Niks moet, alles mag

Mede dankzij NL Doet werd begeleider Lisette geïnspireerd. Wat vrijwilligers doen bij onze siza-locaties tijdens NL Doet, kunnen wij ook. Samen met een klein groepje cliënten met een indicatie voor dagbesteding staken ze de handen uit de mouwen. Ze begonnen met vijf cliënten, maar nu, zo'n 10 jaar later, helpen er elke maandag 6 andere cliënten in het Ouderen Woon/zorgcentrum Oosterwolde van Innoforte in Velp.

In het begin waren mensen sceptisch, omdat ouderen en cliënten van Siza met voornamelijk een licht verstandelijke beperking werden samengebracht. Maar begeleider Lisette en de activiteitenbegeleidster van Oosterwolde waren vastbesloten: dit kan werken.

Aan het begin van elke werkdag komt het team samen en maakt onderling afspraken over de taken. Lisette begeleidt de cliënten op afstand en laat hen zoveel mogelijk zelf de taken verdelen. Ze stuurt bij waar nodig. Ook de kantinemedewerkster van Oosterwolde helpt de cliënten graag en heeft vaak leuke klusjes voor de groep.

De cliënten ondersteunen het personeel van Oosterwolde op verschillende manieren. Ze helpen in de keuken, vouwen schorten op, stofzuigen en doen de afwas. Zelfs de plantjes krijgen wekelijks water van de cliënten.

Er heerst geen druk, alles mag en niets moet. Het motto van deze groep is: "Wat vandaag niet lukt, doen we volgende week wel weer," voegt Lisette eraan toe.

Naast de waardevolle hulp ontstaan er ook mooie gesprekjes tussen de bewoners van het woon/zorgcentrum en het groepje cliënten van Siza. Ze leren elkaar kennen en kijken uit naar elkaars gezelschap.

De bewoners van Oosterwolde vinden het ook gezellig. Een bewoonster zegt: "Het zijn allemaal zulke lieve mensen, en ze helpen ons goed."

"Het is een win-winsituatie. De cliënten voelen zich nuttig, en dat zijn ze ook. Bovendien helpen we het personeel van het woonzorgcentrum," voegt Lisette toe. De cliënten vinden het gewoon hartstikke leuk om te helpen en hebben er echt plezier in. Binnen deze ervaringsplek is ruimte om te groeien op de participatieladder. Zo werkt een voormalig deelnemer nu als vaste vrijwilliger bij Oosterwolde, waar hij de winkel verzorgt en bestellingen voor bewoners regelt.

Lisette benadrukt: "In de basis is iedereen hetzelfde. We zoeken naar overeenkomsten tussen deze twee groepen." En dat leidt tot een prachtige samenwerking.

Interesse? Oosterwolde is een mooie ervaringsplek voor iedereen die graag zijn steentje wil bijdragen aan de maatschappij en het leuk vindt om met ouderen te werken. Wil jij graag op je eigen tempo aan de slag bij dit woonzorgcentrum? We zijn nog op zoek naar een cliënt die wil komen tuinieren bij mooi weer, en bij slecht weer de stofzuiger pakt om de algemene ruimtes pico bello schoon te maken. Interesse? Stuur dan een e-mail naar lisette.kleinkolkman@siza.nl.

(24-7-2023)

Nieuwsbericht

Lees verder
 • Lees verder

  Maak kennis met het bijzondere duo, Hassan en Marion!

  Sinds het begin van dit jaar woont Marion op Het Oosterveld. Ze heeft altijd al een passie gehad voor vrijwilligerswerk. "Nu ik niet meer werk, wil ik ook hier graag mijn tijd besteden aan vrijwilligerswerk. Hassan, afkomstig uit Syrië, woont nu bijna twee jaar in Nederland. (17-7-2023)

 • Lees verder

  Hoogste punt viering bij nieuwbouw Schoppenkoning 18 op landgoed ’s Koonings Jaght

  Op landgoed ’s Koonings Jaght verloopt de bouw van Schoppenkoning 18 voorspoedig en onlangs werd het hoogste punt bereikt. Om deze mijlpaal te vieren, waren bewoners van ’s Koonings Jaght, hun verwanten, collega's en de bouwlieden uitgenodigd om aanwezig te zijn bij een feestelijke viering. (13-7-2023)

 • Lees verder

  De juiste plek gevonden - SizaWerk

  Maak kennis met Jougo, een 23-jarige jongeman die geboren en getogen is in Dieren. Jougo heeft de afgelopen jaren een mooie reis doorgemaakt, waarin hij niet alleen een nieuwe plek heeft gevonden om te wonen, maar ook persoonlijke en professionele groei heeft ervaren. Met de ondersteuning van SizaWerk, coaching en re-integratie heeft Jougo zijn weg gevonden naar een baan bij de Jumbo. Laten we ontdekken hoe Jougo zijn uitdagingen heeft overwonnen.  (26-6-2023)

 • Lees verder

  Dag van de Overprikkeling: het verhaal van Nanette

  Wanneer de hoeveelheid prikkels die je binnenkrijgt een last wordt, spreken we van 'overprikkeling'. Dit overkomt ons allemaal weleens, maar als je dagelijks te maken hebt met constante overprikkeling en je je hele leven moet aanpassen omdat het overweldigend wordt, wordt het een enorme uitdaging. Op de Dag van Overprikkeling, op 23 juni 2023, die is opgericht door de Hersenstichting om meer bewustzijn en kennis te verspreiden over overprikkeling als gevolg van hersenletsel, deelt Nanette haar verhaal. (22-6-2023)

 • Lees verder

  Samenwerking met Eromes

  We zijn trots dat we samenwerken met Eromesmarko. Zij ontwerpen, maken en leveren meubels en inrichtingsideeën, vooral voor scholen.  (5-6-2023)

 • Lees verder

  Trots: koffiemok van Atelier23 en Douwe Egberts bij het Nederlands Openlucht Museum

  Eind vorig jaar startte Atelier 23 met de ontwerpwedstrijd voor het Nederlands Openluchtmuseum in samenwerking met Douwe Egberts. Vandaag werd vandaag de eerste koffiemok met kunst uitgereikt in het museum. (12-5-2023)

 • Lees verder

  Informatiebijeenkomsten bij NAH expertisecentra Siza: verder met NAH

  Hoewel hersenletsel vaak ingrijpend is, duurt het soms jaren voordat het als zodanig wordt herkend. Soms zoeken mensen jaren naar hulp en dat is jammer, want er zijn goede behandelingen om te leren omgaan met hersenletsel. Hersenletsel kan ook leiden tot afasie, een taalstoornis. Leren omgaan met afasie stopt niet na de revalidatiefase; ook daarna valt er nog veel te bereiken. Bovendien kunnen zich nieuwe vragen voordoen. Wil je meer weten over wat er mogelijk is na niet-aangeboren hersenletsel (NAH) met of zonder afasie? Kom naar één van de inloopspreekuren van de Expertise- en afasiecentra NAH van Siza in Gelderland en Brabant. (26-4-2023)

 • Lees verder

  Beleven in Muziek (BiM)

  BiM is een afkorting voor Beleven in Muziek. Het gaat niet alleen over muziek, maar ook over andere dingen zoals contact maken, aanraking, geur en ritme. Mensen met Ernstige Meervoudige Beperking (EMB) kunnen hier veel plezier aan beleven, maar ook mensen met een Licht Verstandelijke Beperking (LVB) vinden het fijn. (17-4-2023)

 • Lees verder

  Bep woont al 50 jaar tevreden in Het Barentszhuis

  Bep is een vrouw van 69 jaar met een goed gevoel voor humor, ze zit vol verhalen en is ondernemend. Ze woont al meer dan 50 jaar met plezier op Het Barentszhuis. Bep heeft spasmen en is daardoor afhankelijk van een rolstoel, maar met de hulp van de begeleiding van Siza slaagt ze erin om zo onafhankelijk mogelijk te wonen. (13-4-2023)

 • Lees verder

  Benoeming lid raad van toezicht Siza

  Met ingang van 1 maart 2023 is Barend van Lieshout benoemd als lid van de raad van toezicht. Barend is een ervaren adviseur met grote vastgoedkennis die de zorg in nationaal en internationaal perspectief goed kent. (21-3-2023)

Rendertime:0.215seconds(Logging enabled)