Kinemoto stimuleert mensen om spelenderwijs meer te bewegen

In het Fieldlab Gehandicaptenzorg is de Kinemoto getest. Kinemoto is een spelinstallatie van Care4More en Axendo met daarop vijftien verschillende spellen voor mensen met een verstandelijke beperking. Harold Renkema is één van de ontwikkelaars van Kinemoto en vertelt over zijn ervaring in het Fieldlab.

“Mensen met een verstandelijke beperking blijken vaak te weinig te bewegen. Met Kinemoto stimuleren we dat ze spelenderwijs meer gaan bewegen. Door de oog-hand coördinatie (nadenken en bewegen) krijg je synergie; 1 + 1 = 3. Want mensen bewegen, worden mentaal geactiveerd en voelen zich daarna beter. Neurowetenschappers zien de positieve effecten hiervan terug in de hersenen. Bijvoorbeeld ouderen of mensen die in een rolstoel zitten, hebben niet altijd de mogelijkheid om genoeg te bewegen. Kinemoto stimuleert mensen om spelenderwijs meer te bewegen. En het begeleiden hiervan kost weinig tijd ten opzichte van andere vormen van bewegen, zoals uit wandelen gaan met de hele groep of ze naar afzonderlijke sportactiviteiten toebrengen. Soms zijn het begeleiders op de woning. Maar vaak ook bewegingsagogen en fysiotherapeuten. Behandelaren geven een extra dimensie aan het bewegen. Ze kunnen het om een (para)medische manier koppelen aan het ondersteuningsplan.

De Kinemoto blijkt heel geschikt

Kinemoto Basis is heel gemakkelijk te installeren. Je steekt de stekker in het stopcontact en kunt aan de slag. Het enige wat je nodig hebt is een beeldscherm/TV met een hdmi aansluiting. In het Fieldlab is de Kinemoto op verschillende locaties van ’s Heeren Loo, Siza en Philadelphia getest. Dit helpt ons enorm om het product verder te ontwikkelen. De Kinemoto Basis blijkt gelukkig nu al heel geschikt en betaalbaar voor woningen en dagbestedingen. We zijn blij om te zien dat er steeds meer Kinemotos worden gebruikt door mensen met een verstandelijke beperking en dat de resultaten van deze test-estafette zo positief waren. Voor cliënten, begeleiders en voor onszelf. We kunnen de Kinemoto en de spellen nu verder ontwikkelen.”

Fieldlab Gehandicaptenzorg

Wilt u meer weten over de Kinemoto, kijk dan op de website of lees hier het volledige testrapport. Wilt u weten of de Kinemoto ook voor uw cliënten interessant is of wilt u de Kinemoto op locatie in actie zien, mail dan naar info@care4more.nl. Voor persoonlijke ervaringen tijdens de test bij Siza, Philadelphia en ’s Heeren Loo mail dan naar info@fieldlabgehandicaptenzorg.nl.

Het Fieldlab is een samenwerking tussen Siza, Philadelphia en ’s Heeren Loo. We stimuleren en ondersteunen bedrijven om samen met cliënten technologische innovaties te ontwikkelen voor mensen met een (lichte) verstandelijke beperking en NAH.

Kijk voor meer informatie op www.fieldlabgehandicaptenzorg.nl.

Lees ook: Je moet ze wel bij de hand nemen

(21-9-2017)

Lees verder
 • Lees meer

  Siza en Academy Het Dorp krijgen Europese bijdrage van half miljoen

  Siza en Academy Het Dorp krijgen de komende jaren 500.000 euro uit het Europees fonds voor Regionale ontwikkeling (EFRO). Dit geld is ter ondersteuning van het innovatieprogramma van Academy Het Dorp voor vernieuwing van de langdurige zorg. In het programma creëren bedrijven en andere organisaties samen met de mensen waar het om gaat, mensen met een beperking, oplossingen zodat ze minder afhankelijk van zorg kunnen zijn. (7-12-2017)

 • Lees meer

  Gelderlander over personeelstekort in Het Dorp

  De Gelderlander schrijft op 3 december 2017 dat Siza onvoldoende personeel kan vinden voor de specialistische zorg in Het Dorp in Arnhem. Voor een aantal locaties op Het Dorp zoeken we inderdaad nieuwe verpleegkundigen en begeleiders. (3-12-2017)

 • Lees verder

  Cliënten gebruiken benen beter door inzet Tovertafel

  Hoe kun je mensen met een verstandelijke beperking en bewegingsproblemen op een zo leuk mogelijke manier leren om hun benen beter te gebruiken? Esther Zweden, fysiotherapeut bij Siza, dacht in mogelijkheden. Zij zette de Tovertafel in om haar cliënten tijdens fysiotherapie te ondersteunen en te motiveren. (30-11-2017)

 • Lees verder

  Dorpshuis Rheden “Dorpshuis van het jaar”?

  Dorpshuis Rheden is samen met vijf andere Dorpshuizen genomineerd voor “Dorpshuis van het jaar”. Een verkiezing van Omroep Gelderland. Nog tot 6 december kan op het beste Dorpshuis van Gelderland worden gestemd. (29-11-2017)

 • Lees verder

  Zorg in de nacht bij Siza

  In het programma Nieuwsuur werd aandacht besteed aan zorg in de nacht. Hieronder leggen wij uit hoe Siza het opvolgen van zorgoproepen en de zorg in de nacht heeft geregeld. (13-11-2017)

 • Lees verder

  Kunstenaars van Atelier 23 op Ruimtekoersfestival

  Atelier 23 van Siza en Kunstportaal van de RIBW werken al jaren samen om meer bekendheid aan hun kunstenaars te geven. Zo zijn er kunstveilingen en exposities georganiseerd. Dit jaar wordt er een grote tentoonstelling gerealiseerd tijdens het Ruimtekoersfestival in Arnhem Zuid. (8-11-2017)

 • Lees verder

  “Innovatie is een aanvulling op persoonlijke begeleiding”

  Sonja is een innovatieve begeleider, die MijnEigenPlan bij haar dagelijks werk gebruikt. MijnEigenPlan is een online omgeving en app waarmee cliënten en begeleiders worden ondersteund op het gebied van structuur, zelfredzaamheid, emotieregulatie en motivatie. We hebben MijnEigenPlan getest in het Fieldlab Gehandicaptenzorg. (25-10-2017)

 • Lees verder

  Aandacht in de media voor seksueel misbruik in gehandicaptenzorginstellingen

  Vanavond zendt Zembla (21:15 u op NPO 2) een Australische documentaire uit over seksueel misbruik binnen gehandicaptenzorginstellingen. (25-10-2017)

 • Lees verder

  Gezocht: de meest toegankelijke gemeente van Nederland

  Beoordeel jouw gemeente voor de verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente! (23-10-2017)

 • Lees verder

  Informatiebijeenkomst over niet-aangeboren hersenletsel

  Op zaterdag 18 november 2017 van 10.00 tot 12.00 uur, organiseert Siza een informatie-inloopochtend over niet-aangeboren hersenletsel (NAH). De bijeenkomst is bedoeld voor mensen die getroffen zijn door hersenletsel, mantelzorgers, huisartsen en andere verwijzers. (13-10-2017)

Rendertime:0.269seconds(Logging enabled)