Week van afasie: afasie zoekt verbinding

Deze week is het de Week van Afasie. Tijdens deze week vragen we aandacht voor afasie. Het thema dit jaar is: afasie zoekt verbinding. Deelnemers van de Schrijf-/Leesgroep van Afasiecentrum Siza, locatie Tilburg, vertellen hoe zij verbinding maken.

Wat is afasie

Afasie ontstaat door hersenletsel. Het is een taalstoornis die bij iedereen anders tot uiting komt. Je kunt moeite hebben met praten, schrijven, lezen en/of begrijpen.

Deelnemers van de Schrijf-/Leesgroep van Afasiecentrum Siza, locatie Tilburg, vertellen erover. Ze leggen uit wat afasie voor hen inhoudt met lezen en schrijven. En ze vertellen wat helpt.

Oplossingen voor schrijven

Voorbeelden van problemen met schrijven die de deelnemers hebben, zijn:

 • “Leesbaar schrijven is lastig.”
 • “Op woordniveau schrijven lukt soms wel of niet. Soms helpt het als ik de eerste letter zie staan.”
 • “Moeilijke woorden zoek ik op. Ik heb geen idee hoe ik ze moet schrijven.”

Hoe lossen de deelnemers dit op? Ze gebruiken verschillende hulpmiddelen om verbinding te maken. Bijvoorbeeld:

 • Via WhatsApp foto’s versturen in plaats van tekst. Op die manier kun je je boodschap vaak ook goed overbrengen. Het kan ook helpen om zo het gesprek met de ander te starten.
 • Apps op de telefoon. Bijvoorbeeld:
  • Spraakassistent voor SMS of Whatsapp berichten, e-mail en het opslaan van standaard woorden en zinnen.
  • SpeechNote voor inspreken en overtypen, voor e-mail of voor het opslaan van standaard zinnen), en voor digitale agenda's.
 • Op de laptop of computer gebruiken deelnemers soms digitale agenda’s, zoals de Outlook-agenda. Deze kan worden ingevuld met behulp van de functie ’Stem typen’ in Windows.
 • Standaard voorbeeldzinnen op papier. Deze kun je overtypen als motorisch schrijven niet lukt.

Hulp met lezen

Sommige deelnemers uit de Schrijf-/ Leesgroep hebben problemen met lezen. Voorbeelden zijn:

 • “Ik heb meer tijd nodig met lezen.”
 • “Lange zinnen lezen lukt niet. En onthouden wat ik gelezen heb, is lastig.”

Wat helpt:

 • Zinnen inkorten. Of opdelen in stukken.
 • Op je gemak lezen.
 • Er zijn ook deelnemers die gebruik maken van ‘Tekst naar spraak’-functies op tablets en telefoons.
  De tekst wordt dan voorgelezen en het is mogelijk om het tempo aan te passen.
 • Apps, zoals:
  • Boeken: hiermee kun je luisterboeken beluisteren.
  • Passend Lezen: De app maakt het onder andere mogelijk om tegelijkertijd te luisteren en te lezen.
  • Online bieb: dit is de app van de Bibliotheek. Hiermee kun je ook luisterboeken beluisteren.

Wil je meer weten over afasie en hoe Siza kan helpen? Klik hier voor meer informatie.

(5-10-2022)

Nieuwsbericht

Lees verder
 • Lees verder

  Niks moet, alles mag

  Mede dankzij NL Doet werd begeleider Lisette geïnspireerd. Wat vrijwilligers doen bij onze siza-locaties tijdens NL Doet, kunnen wij ook. Samen met een klein groepje cliënten met een indicatie voor dagbesteding staken ze de handen uit de mouwen. Ze begonnen met vijf cliënten, maar nu, zo'n 10 jaar later, helpen er elke maandag 6 andere cliënten in het Ouderen Woon/zorgcentrum Oosterwolde van Innoforte in Velp. (24-7-2023)

 • Lees verder

  Maak kennis met het bijzondere duo, Hassan en Marion!

  Sinds het begin van dit jaar woont Marion op Het Oosterveld. Ze heeft altijd al een passie gehad voor vrijwilligerswerk. "Nu ik niet meer werk, wil ik ook hier graag mijn tijd besteden aan vrijwilligerswerk. Hassan, afkomstig uit Syrië, woont nu bijna twee jaar in Nederland. (17-7-2023)

 • Lees verder

  Hoogste punt viering bij nieuwbouw Schoppenkoning 18 op landgoed ’s Koonings Jaght

  Op landgoed ’s Koonings Jaght verloopt de bouw van Schoppenkoning 18 voorspoedig en onlangs werd het hoogste punt bereikt. Om deze mijlpaal te vieren, waren bewoners van ’s Koonings Jaght, hun verwanten, collega's en de bouwlieden uitgenodigd om aanwezig te zijn bij een feestelijke viering. (13-7-2023)

 • Lees verder

  De juiste plek gevonden - SizaWerk

  Maak kennis met Jougo, een 23-jarige jongeman die geboren en getogen is in Dieren. Jougo heeft de afgelopen jaren een mooie reis doorgemaakt, waarin hij niet alleen een nieuwe plek heeft gevonden om te wonen, maar ook persoonlijke en professionele groei heeft ervaren. Met de ondersteuning van SizaWerk, coaching en re-integratie heeft Jougo zijn weg gevonden naar een baan bij de Jumbo. Laten we ontdekken hoe Jougo zijn uitdagingen heeft overwonnen.  (26-6-2023)

 • Lees verder

  Dag van de Overprikkeling: het verhaal van Nanette

  Wanneer de hoeveelheid prikkels die je binnenkrijgt een last wordt, spreken we van 'overprikkeling'. Dit overkomt ons allemaal weleens, maar als je dagelijks te maken hebt met constante overprikkeling en je je hele leven moet aanpassen omdat het overweldigend wordt, wordt het een enorme uitdaging. Op de Dag van Overprikkeling, op 23 juni 2023, die is opgericht door de Hersenstichting om meer bewustzijn en kennis te verspreiden over overprikkeling als gevolg van hersenletsel, deelt Nanette haar verhaal. (22-6-2023)

 • Lees verder

  Samenwerking met Eromes

  We zijn trots dat we samenwerken met Eromesmarko. Zij ontwerpen, maken en leveren meubels en inrichtingsideeën, vooral voor scholen.  (5-6-2023)

 • Lees verder

  Trots: koffiemok van Atelier23 en Douwe Egberts bij het Nederlands Openlucht Museum

  Eind vorig jaar startte Atelier 23 met de ontwerpwedstrijd voor het Nederlands Openluchtmuseum in samenwerking met Douwe Egberts. Vandaag werd vandaag de eerste koffiemok met kunst uitgereikt in het museum. (12-5-2023)

 • Lees verder

  Informatiebijeenkomsten bij NAH expertisecentra Siza: verder met NAH

  Hoewel hersenletsel vaak ingrijpend is, duurt het soms jaren voordat het als zodanig wordt herkend. Soms zoeken mensen jaren naar hulp en dat is jammer, want er zijn goede behandelingen om te leren omgaan met hersenletsel. Hersenletsel kan ook leiden tot afasie, een taalstoornis. Leren omgaan met afasie stopt niet na de revalidatiefase; ook daarna valt er nog veel te bereiken. Bovendien kunnen zich nieuwe vragen voordoen. Wil je meer weten over wat er mogelijk is na niet-aangeboren hersenletsel (NAH) met of zonder afasie? Kom naar één van de inloopspreekuren van de Expertise- en afasiecentra NAH van Siza in Gelderland en Brabant. (26-4-2023)

 • Lees verder

  Beleven in Muziek (BiM)

  BiM is een afkorting voor Beleven in Muziek. Het gaat niet alleen over muziek, maar ook over andere dingen zoals contact maken, aanraking, geur en ritme. Mensen met Ernstige Meervoudige Beperking (EMB) kunnen hier veel plezier aan beleven, maar ook mensen met een Licht Verstandelijke Beperking (LVB) vinden het fijn. (17-4-2023)

 • Lees verder

  Bep woont al 50 jaar tevreden in Het Barentszhuis

  Bep is een vrouw van 69 jaar met een goed gevoel voor humor, ze zit vol verhalen en is ondernemend. Ze woont al meer dan 50 jaar met plezier op Het Barentszhuis. Bep heeft spasmen en is daardoor afhankelijk van een rolstoel, maar met de hulp van de begeleiding van Siza slaagt ze erin om zo onafhankelijk mogelijk te wonen. (13-4-2023)

Rendertime:0.233seconds(Logging enabled)