BiM is een afkorting voor Beleven in Muziek. Het gaat niet alleen over muziek, maar ook over andere dingen zoals contact maken, aanraking, geur en ritme. Mensen met Ernstige Meervoudige Beperking (EMB) kunnen hier veel plezier aan beleven, maar ook mensen met een Licht Verstandelijke Beperking (LVB) vinden het fijn.
Bij BiM begint de sessie met een kopje koffie of thee en vraagt de begeleider, genaamd Lisette, hoe het met iedereen gaat. Dit is een rustige start van de sessie. Daarna wordt er een kring gevormd en gaan de gordijnen dicht en de lichten uit. Er wordt instrumentale muziek gespeeld die past bij de BiM. Lisette gebruikt een lichte doek om rustig over het hoofd van de deelnemers te laten glijden. Dit zorgt voor kippenvel.
Daarna mogen de deelnemers kiezen uit verschillende attributen zoals een bal, handschoenen, een ketting of pompons. Elk attribuut heeft een andere geur en gevoel dat past bij de muziek. Bijna iedereen kiest voor de vrolijke en kleurrijke ketting, terwijl deze in het verleden niet zo populair was omdat het liedje somber leek: ‘’Het leek wel een begrafenis’’ noemt één van de BiMmers. Maar nu hebben ze samen een vrolijk liedje gevonden dat beter past bij de ketting.
In deel twee van de sessie wordt de stemming vrolijk wanneer de kleurrijke ketting tevoorschijn komt. Sommige deelnemers beginnen mee te klappen met de vrolijke muziek. Tijdens dit onderdeel worden de deelnemers ritmisch aangeraakt met hun gekozen object. Lisette houdt rekening met wat de deelnemers fijn vinden en oogcontact is belangrijk gedurende de sessie. De deelnemers voelen zich gezien en de aanrakingen, samen met de muziek en geur, zorgen voor ontspanning en een moment van rust.
Elke deelnemer reageert anders op de oefeningen. Sommigen zoeken echt contact en glimlachen tijdens de BiM, terwijl anderen hun ogen dicht houden of meer in zichzelf gekeerd zijn. Maar alles is goed en na elke oefening bedanken de deelnemers Lisette met een glimlach die dankbaarheid uitstraalt.
Meer informatie? Stuur Lisette een berichtje: lisette.klein.kolkman@siza.nl
(17-4-2023)
Eind vorig jaar startte Atelier 23 met de ontwerpwedstrijd voor het Nederlands Openluchtmuseum in samenwerking met Douwe Egberts. Vandaag werd vandaag de eerste koffiemok met kunst uitgereikt in het museum. (12-5-2023)
Hoewel hersenletsel vaak ingrijpend is, duurt het soms jaren voordat het als zodanig wordt herkend. Soms zoeken mensen jaren naar hulp en dat is jammer, want er zijn goede behandelingen om te leren omgaan met hersenletsel. Hersenletsel kan ook leiden tot afasie, een taalstoornis. Leren omgaan met afasie stopt niet na de revalidatiefase; ook daarna valt er nog veel te bereiken. Bovendien kunnen zich nieuwe vragen voordoen. Wil je meer weten over wat er mogelijk is na niet-aangeboren hersenletsel (NAH) met of zonder afasie? Kom naar één van de inloopspreekuren van de Expertise- en afasiecentra NAH van Siza in Gelderland en Brabant. (26-4-2023)
Bep is een vrouw van 69 jaar met een goed gevoel voor humor, ze zit vol verhalen en is ondernemend. Ze woont al meer dan 50 jaar met plezier op Het Barentszhuis. Bep heeft spasmen en is daardoor afhankelijk van een rolstoel, maar met de hulp van de begeleiding van Siza slaagt ze erin om zo onafhankelijk mogelijk te wonen. (13-4-2023)
Met ingang van 1 maart 2023 is Barend van Lieshout benoemd als lid van de raad van toezicht. Barend is een ervaren adviseur met grote vastgoedkennis die de zorg in nationaal en internationaal perspectief goed kent. (21-3-2023)
Wil Venneman staat op zijn 52e volop in het leven als hij tijdens het fluiten van een handbalwedstrijd een herseninfarct krijgt. Daarna wordt hij gediagnosticeerd met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Dat veranderde niet alleen zijn leven, maar ook dat van zijn vrouw Wilma. En hoe pak je het leven weer op na zoiets? Wat lukt niet meer en vooral: wat lukt nog wel? We praten met Wil en Wilma over hun leven voor het herseninfarct, de behandeling en hoe het nu gaat. (16-3-2023)
Op het landgoed ’s Koonings Jaght zijn we gestart met de bouwvoorbereidingen van ‘Schoppenkoning 18’. In dit gebouw kunnen we mensen met een ernstige verstandelijke beperking en ‘moeilijk verstaanbaar gedrag’ een passende (woon)plek bieden. Vb&t Projectmanagement begeleidt Bouwbedrijf Peter Peters in de realisatie van de nieuwbouw. Volgens planning is het gebouw begin 2024 klaar voor gebruik. (24-1-2023)
Afgelopen zomer bestond afasiecentrum Tilburg maar liefst 12.5 jaar, een mooi moment om eens terug te blikken. En dat doe je altijd het beste met iemand die er vanaf het begin bij was. Rosemarie Mensing startte 25 jaar geleden als vrijwilliger bij activiteitencentrum Karmijnstraat en werkt vanaf dag 1 bij het afasiecentrum als cognitief trainer. (19-12-2022)
Woon of logeer je bij Siza, dan worden niet altijd alle kosten vanuit de Wet langdurige zorg of Zorgverzekeringswet vergoed. Het kan zijn dat je voor aanvullende diensten zelf moet betalen. (7-12-2022)
Wat een evenement was het: de uitzending van Open Het Dorp! Het is 60 jaar geleden dat Mies Bouwman maar liefst 24 uur lang te horen en te zien was. Op 26 en 27 november 1962 werd ruim 12 miljoen gulden ingezameld. In de dagen daarna liep dat uiteindelijk op tot ongeveer 22 miljoen gulden. Met dat geld is Het Dorp gebouwd, de eerste woongemeenschap in Nederland voor mensen met een beperking. (26-11-2022)
Maak kennis met Het Barentszhuis! Zaterdag 26 november is er bij deze woonlocatie van Siza een open dag. Ben of ken jij iemand met een lichamelijke beperking en/ of niet-aangeboren hersenletsel, die veel waarde hecht aan nabijheid en huiselijkheid? Kom dan een kijkje nemen bij onze woningen! (16-11-2022)