Samen leven en samen zorgen

Hoe gaat het met de bewoners van ElderBuren? Het unieke woonconcept bestaat 1 jaar!

Woongemeenschap Elderburen bestaat 1 jaar

Woonconcept ElderBuren in de Arnhemse wijk Elderveld bestaat deze maand 1 jaar en is zelfs genomineerd voor de Heuvelinkprijs 2022. Het is veel meer dan een woongebouw van Portaal. Speciaal ontworpen en ontwikkeld door Oostwest en Van Wijnen met als speerpunt ‘ontmoeten’, dus voor huurders die actief aan hun woongemeenschap willen bijdragen. Want als je in ElderBuren woont, vind je het belangrijk en leuk om iets voor een ander te kunnen betekenen. Bijvoorbeeld door te helpen met tuinieren, boodschappen doen, klussen of samen wandelen. En je vindt het fijn dat een buur jou af en toe helpt. In het gebouw zijn 50 appartementen voor reguliere bewoners (55+) en 20 woningen, hoofdzakelijk voor mensen met een LVB die via zorgorganisatie Siza een volgende stap willen maken naar zelfstandig wonen. Tijd om eens te peilen of de mooie gedachte van toen ook echt lukt.

Aangekomen op de parkeerplaats van ElderBuren, valt me al direct op dat nergens een bordje van Siza hangt. Ik sta een beetje om me heen te kijken naar de mooie, nette appartementen en op dat moment belt Stan Peeters, teamleider van Siza en legt me uit waar ik naar toe moet. Het is een appartement op de begane grond wat gebruikt wordt als gezamenlijke woonkamer. Daar ga ik in gesprek met Stan en met Johan Scheijbeler, één van de eerste bewoners en tevens voorzitter van de woonvereniging. Want hoe gaat het nu eigenlijk in ElderBuren?

Johan begint te vertellen: “Hier in ElderBuren zul je het woord Siza niet horen. Alle bewoners wonen hier verspreid door het gebouw en we hebben het niet over: ‘die van Siza’. Zo zijn we gewoon één gemeenschap en helpen we elkaar. Het beeld van de buurt was vorig jaar niet zo positief, ook dankzij de media. Maar gelukkig is dat echt anders nu. We doen met onze vereniging ook actief mee in de buurt.”

Van alle markten thuis bij ElderBuren

De gemeenschappelijke woonkamer is elke avond open. Johan: “We houden borrelavonden, koken samen, we hebben een moestuin, een tuingroep, fietsenmakers. Eigenlijk zijn we hier bij ElderBuren van alle markten thuis. Ook hebben we een community coach (niet van Siza) die bijvoorbeeld in gesprek gaat met bewoners als er iets is, waar mensen altijd terecht kunnen. Maar dat kunnen ze ook bij ons, van de woonvereniging. Het is belangrijk de mensen te horen als er iets is en het samen op te lossen.”

De woonvereniging is in april dit jaar opgericht. Johan vertelt als voorzitter op seminars door het hele land over het concept van ElderBuren. “Er zit bijvoorbeeld wel een sollicitatieprocedure aan vast. Je kunt hier wonen als je 55+ bent, dezelfde normen en waarden hebt als de bewoners en van betekenis wilt zijn voor een ander.” Stan vult aan: “Dat geldt ook voor de bewoners van Siza. Ter verduidelijking: onze bewoners selecteren we als Siza zelf. De bewonersverenging heeft hier geen invloed op.  En elke vooruitgang zien we als vooruitgang, ook al zou een buitenstaander het zo niet noemen.” Johan knikt en geeft een voorbeeld van hoe bewoners elkaar helpen verder te komen: “We hebben hier dus gezellige avonden waarop mensen ook wat kunnen drinken en eten. Maar een Siza bewoner (hij benadrukt het alleen nu even zo te noemen), die een bijdrage wilde leveren had moeite met het afrekenen van de consumpties. Om deze bewoner toch zelfstandig deel te laten nemen  kwam iemand op het idee om met gekleurde muntjes te werken. Nu kan iedereen meedoen!”

Woonconcept ElderBuren werkt

Dus het concept werkt? Zowel Stan als Johan zijn enthousiast. Johan legt uit: “We letten echt op elkaar. Als iemand ziek is, koken we voor die persoon. Als we signalen krijgen dat iemand eenzaam is, zorgen we voor extra aandacht. Je kunt echt bij elkaar terecht. We hebben drie whatsappgroepen, 1 voor echte nood, 1 voor serieuze zaken en 1 voor de gezelligheid. Mensen mogen natuurlijk zelf bepalen of ze daarin aansluiten, maar zo kun je altijd gemakkelijk om hulp vragen indien nodig.”

De bewoners van Siza zitten ook enorm op hun plek. Stan ziet de zelfstandigheid groeien en dat is natuurlijk precies de bedoeling. “Veel van deze bewoners woonden in een zorgvorm, waar 24 uur per dag zorg voor hen was en eigenlijk alles voor ze geregeld werd. Zo kunnen mensen natuurlijk niet groeien. Toen we gingen kijken wie hier zouden kunnen wonen, hebben we gekeken naar de zorgvraag en niet naar indicaties. Zelfstandig wonen bij ElderBuren betekent dus in de grote mensen wereld wonen. Natuurlijk wel met ambulante zorg, maar dat is wel een groot verschil met 24uurs zorg. Toch gaat het echt heel goed. We zien de mensen groeien. Ze doen actief mee. Zo hebben we een chef-kok en een tuinspecialist. Daar leren de reguliere bewoners ook weer van!”

De heren merkten dat woning coöperaties en gemeenten eerst vooral naar ’t gebouw keken en daar vragen over hadden tijdens de seminars, maar daar komt langzaam verandering in. Nu wordt er ook meer gekeken naar de zorg en raken zorgorganisaties ook geïnteresseerd. En waarom niet? Het concept van ElderBuren kan natuurlijk overal toegepast worden. Een mooie gemeenschap waar men voor elkaar zorgt, of je nou wel of geen beperking hebt.

(22-9-2022)

Nieuwsbericht

Lees verder
 • Lees verder

  Informatiebijeenkomsten bij NAH expertisecentra Siza: verder met NAH

  Hoewel hersenletsel vaak ingrijpend is, duurt het soms jaren voordat het als zodanig wordt herkend. Soms zoeken mensen jaren naar hulp en dat is jammer, want er zijn goede behandelingen om te leren omgaan met hersenletsel. Hersenletsel kan ook leiden tot afasie, een taalstoornis. Leren omgaan met afasie stopt niet na de revalidatiefase; ook daarna valt er nog veel te bereiken. Bovendien kunnen zich nieuwe vragen voordoen. Wil je meer weten over wat er mogelijk is na niet-aangeboren hersenletsel (NAH) met of zonder afasie? Kom naar één van de inloopspreekuren van de Expertise- en afasiecentra NAH van Siza in Gelderland en Brabant. (8-2-2023)

 • Lees verder

  Nieuw gebouw voor mensen met EVB+ op landgoed ’s Koonings Jaght

  Op het landgoed ’s Koonings Jaght zijn we gestart met de bouwvoorbereidingen van ‘Schoppenkoning 18’. In dit gebouw kunnen we mensen met een ernstige verstandelijke beperking en ‘moeilijk verstaanbaar gedrag’ een passende (woon)plek bieden. Bouwbedrijf Peter Peters b.v. realiseert de nieuwbouw samen met vb&t Projectmanagement. Volgens planning is het gebouw begin 2024 klaar voor gebruik. (24-1-2023)

 • Lees verder

  Afasiecentrum Tilburg bestaat 12.5 jaar

  Afgelopen zomer bestond afasiecentrum Tilburg maar liefst 12.5 jaar, een mooi moment om eens terug te blikken. En dat doe je altijd het beste met iemand die er vanaf het begin bij was. Rosemarie Mensing startte 25 jaar geleden als vrijwilliger bij activiteitencentrum Karmijnstraat en werkt vanaf dag 1 bij het afasiecentrum als cognitief trainer. (19-12-2022)

 • Lees verder

  Regeling kosten dienstverlening 2023

  Woon of logeer je bij Siza, dan worden niet altijd alle kosten vanuit de Wet langdurige zorg of Zorgverzekeringswet vergoed. Het kan zijn dat je voor aanvullende diensten zelf moet betalen. (7-12-2022)

 • Lees verder

  Open Het Dorp 60 jaar geleden

  Wat een evenement was het: de uitzending van Open Het Dorp! Het is 60 jaar geleden dat Mies Bouwman maar liefst 24 uur lang te horen en te zien was. Op 26 en 27 november 1962 werd ruim 12 miljoen gulden ingezameld. In de dagen daarna liep dat uiteindelijk op tot ongeveer 22 miljoen gulden. Met dat geld is Het Dorp gebouwd, de eerste woongemeenschap in Nederland voor mensen met een beperking. (26-11-2022)

 • Lees verder

  26 november open dag bij Het Barentszhuis in Velp

  Maak kennis met Het Barentszhuis! Zaterdag 26 november is er bij deze woonlocatie van Siza een open dag. Ben of ken jij iemand met een lichamelijke beperking en/ of niet-aangeboren hersenletsel, die veel waarde hecht aan nabijheid en huiselijkheid? Kom dan een kijkje nemen bij onze woningen! (16-11-2022)

 • Lees verder

  Doen, voelen en ervaren: dat is psychomotorische therapie

  Psychomotorische therapie (PMT) is een ervaringsgerichte therapie. Dit betekent dat het doel is dat wat je lastig of spannend vindt om te doen, dat je dat gaat voelen of ervaren in plaats van erover te praten. (14-11-2022)

 • Lees verder

  Siza niet getroffen door hack Carenzorgt

  Vandaag was in het nieuws dat er een man is opgepakt omdat hij ervan verdacht wordt Carenzorgt.nl te hebben gehackt. De hack treft Siza niet. (25-10-2022)

 • Lees verder

  Trots: Speelstoet wint Global Goal Award 2022

  Speelstoet Velp heeft de Global Goal Award 2022 gewonnen! De collega's van de Speelstoet kregen een beker uitgereikt van Rhedense wethouder Gea Hofstede. Die beker staat voor de erkenning dat Speelstoet in de geest handelt van de 17 wereldwijde vastgestelde duurzaamheidsdoelen om de wereld vanaf 2030 beter te maken. (25-10-2022)

 • Lees verder

  Typisch Jack: vooruitkijken en het beste ervan maken

  Jack de Boeff woont nu een jaar of 10 in Het Dorp en is werkzaam bij Keramiekwerk. Jack is vanaf het eerste uur betrokken bij de totstandkoming van de Rijksmuseum-bekers en zorgt ervoor dat ze van een glazuurlaag worden voorzien. Collega Marco de Leeuw maakte een portret van Jack. (11-10-2022)

Rendertime:0.214seconds(Logging enabled)