Afasiecentrum Tilburg bestaat 12.5 jaar

Afgelopen zomer bestond afasiecentrum Tilburg maar liefst 12.5 jaar, een mooi moment om eens terug te blikken. En dat doe je altijd het beste met iemand die er vanaf het begin bij was. Rosemarie Mensing startte 25 jaar geleden als vrijwilliger bij activiteitencentrum Karmijnstraat en werkt vanaf dag 1 bij het afasiecentrum als cognitief trainer.

Rosemarie duikt graag even terug in de tijd: “Het idee voor een afasiecentrum ontstond toen dagbesteding, ambulante begeleiding en woonvoorzieningen nog bij de Libra zorggroep hoorden, waaronder ook revalidatiecentrum Leijpark in Tilburg en Blixembosch in Eindhoven vielen. In die hele lijn van revalidatie en andere zorg werd toen bedacht dat daar ook een afasiecentrum in thuishoorde. Na wat voorwerk: het zoeken van een afasietherapeut (die we vonden in de persoon van Geertje Zilverschoon; nu is dat Hilde Bosschers), het aanschrijven van mensen met afasie en natuurlijk het indienen van een projectplan bij de AVN (nu hersenletsel.nl) was het in februari 2010 dan zover: het afasiecentrum ging van start. Samen met Geertje begon ik aan dit nieuwe avontuur. Later kwamen daar begeleider Sylvia van de Braak en logopedist Nancy Schuurman bij.”

Fusie met Siza

In eerste instantie vonden de behandelingen in het activiteitencentrum in de Karmijnstraat plaats. Maar het centrum en de dagbesteding groeiden samen uit het jasje. In september 2012 was er voor het afasiecentrum plek in wijkcentrum De Symfonie.

Rosemarie: “Ondertussen hoorden we niet meer bij de Libra Zorggroep, maar waren we losgekoppeld van de revalidatiecentra en vond de fusie met Siza plaats. Siza is ook één van de organisaties, die in het samenwerkingsverband van Hersenz zit. De modules van Hersenz werden in Tilburg eerst op een andere locatie aangeboden. Maar we zochten algauw naar een locatie voor de drie teams samen: het Regionaal Expertise Centrum met de Hersenz modules voor mensen met NAH, het ambulante team en natuurlijk het afasiecentrum. Die ruimte vonden we in het pand, waarin we nu nog gehuisvest zijn: in de Schubertstraat. Hier zitten we sinds eind 2018.

Op weg helpen in communicatie

“En wat doen we dan eigenlijk binnen het afasiecentrum? Daar behandelen we mensen met afasie om hen zo verder op weg te helpen in hun communicatie. En dan gaat het niet alleen om leren beter te spreken met eventuele inzet van een communicatiehulpmiddel, maar ook om lezen, schrijven en begrijpen. Daarvoor hebben we verschillende groepen, zoals: een gespreksgroep, een schrijf-/ leesgroep, een fotogroep en een digigroep. In die laatste kunnen vragen op zowel het gebied van smartphone, laptop en iPad of tablet opgepakt worden. En we hebben sinds 2019 een schildergroep, die we draaien onder leiding van kunstenaar Mart, dankzij de financiering van de Stichting Marline Fritzius. Hierin komen mensen met afasie 1x per week bij elkaar voor schilder-/ tekenles van Mart. Van eind augustus tot begin oktober hebben zij nog een mooie expositie gehad in Het Laar in Tilburg.”

Naast de behandelgroepen waren er in het verleden ook begeleidingsgroepen. Door verandering in vorm van financiering zijn deze verdwenen. Wel heeft er lange tijd een

welzijnsgroep bestaan. Door corona is deze groep uit elkaar gevallen. Rosemarie hoopt deze over enige tijd weer nieuw leven in te kunnen blazen. Die groep kan er zijn voor mensen met afasie, die na hun behandeling wel graag in contact blijven met andere mensen met afasie en zo hun vaardigheden op peil willen houden.

Leuke activiteiten met elkaar

Maar niet alleen behandelingen, ook leuke uitjes kwamen voorbij. “Dat lijkt door corona alweer een lange tijd geleden,” vertelt Rosemarie. “Maar we hadden jaarlijks nog twee andere leuke activiteiten. Zo hadden we ons jaarlijkse uitstapje (vaak in juni), waarbij ook partners uitgenodigd werden. Zo hebben we een djembé-workshop gehad, een roofvogelshow, een bierproeverij en nog veel meer. Natuurlijk altijd in combinatie met een lekkere lunch! En daarnaast hielden we in de week voor kerst een kerstlunch op locatie. Iedereen (cliënt en medewerker) bracht iets mee en dat werd als een buffet uitgestald. Zo kon ieder pakken, wat hij/ zij lekker vond. Daarbij was er vaak ook nog iets van muziek en een quiz.”

In november vierden alle (oud)cliënten en hun naasten, vrijwilligers en medewerkers het 12.5 jarig bestaan met elkaar. Met een leuke quiz, het beschilderen van twee schilderdoeken en gezellig met elkaar (bij)praten onder het genot van een gebakje.

Rosemarie geeft aan dat het team heel blij is dat de mensen die getroffen zijn door afasie, vertrouwen in de behandelaren hebben gehad. Ze is trots op de collega’s omdat zij heel positief en gemotiveerd cliënten hebben geholpen in de zoektocht hoe om te gaan met de afasie. “Wij hopen dat, zolang er mensen met afasie zijn, wij deze mensen met behandeling nog vele jaren kunnen blijven ondersteunen!”

(19-12-2022)

Nieuwsbericht

Lees verder
 • Lees verder

  Trots: koffiemok van Atelier23 en Douwe Egberts bij het Nederlands Openlucht Museum

  Eind vorig jaar startte Atelier 23 met de ontwerpwedstrijd voor het Nederlands Openluchtmuseum in samenwerking met Douwe Egberts. Vandaag werd vandaag de eerste koffiemok met kunst uitgereikt in het museum. (12-5-2023)

 • Lees verder

  Informatiebijeenkomsten bij NAH expertisecentra Siza: verder met NAH

  Hoewel hersenletsel vaak ingrijpend is, duurt het soms jaren voordat het als zodanig wordt herkend. Soms zoeken mensen jaren naar hulp en dat is jammer, want er zijn goede behandelingen om te leren omgaan met hersenletsel. Hersenletsel kan ook leiden tot afasie, een taalstoornis. Leren omgaan met afasie stopt niet na de revalidatiefase; ook daarna valt er nog veel te bereiken. Bovendien kunnen zich nieuwe vragen voordoen. Wil je meer weten over wat er mogelijk is na niet-aangeboren hersenletsel (NAH) met of zonder afasie? Kom naar één van de inloopspreekuren van de Expertise- en afasiecentra NAH van Siza in Gelderland en Brabant. (26-4-2023)

 • Lees verder

  Beleven in Muziek (BiM)

  BiM is een afkorting voor Beleven in Muziek. Het gaat niet alleen over muziek, maar ook over andere dingen zoals contact maken, aanraking, geur en ritme. Mensen met Ernstige Meervoudige Beperking (EMB) kunnen hier veel plezier aan beleven, maar ook mensen met een Licht Verstandelijke Beperking (LVB) vinden het fijn. (17-4-2023)

 • Lees verder

  Bep woont al 50 jaar tevreden in Het Barentszhuis

  Bep is een vrouw van 69 jaar met een goed gevoel voor humor, ze zit vol verhalen en is ondernemend. Ze woont al meer dan 50 jaar met plezier op Het Barentszhuis. Bep heeft spasmen en is daardoor afhankelijk van een rolstoel, maar met de hulp van de begeleiding van Siza slaagt ze erin om zo onafhankelijk mogelijk te wonen. (13-4-2023)

 • Lees verder

  Benoeming lid raad van toezicht Siza

  Met ingang van 1 maart 2023 is Barend van Lieshout benoemd als lid van de raad van toezicht. Barend is een ervaren adviseur met grote vastgoedkennis die de zorg in nationaal en internationaal perspectief goed kent. (21-3-2023)

 • Lees verder

  Je leven aanpassen na niet-aangeboren hersenletsel

  Wil Venneman staat op zijn 52e volop in het leven als hij tijdens het fluiten van een handbalwedstrijd een herseninfarct krijgt. Daarna wordt hij gediagnosticeerd met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Dat veranderde niet alleen zijn leven, maar ook dat van zijn vrouw Wilma. En hoe pak je het leven weer op na zoiets? Wat lukt niet meer en vooral: wat lukt nog wel? We praten met Wil en Wilma over hun leven voor het herseninfarct, de behandeling en hoe het nu gaat. (16-3-2023)

 • Lees verder

  Nieuw gebouw voor mensen met EVB+ op landgoed ’s Koonings Jaght

  Op het landgoed ’s Koonings Jaght zijn we gestart met de bouwvoorbereidingen van ‘Schoppenkoning 18’. In dit gebouw kunnen we mensen met een ernstige verstandelijke beperking en ‘moeilijk verstaanbaar gedrag’ een passende (woon)plek bieden. Vb&t Projectmanagement begeleidt Bouwbedrijf Peter Peters in de realisatie van de nieuwbouw. Volgens planning is het gebouw begin 2024 klaar voor gebruik. (24-1-2023)

 • Lees verder

  Regeling kosten dienstverlening 2023

  Woon of logeer je bij Siza, dan worden niet altijd alle kosten vanuit de Wet langdurige zorg of Zorgverzekeringswet vergoed. Het kan zijn dat je voor aanvullende diensten zelf moet betalen. (7-12-2022)

 • Lees verder

  Open Het Dorp 60 jaar geleden

  Wat een evenement was het: de uitzending van Open Het Dorp! Het is 60 jaar geleden dat Mies Bouwman maar liefst 24 uur lang te horen en te zien was. Op 26 en 27 november 1962 werd ruim 12 miljoen gulden ingezameld. In de dagen daarna liep dat uiteindelijk op tot ongeveer 22 miljoen gulden. Met dat geld is Het Dorp gebouwd, de eerste woongemeenschap in Nederland voor mensen met een beperking. (26-11-2022)

 • Lees verder

  26 november open dag bij Het Barentszhuis in Velp

  Maak kennis met Het Barentszhuis! Zaterdag 26 november is er bij deze woonlocatie van Siza een open dag. Ben of ken jij iemand met een lichamelijke beperking en/ of niet-aangeboren hersenletsel, die veel waarde hecht aan nabijheid en huiselijkheid? Kom dan een kijkje nemen bij onze woningen! (16-11-2022)

Rendertime:0.192seconds(Logging enabled)