Voor altijd overprikkeld

Als het binnenkomen van prikkels een last voor je wordt, noemen we dat ‘overprikkeling’. Iedereen heeft dat weleens, maar als je dagelijks last hebt van constante overprikkeling en je totaal anders moet gaan leven omdat de overprikkeling overheersend wordt dan wordt het een zware opgave. Op de dag van de overprikkeling, 23 juni 2022, doet Monica haar verhaal.

"Mijn filter werkt niet goed meer"

Bij Monica werd in 2017 een tumor ontdekt in haar hals. Die tumor moest operatief verwijderd worden: “Daar zaten natuurlijk risico’s aan vast, maar niets doen was voor mij geen optie. Helaas bleek de tumor vergroeid met een halsslagader en deze knapte tijdens de operatie.” 

Revalideren 

Wat volgde was een lichamelijk revalidatietraject. Naast de blijvende lichamelijke gevolgen door het verwijderen van de tumor, ontstond er ook Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) door het knappen van de halsslagader. Monica: “Helaas zijn deze gevolgen niet of nauwelijks zichtbaar voor de omgeving en ook niet voor mezelf. Daarom dacht ik dat ik na de revalidatie mijn leven weer gewoon kon oppakken. Maar al snel merkte ik dat dat niet zomaar kon.” 

“Samen met mijn partner en mijn toen nog jonge kinderen probeerde ik het dagelijks leven weer op te pakken. Ik werkte als psychiatrisch verpleegkundige, een hele hectische baan waar altijd van alles gebeurde. Je moest snel kunnen schakelen en ik vond dat fijn. Ik had ook veel sociale contacten en vond het heerlijk om naar festivals en concerten te gaan of gezellig een avond met vriendinnen op het terras. Ik was altijd in voor een plotselinge ingeving. Mijn man en ik houden heel erg van reizen en wij wilden dit ook met de kinderen gaan doen. Ik was echt de spil in ons gezin en bij mij was het glas altijd halfvol en ik zag voor alles een oplossing. 

Het besef dat het niet meer gaat 

Maar eenmaal thuis na de revalidatie merkte Monica dat werken niet meer ging. “Ik had moeite om uit de grote hoeveelheid informatie het juiste te halen. Ik merkte dat ik heel veel tijd nodig had om te schakelen en om dingen los te laten. Ook had ik heel veel last van prikkels, alles kwam binnen als een ‘straaljager’. Ik kon niet meer filteren. Bijvoorbeeld tijdens het boodschappen doen in de supermarkt. Er zijn zoveel prikkels: muziek, pratende mensen, huilende kinderen, de piepjes van de kassa, maar ook de visuele informatie zoals alle kleurrijke verpakkingen, aanbiedingen, het licht. Door de veelheid aan prikkels raakte ik dan in paniek en kwam ik zonder boodschappen of met verkeerde boodschappen thuis.” 

Monica ontdekte dat ook een dagje weg niet lukte. Uitstapjes met haar gezin, een paar uur in de stad, het ging niet. Doordat het filter de drukte en de geluiden anders verwerkte, raakte ze direct overprikkeld, paniek ontstond omdat het overzicht ontbrak. Maar ook haar moederrol kon ze niet meer vervullen zoals ze graag wilde: “Vriendinnetjes konden niet meer zomaar komen spelen. Kinderen naar school brengen of ophalen lukte niet meer want ik was kapot als ik thuiskwam, door de drukte op het schoolplein. Spontaan een ijsje eten of naar de speeltuin ging niet meer. Ik moest alles plannen en organiseren. Ook een verjaardag vieren of een kinderfeestje ging niet meer.”   

Dagelijks overprikkeld 

Wat betekent dat dan, dagelijks overprikkeld zijn? Als elke activiteit een uitputtingsslag wordt? Monica legt het uit: “Ik merkte dat ik heel laag in mijn energie zat. Ik kan de batterij niet meer zomaar opladen. Wat vroeger 30% was, is nu mijn nieuwe 100% geworden. Dat houdt in dat ik in de ochtend zoveel energie verbruik, ik ondanks rustmomenten toch zelden met mijn gezin kan eten ’s avonds. Het praten, het gebruik van het bestek. Alles komt even hard binnen. Maar ook de interne prikkels zijn veel sterker. Ik kan gedachtes moeilijker loslaten. Ik mis vaak het overzicht als iets complexer is. Ik heb moeite met onverwachte situaties en pijn in mijn lijf voelt heel heftig. 

 “Het resultaat is dat ik alles wat mijn leven zo mooi maakte niet meer kan en ik op een andere manier moest gaan leven. Ook moet ik accepteren dat dingen niet meer gaan en dat de spontaniteit weg is.” 

Wat merkt de buitenwereld? 

In eerste instantie wilde Monica haar leven helemaal niet aanpassen en ze had ook niet door dat dingen anders moesten. Voor de buitenwereld was het daarom nog moeilijker te begrijpen. Nu verdeelt ze de buitenwereld in drieën. “Mijn gezin staat op 1. Zij merken natuurlijk het meest, vanwege alle aanpassingen. Zij begrijpen het wel, want als ik niet zo leef, merken ze dat ik nog minder kan. Zij houden echt rekening met mij en vragen nu ook niet naar meer.” 

Op 2 noemt Monica haar familie en vrienden. “Spontaniteit is helemaal weg. Plotseling op bezoek komen kan niet. Geen festivals of concerten meer en zelfs een theaterbezoek gaat niet. Eten in restaurants kan alleen als het niet druk is en voor 14.00 uur. Mijn familie en vriendinnen weten het, ze proberen het echt wel te begrijpen maar dat is natuurlijk wel moeilijk. Ik wil ze niet kwetsen want zij doen al zo hun best.” 

En dan staat op 3 de maatschappij, vertelt ze verder: “Ik kan niet naar ouderavonden, mijn kinderen van school halen, een gewoon praatje maken met een andere ouder. Ik denk dat het voor deze groep het moeilijkste te begrijpen is. Zij zien mij niet of weinig. Daarnaast is het begrip overprikkeling zo moeilijk te begrijpen en je ziet het niet.” 

De juiste hulp 

“Aan de hersenbeschadiging kan niets gedaan worden. Ik moet ermee leren leven. Ik heb een intensief behandeltraject gevolgd via Hersenz. Deze behandeling gaf mij meer inzicht in de beperkingen die ik heb opgelopen en vooral hoe ik ermee moet omgaan. Dat is een weg van vallen en opstaan. Het traject heb ik inmiddels afgesloten en nu krijg ik nog ambulante ondersteuning zodat ik wat ik heb geleerd toe kan blijven passen in mijn dagelijks leven. Het is net als met autorijden. Je haalt je rijbewijs omdat je weet hoe je moet autorijden maar het echte autorijden leer je pas als je je rijbewijs hebt.”  

Behandeling bij NAH 

Lucie Spee werkt mee aan het behandeltraject Hersenz voor mensen met NAH. Ze vertelt: “Zoals Monica aangeeft zag haar leven voor haar NAH er heel anders uit. Zij had alles op de rit. Zij wist wat ze kon en de mensen uit haar omgeving wisten wat ze van haar konden verwachten. Dat probeerde ze vast te houden, maar het mislukte keer op keer. Zij wist gewoon niet wat en hoe ze moest veranderen. Binnen het behandeltraject van Hersenz leer je jezelf opnieuw kennen. Je neemt afscheid van je oude ik en je leert omgaan met je nieuwe ik. Je gaat je eigen beperkingen zien, herkennen en erkennen. Ook leer je hoe cognitieve processen werken, waardoor je je leven op een andere manier gaat inrichten zodat er mogelijkheden ontstaan. Monica gaat niet alle prikkels uit de weg, maar ze plant veel bewuster en is zich vooraf bewust is wat een activiteit inhoudt. Zo maakt ze nu keuzes. Maar er is nog steeds ondersteuning nodig om dat wat zij geleerd heeft toe te blijven passen.” 

Wil je meer weten over wat er mogelijk is na NAH? Kom naar één van de inloopspreekuren van de Regionale Expertise- en afasiecentra NAH van Siza in Gelderland en Brabant. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor iedereen die met de gevolgen van hersenletsel te maken heeft. Klik hier om te zien waar en wanneer de bijeenkomsten zijn. 

(23-6-2022)

Nieuwsbericht

Lees verder
 • Lees verder

  Informatiebijeenkomsten bij NAH expertisecentra Siza: verder met NAH

  Hoewel hersenletsel vaak ingrijpend is, duurt het soms jaren voordat het als zodanig wordt herkend. Soms zoeken mensen jaren naar hulp en dat is jammer, want er zijn goede behandelingen om te leren omgaan met hersenletsel. Hersenletsel kan ook leiden tot afasie, een taalstoornis. Leren omgaan met afasie stopt niet na de revalidatiefase; ook daarna valt er nog veel te bereiken. Bovendien kunnen zich nieuwe vragen voordoen. Wil je meer weten over wat er mogelijk is na niet-aangeboren hersenletsel (NAH) met of zonder afasie? Kom naar één van de inloopspreekuren van de Expertise- en afasiecentra NAH van Siza in Gelderland en Brabant. (8-2-2023)

 • Lees verder

  Nieuw gebouw voor mensen met EVB+ op landgoed ’s Koonings Jaght

  Op het landgoed ’s Koonings Jaght zijn we gestart met de bouwvoorbereidingen van ‘Schoppenkoning 18’. In dit gebouw kunnen we mensen met een ernstige verstandelijke beperking en ‘moeilijk verstaanbaar gedrag’ een passende (woon)plek bieden. Bouwbedrijf Peter Peters b.v. realiseert de nieuwbouw samen met vb&t Projectmanagement. Volgens planning is het gebouw begin 2024 klaar voor gebruik. (24-1-2023)

 • Lees verder

  Afasiecentrum Tilburg bestaat 12.5 jaar

  Afgelopen zomer bestond afasiecentrum Tilburg maar liefst 12.5 jaar, een mooi moment om eens terug te blikken. En dat doe je altijd het beste met iemand die er vanaf het begin bij was. Rosemarie Mensing startte 25 jaar geleden als vrijwilliger bij activiteitencentrum Karmijnstraat en werkt vanaf dag 1 bij het afasiecentrum als cognitief trainer. (19-12-2022)

 • Lees verder

  Regeling kosten dienstverlening 2023

  Woon of logeer je bij Siza, dan worden niet altijd alle kosten vanuit de Wet langdurige zorg of Zorgverzekeringswet vergoed. Het kan zijn dat je voor aanvullende diensten zelf moet betalen. (7-12-2022)

 • Lees verder

  Open Het Dorp 60 jaar geleden

  Wat een evenement was het: de uitzending van Open Het Dorp! Het is 60 jaar geleden dat Mies Bouwman maar liefst 24 uur lang te horen en te zien was. Op 26 en 27 november 1962 werd ruim 12 miljoen gulden ingezameld. In de dagen daarna liep dat uiteindelijk op tot ongeveer 22 miljoen gulden. Met dat geld is Het Dorp gebouwd, de eerste woongemeenschap in Nederland voor mensen met een beperking. (26-11-2022)

 • Lees verder

  26 november open dag bij Het Barentszhuis in Velp

  Maak kennis met Het Barentszhuis! Zaterdag 26 november is er bij deze woonlocatie van Siza een open dag. Ben of ken jij iemand met een lichamelijke beperking en/ of niet-aangeboren hersenletsel, die veel waarde hecht aan nabijheid en huiselijkheid? Kom dan een kijkje nemen bij onze woningen! (16-11-2022)

 • Lees verder

  Doen, voelen en ervaren: dat is psychomotorische therapie

  Psychomotorische therapie (PMT) is een ervaringsgerichte therapie. Dit betekent dat het doel is dat wat je lastig of spannend vindt om te doen, dat je dat gaat voelen of ervaren in plaats van erover te praten. (14-11-2022)

 • Lees verder

  Siza niet getroffen door hack Carenzorgt

  Vandaag was in het nieuws dat er een man is opgepakt omdat hij ervan verdacht wordt Carenzorgt.nl te hebben gehackt. De hack treft Siza niet. (25-10-2022)

 • Lees verder

  Trots: Speelstoet wint Global Goal Award 2022

  Speelstoet Velp heeft de Global Goal Award 2022 gewonnen! De collega's van de Speelstoet kregen een beker uitgereikt van Rhedense wethouder Gea Hofstede. Die beker staat voor de erkenning dat Speelstoet in de geest handelt van de 17 wereldwijde vastgestelde duurzaamheidsdoelen om de wereld vanaf 2030 beter te maken. (25-10-2022)

 • Lees verder

  Typisch Jack: vooruitkijken en het beste ervan maken

  Jack de Boeff woont nu een jaar of 10 in Het Dorp en is werkzaam bij Keramiekwerk. Jack is vanaf het eerste uur betrokken bij de totstandkoming van de Rijksmuseum-bekers en zorgt ervoor dat ze van een glazuurlaag worden voorzien. Collega Marco de Leeuw maakte een portret van Jack. (11-10-2022)

Rendertime:0.351seconds(Logging enabled)