Dag van de Overprikkeling: het verhaal van Nanette

Wanneer de hoeveelheid prikkels die je binnenkrijgt een last wordt, spreken we van 'overprikkeling'. Dit overkomt ons allemaal weleens, maar als je dagelijks te maken hebt met constante overprikkeling en je je hele leven moet aanpassen omdat het overweldigend wordt, wordt het een enorme uitdaging. Op de Dag van Overprikkeling, op 23 juni 2023, die is opgericht door de Hersenstichting om meer bewustzijn en kennis te verspreiden over overprikkeling als gevolg van hersenletsel, deelt Nanette haar verhaal.

Toen Nanette, 52 jaar oud, twee jaar geleden een herseninfarct kreeg, veranderde haar leven compleet: “In het begin concentreerde ik me vooral op de fysieke symptomen, maar naarmate ik herstelde, besefte ik dat andere klachten een veel grotere rol speelden.”

Het besef dat het niet meer gaat

Eenvoudige alledaagse taken zoals boodschappen doen, koffiedrinken met vriendinnen en winkelen werden ineens enorme uitdagingen. Geluiden, drukke plaatsen en luide reclames en verpakkingen kon ik niet meer verdragen. Het dragen van oorbellen was onmogelijk geworden, want het geluid ervan maakte me gek. Zelfs douchen was een opgave, want na het voelen van al die waterstralen op mijn huid was ik compleet uitgeput. Een avondje naar de film was geen succes; ik kan me niet eens herinneren welke film het was of waar het over ging. Het is allemaal aan me voorbijgegaan.”

Op weg naar Klimmendaal op de fiets wees een vriendelijke meneer me erop dat mijn achterband zacht was. Plotseling en onverwacht van achteren. Ik belandde bijna met fiets en al in de bosjes en mijn hartslag schoot omhoog naar 200.

Weer aan het werk

Na een paar maanden was ik gedeeltelijk weer aan het werk. Maar ik merkte dat ik regelmatig plotseling misselijk werd. Eerst dacht ik dat het wel over zou gaan, maar na een tijdje besloot ik toch maar naar de huisarts te gaan. Misschien had ik een buikvirus. Maar nee, het bleek overprikkeling te zijn. Zonder dat ik het doorhad, kreeg ik zoveel prikkels binnen dat mijn brein ze niet meer kon verwerken. Als reactie daarop voelde ik me misselijk. Het was een beschermingsmechanisme waarvan ik het bestaan niet kende.

Herkennen van signalen

(Onverwachte, harde) geluiden, visuele prikkels, drukte, moeilijke gesprekken, emoties, licht, aanraking - het zijn allemaal prikkels. Zonder een filter ontstaat er een chaos in mijn hoofd. Mijn oren gaan suizen, mijn linker gezichtshelft begint te tintelen, mijn zicht wordt slechter. En dan komt die golf van misselijkheid.

Inmiddels herken ik de signalen. Ik weet dat het moeite zal kosten om mijn hoofd weer tot rust te brengen. Ik zal waarschijnlijk slecht slapen na een drukke dag. Overal moet ik continu oordoppen bij me hebben.

 Ermee leren omgaan

Mijn aandacht richten op mijn lichaam in plaats van mijn gedachten helpt. Een boswandeling, rust zoeken en ontspanningsoefeningen helpen. En vooral proberen te veel prikkels te vermijden. Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, want overal zijn prikkels te vinden.

Expertisecentrum in Teuge

Sinds vorig jaar volg ik bij Siza de Hersenz-behandeling in het Expertisecentrum in Teuge, waar ik heb geleerd om met NAH om te gaan. Dit is de belangrijkste les die ik de afgelopen twee jaar heb geleerd. Ik heb geleerd mijn beperkingen te accepteren, mijn energie op de beste manier te verdelen en handige tips en trucs om dit in mijn dagelijks leven in te passen. Het is een uitdagend proces geweest, waarbij ik stap voor stap vooruit ben gekomen dankzij de Hersenz-behandeling bij Siza. Hoewel het niet altijd even goed gaat en het soms heel lastig blijft, is mijn leven weer leefbaar en leuk geworden.

Wil je meer weten over wat er mogelijk is na niet-aangeboren hersenletsel (NAH) met of zonder afasie? Kijk op www.siza.nl/nah of regionaal Expertisecentrum NAH Teuge.

(22-6-2023)

Nieuwsbericht

Lees verder
  • Lees verder

    Niks moet, alles mag

    Mede dankzij NL Doet werd begeleider Lisette geïnspireerd. Wat vrijwilligers doen bij onze siza-locaties tijdens NL Doet, kunnen wij ook. Samen met een klein groepje cliënten met een indicatie voor dagbesteding staken ze de handen uit de mouwen. Ze begonnen met vijf cliënten, maar nu, zo'n 10 jaar later, helpen er elke maandag 6 andere cliënten in het Ouderen Woon/zorgcentrum Oosterwolde van Innoforte in Velp. (24-7-2023)

  • Lees verder

    Maak kennis met het bijzondere duo, Hassan en Marion!

    Sinds het begin van dit jaar woont Marion op Het Oosterveld. Ze heeft altijd al een passie gehad voor vrijwilligerswerk. "Nu ik niet meer werk, wil ik ook hier graag mijn tijd besteden aan vrijwilligerswerk. Hassan, afkomstig uit Syrië, woont nu bijna twee jaar in Nederland. (17-7-2023)

  • Lees verder

    Hoogste punt viering bij nieuwbouw Schoppenkoning 18 op landgoed ’s Koonings Jaght

    Op landgoed ’s Koonings Jaght verloopt de bouw van Schoppenkoning 18 voorspoedig en onlangs werd het hoogste punt bereikt. Om deze mijlpaal te vieren, waren bewoners van ’s Koonings Jaght, hun verwanten, collega's en de bouwlieden uitgenodigd om aanwezig te zijn bij een feestelijke viering. (13-7-2023)

  • Lees verder

    De juiste plek gevonden - SizaWerk

    Maak kennis met Jougo, een 23-jarige jongeman die geboren en getogen is in Dieren. Jougo heeft de afgelopen jaren een mooie reis doorgemaakt, waarin hij niet alleen een nieuwe plek heeft gevonden om te wonen, maar ook persoonlijke en professionele groei heeft ervaren. Met de ondersteuning van SizaWerk, coaching en re-integratie heeft Jougo zijn weg gevonden naar een baan bij de Jumbo. Laten we ontdekken hoe Jougo zijn uitdagingen heeft overwonnen.  (26-6-2023)

  • Lees verder

    Samenwerking met Eromes

    We zijn trots dat we samenwerken met Eromesmarko. Zij ontwerpen, maken en leveren meubels en inrichtingsideeën, vooral voor scholen.  (5-6-2023)

  • Lees verder

    Trots: koffiemok van Atelier23 en Douwe Egberts bij het Nederlands Openlucht Museum

    Eind vorig jaar startte Atelier 23 met de ontwerpwedstrijd voor het Nederlands Openluchtmuseum in samenwerking met Douwe Egberts. Vandaag werd vandaag de eerste koffiemok met kunst uitgereikt in het museum. (12-5-2023)

  • Lees verder

    Informatiebijeenkomsten bij NAH expertisecentra Siza: verder met NAH

    Hoewel hersenletsel vaak ingrijpend is, duurt het soms jaren voordat het als zodanig wordt herkend. Soms zoeken mensen jaren naar hulp en dat is jammer, want er zijn goede behandelingen om te leren omgaan met hersenletsel. Hersenletsel kan ook leiden tot afasie, een taalstoornis. Leren omgaan met afasie stopt niet na de revalidatiefase; ook daarna valt er nog veel te bereiken. Bovendien kunnen zich nieuwe vragen voordoen. Wil je meer weten over wat er mogelijk is na niet-aangeboren hersenletsel (NAH) met of zonder afasie? Kom naar één van de inloopspreekuren van de Expertise- en afasiecentra NAH van Siza in Gelderland en Brabant. (26-4-2023)

  • Lees verder

    Beleven in Muziek (BiM)

    BiM is een afkorting voor Beleven in Muziek. Het gaat niet alleen over muziek, maar ook over andere dingen zoals contact maken, aanraking, geur en ritme. Mensen met Ernstige Meervoudige Beperking (EMB) kunnen hier veel plezier aan beleven, maar ook mensen met een Licht Verstandelijke Beperking (LVB) vinden het fijn. (17-4-2023)

  • Lees verder

    Bep woont al 50 jaar tevreden in Het Barentszhuis

    Bep is een vrouw van 69 jaar met een goed gevoel voor humor, ze zit vol verhalen en is ondernemend. Ze woont al meer dan 50 jaar met plezier op Het Barentszhuis. Bep heeft spasmen en is daardoor afhankelijk van een rolstoel, maar met de hulp van de begeleiding van Siza slaagt ze erin om zo onafhankelijk mogelijk te wonen. (13-4-2023)

  • Lees verder

    Benoeming lid raad van toezicht Siza

    Met ingang van 1 maart 2023 is Barend van Lieshout benoemd als lid van de raad van toezicht. Barend is een ervaren adviseur met grote vastgoedkennis die de zorg in nationaal en internationaal perspectief goed kent. (21-3-2023)

Rendertime:0.227seconds(Logging enabled)