Je leven aanpassen na niet-aangeboren hersenletsel

Wil Venneman staat op zijn 52e volop in het leven als hij tijdens het fluiten van een handbalwedstrijd een herseninfarct krijgt. Daarna wordt hij gediagnosticeerd met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Dat veranderde niet alleen zijn leven, maar ook dat van zijn vrouw Wilma. En hoe pak je het leven weer op na zoiets? Wat lukt niet meer en vooral: wat lukt nog wel? We praten met Wil en Wilma over hun leven voor het herseninfarct, de behandeling en hoe het nu gaat.

“Er is iets gebeurd in mijn hoofd” 

Wil is projectleider in de ICT bij Gemeente Deventer, zit midden in een drukke verbouwing, heeft een gezin, wandelt en fitnest, zit in het bestuur van de postzegelvereniging en reist stad en land af als handbalscheidsrechter. Tot Wil zich in 2014 tijdens het fluiten van een wedstrijd niet goed voelt. Hij gaat aan de kant zitten en merkt dat hij halfzijdige verlammingsverschijnselen vertoont. Omstanders herkennen dit gelijk: een herseninfarct. Hulpdiensten worden ingeschakeld en bij toeval staat er een ambulance op de hoek van de straat. Het snelle handelen van Wil en de omstanders redt zijn leven.  

De diagnose NAH 

Met spoed wordt Wil opgenomen in het ziekenhuis waar hij nog enkele stuttering strokes krijgt (repeterende beroertes). Deze stuttering strokes waren voor Wil misschien nog wel het ergste. Wil: “Mijn vrouw en kinderen waren erbij, ik voelde me zo machteloos”. Gelukkig krijgt Wil al snel het gevoel in zijn linkerarm en -been weer terug. Na 2 dagen ziekenhuisopname mag hij naar huis met doorverwijzingen voor de neuroloog en ergotherapeut in zijn zak. Aan Wil kleeft vanaf dat moment de diagnose NAH.   

Na 5 weken rust denkt Wil er weer klaar voor te zijn, hij wil weer aan het werk en pakt ook zijn taken in het verenigingsleven weer op. In de tussentijd wordt onderzocht wat de mogelijke oorzaak van zijn herseninfarct was. Het onderzoek  komt nergens op uit en de enige overgebleven mogelijke oorzaak blijkt stress. Dan loopt Wil zowel op zijn werk als bij het fluiten van handbalwedstrijden vast. Wil: “Ik vond het moeilijk om te accepteren dat ik veranderd ben en niet meer zo functioneer als voor het herseninfarct. Er is iets gebeurd in mijn hoofd en ik kan niet meer zomaar terug in mijn huidige functie”.   

Starten met het behandelprogramma 

Wil herkent zijn eigen lichaamssignalen niet goed waardoor hij minder ontspant dan nodig. Niet alleen op het werk of bij de handbal is dit merkbaar, ook privé ontstaan er strubbelingen. Door een gebrek aan energie worden zijn reacties intenser en ook een waterval aan woorden is Wil niet ongewoon: “Ik kon altijd al lekker babbelen, maar nu is de rem weg.” Langzamerhand laat dit zijn sporen na bij Wilma en de kinderen. Wilma voelt zich ondertussen verantwoordelijk voor het gedrag van haar man en deze opstapeling van kleine irritaties leidt steeds vaker tot ruzie.  

In de jaren die volgen, raakt het stel de verbinding steeds meer kwijt. Ongeveer 6 jaar na het herseninfarct zit Wilma op de rand van het bed als ze denkt: “Is dit het nou?’’ Dat is het moment waarop ze samen besluiten hulp te gaan zoeken. Via de huisarts gaat Wil in gesprek met de praktijkondersteuner, maar zij geeft algauw aan dat zij hem niet kan helpen vanwege de plek waar Wil het letsel heeft zitten. Ze komen dan terecht bij Siza en Wil gaat vervolgens 3 keer per week naar therapie in het expertisecentrum NAH in Teuge. Wil: “Ironisch genoeg fietste ik hier elke dag langs naar mijn werk bij de gemeente Deventer, ik had nooit gedacht dat ik hier terecht zou gaan komen”. De behandeling duurt 1,5 jaar en leert Wil te accepteren dat hij een herseninfarct heeft gehad en hoe hij hier mee om kan gaan.   

Hersenz

Het behandelprogramma van Hersenz, wat Wil volgt via Siza richt zich niet alleen op Wil. Bij de thuistherapie is Wilma aanwezig en bij twee sessies wordt samen met de kinderen hun ervaringen besproken. Eveneens doet Wilma mee aan de partnergroep, zes sessies met mensen waarvan de partner NAH heeft. In deze groep voelt Wilma zich begrepen en gesterkt. Een belangrijke les voor Wilma is dat zij niet verantwoordelijk is voor het gedrag van haar man. Als Wil op een feestje te heftig reageert in gesprekken, of als hij soms te streng is voor zijn kleinkinderen bespreken ze dat op afgesproken evaluatiemomentjes. ’’Zo kan ik vertellen wat mij dwars zit en leerden we beter te communiceren’’ vertelt Wilma. “Het is natuurlijk niet allemaal hocus pocus en dan halleluja,” vult Wil aan. “Het blijft hard werken, maar we praten veel meer met elkaar, we evalueren, we parkeren dingen en komen er dan later op terug. We zijn milder voor elkaar geworden en dankbaarheid is een groot goed geworden. Misschien is ons huwelijk nu zelfs wel beter dan voor het infarct.’’  

Het leven door met NAH 

Dankzij het behandelprogramma weet het stel hoe ze kunnen omgaan met NAH. Wil werkt inmiddels in een ondersteunende functie bij Business Control. In zijn nieuwe functie houden collega’s rekening met de ‘nieuwe’ Wil. Hoewel hij nog steeds veel kennis heeft van zijn vak vindt hij het lastig om zijn gedachten en redenaties op papier te zetten. Wil: “Soms sta ik versteld van wat ik allemaal weet en zeg, ik weet dan niet eens waar die kennis vandaan komt”. Ook privé gaat het goed met Wil, met wat kleine aanpassingen die hem het leven makkelijker maken is hem niks te gek. Zo laat Wil de Albert Heijn app zijn winkelroute bepalen en tuiniert hij volgens de stop-denk-doe-methode. Zo maar een waardevol handvat dat hij leerde in zijn therapie bij Siza. “Als ik dat niet doe vergeet ik de helft van het tuingereedschap op te ruimen, zonder deze methode heb ik geen overzicht,’’ vertelt Wil. Ook het omgaan met de beschikbare energie is aangepakt. Regelmatig pauzeren, werken in een rustige omgeving en één ding tegelijk doen werkt goed voor Wil. 

Wil en Wilma kijken positief terug op de behandeling bij Siza, zij zijn de therapeuten eeuwig dankbaar: ze hebben hun leven terug. 

Meer informatie over het behandelprogramma vind je hier: 

Behandelprogramma Hersenz

Siza NAH

(16-3-2023)

Nieuwsbericht

Lees verder
 • Lees verder

  Informatiebijeenkomsten bij NAH expertisecentra Siza: verder met NAH

  Hoewel hersenletsel vaak ingrijpend is, duurt het soms jaren voordat het als zodanig wordt herkend. Soms zoeken mensen jaren naar hulp en dat is jammer, want er zijn goede behandelingen om te leren omgaan met hersenletsel. Hersenletsel kan ook leiden tot afasie, een taalstoornis. Leren omgaan met afasie stopt niet na de revalidatiefase; ook daarna valt er nog veel te bereiken. Bovendien kunnen zich nieuwe vragen voordoen. Wil je meer weten over wat er mogelijk is na niet-aangeboren hersenletsel (NAH) met of zonder afasie? Kom naar één van de inloopspreekuren van de Expertise- en afasiecentra NAH van Siza in Gelderland en Brabant. (8-2-2023)

 • Lees verder

  Nieuw gebouw voor mensen met EVB+ op landgoed ’s Koonings Jaght

  Op het landgoed ’s Koonings Jaght zijn we gestart met de bouwvoorbereidingen van ‘Schoppenkoning 18’. In dit gebouw kunnen we mensen met een ernstige verstandelijke beperking en ‘moeilijk verstaanbaar gedrag’ een passende (woon)plek bieden. Vb&t Projectmanagement begeleidt Bouwbedrijf Peter Peters in de realisatie van de nieuwbouw. Volgens planning is het gebouw begin 2024 klaar voor gebruik. (24-1-2023)

 • Lees verder

  Afasiecentrum Tilburg bestaat 12.5 jaar

  Afgelopen zomer bestond afasiecentrum Tilburg maar liefst 12.5 jaar, een mooi moment om eens terug te blikken. En dat doe je altijd het beste met iemand die er vanaf het begin bij was. Rosemarie Mensing startte 25 jaar geleden als vrijwilliger bij activiteitencentrum Karmijnstraat en werkt vanaf dag 1 bij het afasiecentrum als cognitief trainer. (19-12-2022)

 • Lees verder

  Regeling kosten dienstverlening 2023

  Woon of logeer je bij Siza, dan worden niet altijd alle kosten vanuit de Wet langdurige zorg of Zorgverzekeringswet vergoed. Het kan zijn dat je voor aanvullende diensten zelf moet betalen. (7-12-2022)

 • Lees verder

  Open Het Dorp 60 jaar geleden

  Wat een evenement was het: de uitzending van Open Het Dorp! Het is 60 jaar geleden dat Mies Bouwman maar liefst 24 uur lang te horen en te zien was. Op 26 en 27 november 1962 werd ruim 12 miljoen gulden ingezameld. In de dagen daarna liep dat uiteindelijk op tot ongeveer 22 miljoen gulden. Met dat geld is Het Dorp gebouwd, de eerste woongemeenschap in Nederland voor mensen met een beperking. (26-11-2022)

 • Lees verder

  26 november open dag bij Het Barentszhuis in Velp

  Maak kennis met Het Barentszhuis! Zaterdag 26 november is er bij deze woonlocatie van Siza een open dag. Ben of ken jij iemand met een lichamelijke beperking en/ of niet-aangeboren hersenletsel, die veel waarde hecht aan nabijheid en huiselijkheid? Kom dan een kijkje nemen bij onze woningen! (16-11-2022)

 • Lees verder

  Doen, voelen en ervaren: dat is psychomotorische therapie

  Psychomotorische therapie (PMT) is een ervaringsgerichte therapie. Dit betekent dat het doel is dat wat je lastig of spannend vindt om te doen, dat je dat gaat voelen of ervaren in plaats van erover te praten. (14-11-2022)

 • Lees verder

  Siza niet getroffen door hack Carenzorgt

  Vandaag was in het nieuws dat er een man is opgepakt omdat hij ervan verdacht wordt Carenzorgt.nl te hebben gehackt. De hack treft Siza niet. (25-10-2022)

 • Lees verder

  Trots: Speelstoet wint Global Goal Award 2022

  Speelstoet Velp heeft de Global Goal Award 2022 gewonnen! De collega's van de Speelstoet kregen een beker uitgereikt van Rhedense wethouder Gea Hofstede. Die beker staat voor de erkenning dat Speelstoet in de geest handelt van de 17 wereldwijde vastgestelde duurzaamheidsdoelen om de wereld vanaf 2030 beter te maken. (25-10-2022)

 • Lees verder

  Typisch Jack: vooruitkijken en het beste ervan maken

  Jack de Boeff woont nu een jaar of 10 in Het Dorp en is werkzaam bij Keramiekwerk. Jack is vanaf het eerste uur betrokken bij de totstandkoming van de Rijksmuseum-bekers en zorgt ervoor dat ze van een glazuurlaag worden voorzien. Collega Marco de Leeuw maakte een portret van Jack. (11-10-2022)

Rendertime:0.367seconds(Logging enabled)