De aanhouder wint

Janien Janssen, trajectbegeleider bij SizaWerk, kreeg in de zomer van 2018 een vraag van de toen 18-jarige Mark. Of hij na de praktijkschool Werkenrode in het T-huis in Presikhaaf zou mogen komen werken.

“Na een kennismakingsgesprek hebben we een benodigde beschikking aangevraagd met de bedoeling om samen ‘op de trein te stappen’," vertelt Janien. "Mark wilde graag meteen de sneltrein nemen, maar ik heb hem uitgelegd dat de stoptrein ook een heel eind komt. Na wat doorvragen bleek bovendien dat hij in zijn hart eigenlijk liever de zorg in wilde."

Aan de slag

Mark heeft een disharmonisch profiel, wat inhoudt dat hij moeite heeft met planning en organisatie, zoals bijvoorbeeld twee dingen tegelijk doen. Hij woont in Doornenburg en toevallig kent Janien een oud-collega die daar een verpleeghuis is gestart. Janien vertelt: "Mark is daar de opleiding helpende zorg en Welzijn niveau 1 gaan volgen bij het ROC Rijn IJssel en heeft die goed afgerond. Hij wilde graag door naar het volgende niveau, maar de school gaf op dat moment een negatief advies. 'Het was beter dat Mark eerst in de praktijk wat steviger werd'."

Een jaar lang was Mark vervolgens bij De Merlijn, een kleinschalige dagbesteding voor ouderen in Doornenburg. Omdat het zijn wens bleef om zich verder te ontwikkelen, heeft hij zich daarna aangemeld bij het ROC in Nijmegen en is niveau 2 gaan doen. Janien: "Het eerste jaar bij De Merlijn, waar het al vertrouwd was en het tweede jaar bij De Lingehof in Bemmel. Dat was een grote stap, naar een groep met complexe zorgvragen van dementerende ouderen."

'Laat je niet ontmoedigen'

Mark heeft zijn diploma behaald! Hij is nu vakantiewerk aan het doen bij De Lingehof en gaat zijn leerweg vervolgen bij de Vavo. Hij is nog helemaal niet uitgeleerd of ontwikkeld. Ik vind dit een mooi verhaal over motivatie die je verder kan brengen. Laat je vooral niet ontmoedigen door een negatief advies, de aanhouder wint! Voor mij persoonlijk is het fijn om Mark te mogen begeleiden in dit proces. Het geeft veel voldoening en zorgt voor extra betekenis in mijn werk."

(12-7-2022)

Nieuwsbericht

Lees verder
 • Lees verder

  Regeling kosten dienstverlening 2023

  Woon of logeer je bij Siza, dan worden niet altijd alle kosten vanuit de Wet langdurige zorg of Zorgverzekeringswet vergoed. Het kan zijn dat je voor aanvullende diensten zelf moet betalen. (7-12-2022)

 • Lees verder

  Open Het Dorp 60 jaar geleden

  Wat een evenement was het: de uitzending van Open Het Dorp! Het is 60 jaar geleden dat Mies Bouwman maar liefst 24 uur lang te horen en te zien was. Op 26 en 27 november 1962 werd ruim 12 miljoen gulden ingezameld. In de dagen daarna liep dat uiteindelijk op tot ongeveer 22 miljoen gulden. Met dat geld is Het Dorp gebouwd, de eerste woongemeenschap in Nederland voor mensen met een beperking. (26-11-2022)

 • Lees verder

  26 november open dag bij Het Barentszhuis in Velp

  Maak kennis met Het Barentszhuis! Zaterdag 26 november is er bij deze woonlocatie van Siza een open dag. Ben of ken jij iemand met een lichamelijke beperking en/ of niet-aangeboren hersenletsel, die veel waarde hecht aan nabijheid en huiselijkheid? Kom dan een kijkje nemen bij onze woningen! (16-11-2022)

 • Lees verder

  Doen, voelen en ervaren: dat is psychomotorische therapie

  Psychomotorische therapie (PMT) is een ervaringsgerichte therapie. Dit betekent dat het doel is dat wat je lastig of spannend vindt om te doen, dat je dat gaat voelen of ervaren in plaats van erover te praten. (14-11-2022)

 • Lees verder

  Siza niet getroffen door hack Carenzorgt

  Vandaag was in het nieuws dat er een man is opgepakt omdat hij ervan verdacht wordt Carenzorgt.nl te hebben gehackt. De hack treft Siza niet. (25-10-2022)

 • Lees verder

  Trots: Speelstoet wint Global Goal Award 2022

  Speelstoet Velp heeft de Global Goal Award 2022 gewonnen! De collega's van de Speelstoet kregen een beker uitgereikt van Rhedense wethouder Gea Hofstede. Die beker staat voor de erkenning dat Speelstoet in de geest handelt van de 17 wereldwijde vastgestelde duurzaamheidsdoelen om de wereld vanaf 2030 beter te maken. (25-10-2022)

 • Lees verder

  Typisch Jack: vooruitkijken en het beste ervan maken

  Jack de Boeff woont nu een jaar of 10 in Het Dorp en is werkzaam bij Keramiekwerk. Jack is vanaf het eerste uur betrokken bij de totstandkoming van de Rijksmuseum-bekers en zorgt ervoor dat ze van een glazuurlaag worden voorzien. Collega Marco de Leeuw maakte een portret van Jack. (11-10-2022)

 • Lees verder

  Week van afasie: afasie zoekt verbinding

  Deze week is het de Week van Afasie. Tijdens deze week vragen we aandacht voor afasie. Het thema dit jaar is: afasie zoekt verbinding. Deelnemers van de Schrijf-/Leesgroep van Afasiecentrum Siza, locatie Tilburg, vertellen hoe zij verbinding maken. (5-10-2022)

 • Lees verder

  Samen leven en samen zorgen

  Hoe gaat het met de bewoners van ElderBuren? Het unieke woonconcept bestaat 1 jaar! (22-9-2022)

 • Lees verder

  Informatiebijeenkomsten bij NAH expertisecentra Siza: verder met NAH

  Hoewel hersenletsel vaak ingrijpend is, duurt het soms jaren voordat het als zodanig wordt herkend. Soms zoeken mensen jaren naar hulp en dat is jammer, want er zijn goede behandelingen om te leren omgaan met hersenletsel. Hersenletsel kan ook leiden tot afasie, een taalstoornis. Leren omgaan met afasie stopt niet na de revalidatiefase; ook daarna valt er nog veel te bereiken. Bovendien kunnen zich nieuwe vragen voordoen. Wil je meer weten over wat er mogelijk is na niet-aangeboren hersenletsel (NAH) met of zonder afasie? Kom naar één van de inloopspreekuren van de Regionale Expertise- en afasiecentra NAH van Siza in Gelderland en Brabant. (31-8-2022)

Rendertime:0.35seconds(Logging enabled)