Jack de Boeff woont nu een jaar of 10 in Het Dorp en is werkzaam bij Keramiekwerk. Jack is vanaf het eerste uur betrokken bij de totstandkoming van de Rijksmuseum-bekers en zorgt ervoor dat ze van een glazuurlaag worden voorzien. Collega Marco de Leeuw maakte een portret van Jack.
Afgelopen donderdag sprak ik met Jack de Boeff, glazuurder bij Keramiekwerk op Het Dorp.
“Hoi Jack, is het Jacques of Jack?”
“Het is Jack, de meeste schrijven Jacques. En 'de Boeff' met dubbel f. Ik ben van de adellijke tak, maar dan heel ver weg, hahaha.” De toon is gezet, dit is Jack ten voeten uit.
Jack woont nu een jaar of 10 op Het Dorp en is werkzaam op de maandag, dinsdag en donderdag bij Keramiekwerk. Jack is vanaf het eerste uur betrokken bij de totstandkoming van de Rijksmuseum-bekers en zorgt ervoor dat ze van een glazuurlaag worden voorzien. Eerst op De Wissel bij Tia en na de wisseling van locatie nu bij Ingrid en Melissa. Als je het keramiekatelier binnenloopt, zie je Jack op de rug geconcentreerd de bekers glazuren. En dat doet Jack vol overgave en heel gedreven. Hij wil alle bekers die hij die dag krijgt aangeleverd van een laagje glazuur voorzien. Een doel, een target. Dat is Jack gewend van huis uit en dat is zijn drijfveer.
Jack is geboren in Apeldoorn en op jonge leeftijd verhuist hij naar Westervoort. Daarna woont hij met zijn familie in Zevenaar tot zijn 27e. In Zevenaar gaat Jack naar de MAVO, daarna volgde de HAVO in Arnhem. Dat betekent iedere dag open neer naar Arnhem, echter zijn vader was als luchtmachtofficier gelegerd in Schaarsbergen en reed iedere dag met hem mee. Na de HAVO was het duidelijk dat hij wil werken. Eerst bij een tuinder waar hij alles aanpakt: aardbeien plukken, spruiten telen, witlof trekken, noem het maar op. Jack heeft alle groenten in handen gehad, het is werken in weer en wind. Flink sjouwen en koude kapotte handen. Maar voor Jack geen probleem. “Aardbeien werden per bakje uitbetaald, dat was flink verdienen”. Op mijn opmerking ’je hebt het een poos gedaan, je zult wel van buiten werken houden’ komt Jack verrassend uit de hoek: “Buiten werken? Nee joh, het was werk en de tuinder had een mooie dochter”.
Na een jaar koos Jack voor een verkoopfunctie bij V&D. Zoals Jack zelf zegt, dat was ‘jagen op klanten’. Zo heeft hij in 1 maand tijd tientallen kostuums verkocht terwijl de bedrijfsleider heel voorzichtig had ingezet op dit nieuwe product in het assortiment. Het liep meteen als een trein, omdat een vette bonus per verkocht kostuum in het vooruitzicht lag! Via interne opleidingen werd hij chef herenmode en bekleedde hij diverse middenkader functies. Tot zijn 35e heeft Jack daar met veel plezier gewerkt. Maar het werd tijd voor wat anders. In die tijd was de computer in opkomst en Jack zag al snel mogelijkheden voor met name bedrijven en werknemers via het PC privé project. Bij het Duitse bedrijf Vobis verkoopt hij bij Defensie in Enschede in 1 klap 6000 pc’s. Een succes, maar de prestaties zorgen ook voor jaloerse blikken vooral bij de zoon van de eigenaar. Na een jaar stapt Jack op en duikt de beddenwereld in bij Concorde in Arnhem.
Ook hier blijkt hij een neus voor de verkoop te hebben en de matrassen en bedden vliegen de deur uit.” Iedere klant die hier binnenkomt koopt iets, al is het een balpen met ons logo”, is het credo van Jack. En dan op een doodnormale dag met een matras in de hand om een klant te helpen inladen, klapt Jack tegen de deurpost. Hij was uit evenwicht en zijn zicht is slecht. Schrikken natuurlijk, maar na een poosje ging het wel weer. Echter de klachten komen terug. Op aanraden van zijn naasten bezoekt Jack de huisarts en wordt doorgestuurd naar de neuroloog in Rijnstate. De diagnose luidt MS. Dat is 12 jaar geleden.
Een enorme klap, werken lukt niet meer, Jack is arbeidsongeschikt. Met medicatie en therapie blijft Jack redelijk op de been, echter de functies worden minder. In Rheden krijgt Jack dagbesteding, hij gaat op zijn scootmobiel vanuit Westervoort naar Rheden. Thuis wonen wordt lastiger en zijn nieuwe woonomgeving wordt Het Dorp op de Roedelweg. Weg van vrouw en twee dochters, weg gezinsleven. Jack zegt hierover: “Moeilijk, niet fijn, het is zoals het is.” Maar het verdriet zit zichtbaar hoog. Jack moet bezig zijn en probeert op de nieuwe plek zijn weg te vinden. Op H150 start hij met brei en haakwerk van shawls, maar dat vindt hij na een poosje toch eigenlijk niks. Bij keramiek kan hij zijn ei kwijt en maakt vazen en potten. Tegelijkertijd komen er in die tijd wat meer gerichte opdrachten van derden binnen. En als de productie voor het Rijksmuseum wordt gestart, heeft Jack zijn zinnen gezet op het glazuren van deze kopjes. “Ik wil graag de beste zijn in wat ik doe en ik wil laten zien wat ik kan. Ik ben trots als mijn kopjes in het Rijksmuseum liggen, dat kan niet iedereen zeggen toch?” Jack vervolgt: “Het bezoek aan De Onderwijsspecialisten was ook geweldig”. Jack nam in de zomer namens het keramiekteam bloemen en de complimenten van de medewerkers van De Onderwijsspecialisten in ontvangst voor de mooie speciale koffiekopjes voor hun hoofdkantoor. Dat zijn de krenten in de pap.
Jack woont nu op de Jachtweg. Hij heeft weliswaar een goede band met iedereen maar niet heel veel connectie of gedeelde interesses. Jack kijkt vooruit en probeert er zoveel mogelijk van te maken. Hij geniet enorm van zijn Jura koffiemachine en kan enthousiast vertellen hoe lekker de koffie wel niet is. Jack heeft een liefde voor techniek en muziek. In zijn huis staan twee megaboxen van 160 watt, ruim voldoende vermogen om het hele Dorp van muziek te voorzien.
Na een dik uur besluiten we het gesprek en Jack zegt: “Het liefste doe ik alles zelf, ik wil zo min mogelijk hulp van anderen”. En vervolgt: "Zo, nu moet ik wat eten anders val ik om." Om vervolgens weg te rollen in zijn stoel. Typisch Jack.
Jack bij De Onderwijsspecialisten
(11-10-2022)
Deze week is het de Week van Afasie. Tijdens deze week vragen we aandacht voor afasie. Het thema dit jaar is: afasie zoekt verbinding. Deelnemers van de Schrijf-/Leesgroep van Afasiecentrum Siza, locatie Tilburg, vertellen hoe zij verbinding maken. (5-10-2022)
Hoe gaat het met de bewoners van ElderBuren? Het unieke woonconcept bestaat 1 jaar! (22-9-2022)
Siza en Attent Zorg en Behandeling gaan samenwerken door het starten van consulten ouderengeneeskunde op met name complexe situaties van cliënten van Siza onder het mom: 'samen meer kunnen'. Op 23 augustus jongstleden legden beide organisaties de onderlinge afspraken hiervoor vast in een samenwerkingsovereenkomst. Medisch directeur van Siza, Esther Bakker-van Gijssel is blij met de samenwerking: “In tijden van schaarste aan zorgprofessionals gaan we samen op weg om de kwetsbaren in de maatschappij de zorg te leveren die bijdraagt aan een hogere levenskwaliteit.” (25-8-2022)
Janien Janssen, trajectbegeleider bij SizaWerk, kreeg in de zomer van 2018 een vraag van de toen 18-jarige Mark. Of hij na de praktijkschool Werkenrode in het T-huis in Presikhaaf zou mogen komen werken. (12-7-2022)
In Nederland wonen ongeveer twee miljoen mensen met lichamelijke of verstandelijke beperkingen. Een deel van hen is afhankelijk van zorg en ondersteuning. Prof. dr. Brigitte Boon, hoofd Wetenschappelijk Onderzoek bij Siza, hield vrijdag 1 juli haar oratie. Ze ging in op de vraag hoe technologische oplossingen meer vanzelfsprekend kunnen worden ingezet om zelfredzaamheid en kwaliteit van leven te bevorderen voor mensen in de langdurige gehandicaptenzorg. (8-7-2022)
Als het binnenkomen van prikkels een last voor je wordt, noemen we dat ‘overprikkeling’. Iedereen heeft dat weleens, maar als je dagelijks last hebt van constante overprikkeling en je totaal anders moet gaan leven omdat de overprikkeling overheersend wordt dan wordt het een zware opgave. Op de dag van de overprikkeling, 23 juni 2022, doet Monica haar verhaal. (23-6-2022)
Eten verbindt. Zeker in het geval van Anna en Joris en hun buren Jan en Els. In de rij voor oliebollen, klaar om het nieuwe jaar in te luiden, raakten ze met elkaar aan de praat. Dat koken soms lastig is voor Jan en Els. Een week later stond Anna met een pan soep voor de deur. Sindsdien koken Anna en Joris iedere woensdag voor Jan en Els. (8-6-2022)
Siza heeft per 1 juni 2022 De Belevenis overgenomen. In De Belevenis kunnen ernstig zieke kinderen, mensen met meervoudige beperkingen en diep dementerenden terecht voor attracties, geluid, licht- en video- effecten en andere activiteiten die zijn gericht op zintuigelijke prikkeling en ontspanning. (8-6-2022)
De Achterhoekse gemeentes gunnen Siza de integrale ambulante jeugdhulp (IAJ) in de regio Achterhoek. Dit betekent dat Siza mag doorgaan met de ambulante begeleiding en behandeling in de gemeentes: Aalten, Bronckhorst, Berkelland, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre en Winterswijk. (25-5-2022)
Ronald’s collega’s dachten 10 jaar geleden dat hij een grapje maakte toen hij ineens niet meer aanspreekbaar was. Zelf wist hij gelijk: dit is niet goed. Op zijn 42e kreeg Ronald meerdere beroertes. Hoewel hij kampt met afasie en de fysieke gevolgen van zijn niet aangeboren hersenletsel, is het leven goed: “ik heb niks te klagen.” (18-5-2022)