteit maar weet je niet zo goed hoe je het moet aanpakken? Dan is er een community coach om je te helpen.  

Al is er wel één verbeterpuntje, vinden Els en Jan. De bewoners van Siza hebben dezelfde vitrage, waardoor je onbedoeld hun appartementen herkent. Dat mag anders vindt Els: “Als je met elkaar leeft, moet er geen onderscheid zijn.” 

Echt thuis 

Het leven bij Elderburen is goed. Jan en Els: "Al vanaf de eerste dag waren we hier echt thuis. We wonen goed hier. Zoals het nu is, mag het blijven.” 

Ook Anna en Joris zijn op hun plek. Ze ervaren rust en vrijheid bij Elderburen. Anna: "We kunnen hier onszelf zijn.” Met de ondersteuning van hun begeleider komt uitstroom steeds dichterbij. Als het eenmaal zover is, staat verhuizen niet op de planning. “Ik hoop hier nog heel lang te wonen,” zegt Anna. “Misschien wel tot wij, net als Els en Jan, in de 80 zijn.” Joris knikt instemmend: "Goed idee.”  

(8-6-2022)

Verhaal

Lees verder
 • Lees verder

  Samen leven en samen zorgen

  Hoe gaat het met de bewoners van ElderBuren? Het unieke woonconcept bestaat 1 jaar! (22-9-2022)

 • Lees verder

  Informatiebijeenkomsten bij NAH expertisecentra Siza: verder met NAH

  Hoewel hersenletsel vaak ingrijpend is, duurt het soms jaren voordat het als zodanig wordt herkend. Soms zoeken mensen jaren naar hulp en dat is jammer, want er zijn goede behandelingen om te leren omgaan met hersenletsel. Hersenletsel kan ook leiden tot afasie, een taalstoornis. Leren omgaan met afasie stopt niet na de revalidatiefase; ook daarna valt er nog veel te bereiken. Bovendien kunnen zich nieuwe vragen voordoen. Wil je meer weten over wat er mogelijk is na niet-aangeboren hersenletsel (NAH) met of zonder afasie? Kom naar één van de inloopspreekuren van de Regionale Expertise- en afasiecentra NAH van Siza in Gelderland en Brabant. (31-8-2022)

 • Lees verder

  Siza en Attent Zorg en Behandeling slaan handen ineen

  Siza en Attent Zorg en Behandeling gaan samenwerken door het starten van consulten ouderengeneeskunde op met name complexe situaties van cliënten van Siza onder het mom: 'samen meer kunnen'. Op 23 augustus jongstleden legden beide organisaties de onderlinge afspraken hiervoor vast in een samenwerkingsovereenkomst. Medisch directeur van Siza, Esther Bakker-van Gijssel is blij met de samenwerking: “In tijden van schaarste aan zorgprofessionals gaan we samen op weg om de kwetsbaren in de maatschappij de zorg te leveren die bijdraagt aan een hogere levenskwaliteit.” (25-8-2022)

 • Lees verder

  De aanhouder wint

  Janien Janssen, trajectbegeleider bij SizaWerk, kreeg in de zomer van 2018 een vraag van de toen 18-jarige Mark. Of hij na de praktijkschool Werkenrode in het T-huis in Presikhaaf zou mogen komen werken. (12-7-2022)

 • Lees verder

  Oratie Brigitte Boon, hoofd Wetenschappelijk Onderzoek bij Siza

  In Nederland wonen ongeveer twee miljoen mensen met lichamelijke of verstandelijke beperkingen. Een deel van hen is afhankelijk van zorg en ondersteuning. Prof. dr. Brigitte Boon, hoofd Wetenschappelijk Onderzoek bij Siza, hield vrijdag 1 juli haar oratie. Ze ging in op de vraag hoe technologische oplossingen meer vanzelfsprekend kunnen worden ingezet om zelfredzaamheid en kwaliteit van leven te bevorderen voor mensen in de langdurige gehandicaptenzorg. (8-7-2022)

 • Lees verder

  Voor altijd overprikkeld

  Als het binnenkomen van prikkels een last voor je wordt, noemen we dat ‘overprikkeling’. Iedereen heeft dat weleens, maar als je dagelijks last hebt van constante overprikkeling en je totaal anders moet gaan leven omdat de overprikkeling overheersend wordt dan wordt het een zware opgave. Op de dag van de overprikkeling, 23 juni 2022, doet Monica haar verhaal. (23-6-2022)

 • Lees verder

  Siza neemt De Belevenis over

  Siza heeft per 1 juni 2022 De Belevenis overgenomen. In De Belevenis kunnen ernstig zieke kinderen, mensen met meervoudige beperkingen en diep dementerenden terecht voor attracties, geluid, licht- en video- effecten en andere activiteiten die zijn gericht op zintuigelijke prikkeling en ontspanning. (8-6-2022)

 • Lees verder

  Gunning integrale ambulante jeugdhulp Achterhoek

  De Achterhoekse gemeentes gunnen Siza de integrale ambulante jeugdhulp (IAJ) in de regio Achterhoek. Dit betekent dat Siza mag doorgaan met de ambulante begeleiding en behandeling in de gemeentes: Aalten, Bronckhorst, Berkelland, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre en Winterswijk. (25-5-2022)

 • Lees verder

  Ronald heeft NAH: "Het leven is goed"

  Ronald’s collega’s dachten 10 jaar geleden dat hij een grapje maakte toen hij ineens niet meer aanspreekbaar was. Zelf wist hij gelijk: dit is niet goed. Op zijn 42e kreeg Ronald meerdere beroertes. Hoewel hij kampt met afasie en de fysieke gevolgen van zijn niet aangeboren hersenletsel, is het leven goed: “ik heb niks te klagen.” (18-5-2022)

 • Lees verder

  Europese Dag van de Beroerte: 'Het went, maar af en toe ook niet.'

  Een leuke fulltime baan, een druk sociaal leven, het bezoeken van festivals en uitgaan. Toen was er het herseninfarct dat dat allemaal in één klap veranderde.  Zestien jaar geleden overkwam het de 50-jarige Claudia Reuvers uit Arnhem. ,,Ik moest het voor mezelf verwerken. Het is levend verlies en rouw.” (10-5-2022)

Rendertime:0.231seconds(Logging enabled)