Samen leven en samen zorgen

Hoe gaat het met de bewoners van ElderBuren? Het unieke woonconcept bestaat 1 jaar!

Woongemeenschap Elderburen bestaat 1 jaar

Woonconcept ElderBuren in de Arnhemse wijk Elderveld bestaat deze maand 1 jaar en is zelfs genomineerd voor de Heuvelinkprijs 2022. Het is veel meer dan een woongebouw van Portaal. Speciaal ontworpen en ontwikkeld door Oostwest en Van Wijnen met als speerpunt ‘ontmoeten’, dus voor huurders die actief aan hun woongemeenschap willen bijdragen. Want als je in ElderBuren woont, vind je het belangrijk en leuk om iets voor een ander te kunnen betekenen. Bijvoorbeeld door te helpen met tuinieren, boodschappen doen, klussen of samen wandelen. En je vindt het fijn dat een buur jou af en toe helpt. In het gebouw zijn 50 appartementen voor reguliere bewoners (55+) en 20 woningen, hoofdzakelijk voor mensen met een LVB die via zorgorganisatie Siza een volgende stap willen maken naar zelfstandig wonen. Tijd om eens te peilen of de mooie gedachte van toen ook echt lukt.

Aangekomen op de parkeerplaats van ElderBuren, valt me al direct op dat nergens een bordje van Siza hangt. Ik sta een beetje om me heen te kijken naar de mooie, nette appartementen en op dat moment belt Stan Peeters, teamleider van Siza en legt me uit waar ik naar toe moet. Het is een appartement op de begane grond wat gebruikt wordt als gezamenlijke woonkamer. Daar ga ik in gesprek met Stan en met Johan Scheijbeler, één van de eerste bewoners en tevens voorzitter van de woonvereniging. Want hoe gaat het nu eigenlijk in ElderBuren?

Johan begint te vertellen: “Hier in ElderBuren zul je het woord Siza niet horen. Alle bewoners wonen hier verspreid door het gebouw en we hebben het niet over: ‘die van Siza’. Zo zijn we gewoon één gemeenschap en helpen we elkaar. Het beeld van de buurt was vorig jaar niet zo positief, ook dankzij de media. Maar gelukkig is dat echt anders nu. We doen met onze vereniging ook actief mee in de buurt.”

Van alle markten thuis bij ElderBuren

De gemeenschappelijke woonkamer is elke avond open. Johan: “We houden borrelavonden, koken samen, we hebben een moestuin, een tuingroep, fietsenmakers. Eigenlijk zijn we hier bij ElderBuren van alle markten thuis. Ook hebben we een community coach (niet van Siza) die bijvoorbeeld in gesprek gaat met bewoners als er iets is, waar mensen altijd terecht kunnen. Maar dat kunnen ze ook bij ons, van de woonvereniging. Het is belangrijk de mensen te horen als er iets is en het samen op te lossen.”

De woonvereniging is in april dit jaar opgericht. Johan vertelt als voorzitter op seminars door het hele land over het concept van ElderBuren. “Er zit bijvoorbeeld wel een sollicitatieprocedure aan vast. Je kunt hier wonen als je 55+ bent, dezelfde normen en waarden hebt als de bewoners en van betekenis wilt zijn voor een ander.” Stan vult aan: “Dat geldt ook voor de bewoners van Siza. Ter verduidelijking: onze bewoners selecteren we als Siza zelf. De bewonersverenging heeft hier geen invloed op.  En elke vooruitgang zien we als vooruitgang, ook al zou een buitenstaander het zo niet noemen.” Johan knikt en geeft een voorbeeld van hoe bewoners elkaar helpen verder te komen: “We hebben hier dus gezellige avonden waarop mensen ook wat kunnen drinken en eten. Maar een Siza bewoner (hij benadrukt het alleen nu even zo te noemen), die een bijdrage wilde leveren had moeite met het afrekenen van de consumpties. Om deze bewoner toch zelfstandig deel te laten nemen  kwam iemand op het idee om met gekleurde muntjes te werken. Nu kan iedereen meedoen!”

Woonconcept ElderBuren werkt

Dus het concept werkt? Zowel Stan als Johan zijn enthousiast. Johan legt uit: “We letten echt op elkaar. Als iemand ziek is, koken we voor die persoon. Als we signalen krijgen dat iemand eenzaam is, zorgen we voor extra aandacht. Je kunt echt bij elkaar terecht. We hebben drie whatsappgroepen, 1 voor echte nood, 1 voor serieuze zaken en 1 voor de gezelligheid. Mensen mogen natuurlijk zelf bepalen of ze daarin aansluiten, maar zo kun je altijd gemakkelijk om hulp vragen indien nodig.”

De bewoners van Siza zitten ook enorm op hun plek. Stan ziet de zelfstandigheid groeien en dat is natuurlijk precies de bedoeling. “Veel van deze bewoners woonden in een zorgvorm, waar 24 uur per dag zorg voor hen was en eigenlijk alles voor ze geregeld werd. Zo kunnen mensen natuurlijk niet groeien. Toen we gingen kijken wie hier zouden kunnen wonen, hebben we gekeken naar de zorgvraag en niet naar indicaties. Zelfstandig wonen bij ElderBuren betekent dus in de grote mensen wereld wonen. Natuurlijk wel met ambulante zorg, maar dat is wel een groot verschil met 24uurs zorg. Toch gaat het echt heel goed. We zien de mensen groeien. Ze doen actief mee. Zo hebben we een chef-kok en een tuinspecialist. Daar leren de reguliere bewoners ook weer van!”

De heren merkten dat woning coöperaties en gemeenten eerst vooral naar ’t gebouw keken en daar vragen over hadden tijdens de seminars, maar daar komt langzaam verandering in. Nu wordt er ook meer gekeken naar de zorg en raken zorgorganisaties ook geïnteresseerd. En waarom niet? Het concept van ElderBuren kan natuurlijk overal toegepast worden. Een mooie gemeenschap waar men voor elkaar zorgt, of je nou wel of geen beperking hebt.

(22-9-2022)

Nieuwsbericht

Lees verder
 • Lees verder

  Informatiebijeenkomsten bij NAH expertisecentra Siza: verder met NAH

  Hoewel hersenletsel vaak ingrijpend is, duurt het soms jaren voordat het als zodanig wordt herkend. Soms zoeken mensen jaren naar hulp en dat is jammer, want er zijn goede behandelingen om te leren omgaan met hersenletsel. Hersenletsel kan ook leiden tot afasie, een taalstoornis. Leren omgaan met afasie stopt niet na de revalidatiefase; ook daarna valt er nog veel te bereiken. Bovendien kunnen zich nieuwe vragen voordoen. Wil je meer weten over wat er mogelijk is na niet-aangeboren hersenletsel (NAH) met of zonder afasie? Kom naar één van de inloopspreekuren van de Regionale Expertise- en afasiecentra NAH van Siza in Gelderland en Brabant. (31-8-2022)

 • Lees verder

  Siza en Attent Zorg en Behandeling slaan handen ineen

  Siza en Attent Zorg en Behandeling gaan samenwerken door het starten van consulten ouderengeneeskunde op met name complexe situaties van cliënten van Siza onder het mom: 'samen meer kunnen'. Op 23 augustus jongstleden legden beide organisaties de onderlinge afspraken hiervoor vast in een samenwerkingsovereenkomst. Medisch directeur van Siza, Esther Bakker-van Gijssel is blij met de samenwerking: “In tijden van schaarste aan zorgprofessionals gaan we samen op weg om de kwetsbaren in de maatschappij de zorg te leveren die bijdraagt aan een hogere levenskwaliteit.” (25-8-2022)

 • Lees verder

  De aanhouder wint

  Janien Janssen, trajectbegeleider bij SizaWerk, kreeg in de zomer van 2018 een vraag van de toen 18-jarige Mark. Of hij na de praktijkschool Werkenrode in het T-huis in Presikhaaf zou mogen komen werken. (12-7-2022)

 • Lees verder

  Oratie Brigitte Boon, hoofd Wetenschappelijk Onderzoek bij Siza

  In Nederland wonen ongeveer twee miljoen mensen met lichamelijke of verstandelijke beperkingen. Een deel van hen is afhankelijk van zorg en ondersteuning. Prof. dr. Brigitte Boon, hoofd Wetenschappelijk Onderzoek bij Siza, hield vrijdag 1 juli haar oratie. Ze ging in op de vraag hoe technologische oplossingen meer vanzelfsprekend kunnen worden ingezet om zelfredzaamheid en kwaliteit van leven te bevorderen voor mensen in de langdurige gehandicaptenzorg. (8-7-2022)

 • Lees verder

  Voor altijd overprikkeld

  Als het binnenkomen van prikkels een last voor je wordt, noemen we dat ‘overprikkeling’. Iedereen heeft dat weleens, maar als je dagelijks last hebt van constante overprikkeling en je totaal anders moet gaan leven omdat de overprikkeling overheersend wordt dan wordt het een zware opgave. Op de dag van de overprikkeling, 23 juni 2022, doet Monica haar verhaal. (23-6-2022)

 • Lees verder

  Wonen bij Elderburen: 'We kunnen hier onszelf zijn'

  Eten verbindt. Zeker in het geval van Anna en Joris en hun buren Jan en Els. In de rij voor oliebollen, klaar om het nieuwe jaar in te luiden, raakten ze met elkaar aan de praat. Dat koken soms lastig is voor Jan en Els. Een week later stond Anna met een pan soep voor de deur. Sindsdien koken Anna en Joris iedere woensdag voor Jan en Els. (8-6-2022)

 • Lees verder

  Siza neemt De Belevenis over

  Siza heeft per 1 juni 2022 De Belevenis overgenomen. In De Belevenis kunnen ernstig zieke kinderen, mensen met meervoudige beperkingen en diep dementerenden terecht voor attracties, geluid, licht- en video- effecten en andere activiteiten die zijn gericht op zintuigelijke prikkeling en ontspanning. (8-6-2022)

 • Lees verder

  Gunning integrale ambulante jeugdhulp Achterhoek

  De Achterhoekse gemeentes gunnen Siza de integrale ambulante jeugdhulp (IAJ) in de regio Achterhoek. Dit betekent dat Siza mag doorgaan met de ambulante begeleiding en behandeling in de gemeentes: Aalten, Bronckhorst, Berkelland, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre en Winterswijk. (25-5-2022)

 • Lees verder

  Ronald heeft NAH: "Het leven is goed"

  Ronald’s collega’s dachten 10 jaar geleden dat hij een grapje maakte toen hij ineens niet meer aanspreekbaar was. Zelf wist hij gelijk: dit is niet goed. Op zijn 42e kreeg Ronald meerdere beroertes. Hoewel hij kampt met afasie en de fysieke gevolgen van zijn niet aangeboren hersenletsel, is het leven goed: “ik heb niks te klagen.” (18-5-2022)

 • Lees verder

  Europese Dag van de Beroerte: 'Het went, maar af en toe ook niet.'

  Een leuke fulltime baan, een druk sociaal leven, het bezoeken van festivals en uitgaan. Toen was er het herseninfarct dat dat allemaal in één klap veranderde.  Zestien jaar geleden overkwam het de 50-jarige Claudia Reuvers uit Arnhem. ,,Ik moest het voor mezelf verwerken. Het is levend verlies en rouw.” (10-5-2022)

Rendertime:0.396seconds(Logging enabled)