Kinemoto stimuleert mensen om spelenderwijs meer te bewegen

In het Fieldlab Gehandicaptenzorg is de Kinemoto getest. Kinemoto is een spelinstallatie van Care4More en Axendo met daarop vijftien verschillende spellen voor mensen met een verstandelijke beperking. Harold Renkema is één van de ontwikkelaars van Kinemoto en vertelt over zijn ervaring in het Fieldlab.

“Mensen met een verstandelijke beperking blijken vaak te weinig te bewegen. Met Kinemoto stimuleren we dat ze spelenderwijs meer gaan bewegen. Door de oog-hand coördinatie (nadenken en bewegen) krijg je synergie; 1 + 1 = 3. Want mensen bewegen, worden mentaal geactiveerd en voelen zich daarna beter. Neurowetenschappers zien de positieve effecten hiervan terug in de hersenen. Bijvoorbeeld ouderen of mensen die in een rolstoel zitten, hebben niet altijd de mogelijkheid om genoeg te bewegen. Kinemoto stimuleert mensen om spelenderwijs meer te bewegen. En het begeleiden hiervan kost weinig tijd ten opzichte van andere vormen van bewegen, zoals uit wandelen gaan met de hele groep of ze naar afzonderlijke sportactiviteiten toebrengen. Soms zijn het begeleiders op de woning. Maar vaak ook bewegingsagogen en fysiotherapeuten. Behandelaren geven een extra dimensie aan het bewegen. Ze kunnen het om een (para)medische manier koppelen aan het ondersteuningsplan.

De Kinemoto blijkt heel geschikt

Kinemoto Basis is heel gemakkelijk te installeren. Je steekt de stekker in het stopcontact en kunt aan de slag. Het enige wat je nodig hebt is een beeldscherm/TV met een hdmi aansluiting. In het Fieldlab is de Kinemoto op verschillende locaties van ’s Heeren Loo, Siza en Philadelphia getest. Dit helpt ons enorm om het product verder te ontwikkelen. De Kinemoto Basis blijkt gelukkig nu al heel geschikt en betaalbaar voor woningen en dagbestedingen. We zijn blij om te zien dat er steeds meer Kinemotos worden gebruikt door mensen met een verstandelijke beperking en dat de resultaten van deze test-estafette zo positief waren. Voor cliënten, begeleiders en voor onszelf. We kunnen de Kinemoto en de spellen nu verder ontwikkelen.”

Fieldlab Gehandicaptenzorg

Wilt u meer weten over de Kinemoto, kijk dan op de website of lees hier het volledige testrapport. Wilt u weten of de Kinemoto ook voor uw cliënten interessant is of wilt u de Kinemoto op locatie in actie zien, mail dan naar info@care4more.nl. Voor persoonlijke ervaringen tijdens de test bij Siza, Philadelphia en ’s Heeren Loo mail dan naar info@fieldlabgehandicaptenzorg.nl.

Het Fieldlab is een samenwerking tussen Siza, Philadelphia en ’s Heeren Loo. We stimuleren en ondersteunen bedrijven om samen met cliënten technologische innovaties te ontwikkelen voor mensen met een (lichte) verstandelijke beperking en NAH.

Kijk voor meer informatie op www.fieldlabgehandicaptenzorg.nl.

Lees ook: Je moet ze wel bij de hand nemen

(21-9-2017)

Lees verder
 • Lees verder

  Zorg op Afstand bij Siza

  In het programma Nieuwsuur van 15 oktober 2017 werd aandacht besteed aan Zorg op Afstand. Hieronder leggen wij uit hoe Siza het opvolgen van zorgoproepen en de zorg in de nacht heeft geregeld. (16-10-2017)

 • Lees verder

  Informatiebijeenkomst over niet-aangeboren hersenletsel

  Op zaterdag 18 november 2017 van 10.00 tot 12.00 uur, organiseert Siza een informatie-inloopochtend over niet-aangeboren hersenletsel (NAH). De bijeenkomst is bedoeld voor mensen die getroffen zijn door hersenletsel, mantelzorgers, huisartsen en andere verwijzers. (13-10-2017)

 • Lees verder

  Doelen halen in app Goalie

  In het Fieldlab Gehandicaptenzorg gaan we Goalie testen. (12-10-2017)

 • Lees verder

  Kinderdagcentrum Meander officieel geopend

  Maandag 9 oktober opende deelnemer Egbert, samen met Julianne Meijers, bestuurder Siza, het nieuwe Kinderdagcentrum Meander. Meander is er voor kinderen en jongeren met een ernstige meervoudige beperking voor wie naar school gaan niet mogelijk is. (9-10-2017)

 • Lees verder

  Opening kinder- en jongerencentrum Tilburg

  Libra Revalidatie & Audiologie, Mytylschool Tilburg en Siza, drie organisaties met één droom: de oprichting van een kinder- en jongerencentrum waar kinderen, ongeacht hun beperking, terecht kunnen voor ondersteuning en onderwijs. Nu is het een feit, het kinder- en jongerencentrum is geopend. (3-10-2017)

 • Lees verder

  Gezocht: de meest toegankelijke gemeente van Nederland

  Beoordeel jouw gemeente voor de verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente! (29-9-2017)

 • Lees verder

  Het is verslavend

  In het Fieldlab Gehandicaptenzorg is de Kinemoto getest. Kinemoto is een spelinstallatie van Care4More en Axendo met daarop vijftien verschillende spellen voor mensen met een verstandelijke beperking. Kamilla heeft COPD en vertelt over haar ervaring met Kinemoto. (28-9-2017)

 • Lees verder

  Je moet ze wel bij de hand nemen

  In het Fieldlab Gehandicaptenzorg is de Kinemoto getest. Kinemoto is een spelinstallatie van Care4More en Axendo met daarop vijftien verschillende spellen voor mensen met een verstandelijke beperking. Maaike begeleidt een woongroep in Apeldoorn en vertelt over haar ervaring met Kinemoto. (26-9-2017)

 • Lees verder

  Kunstenaars met niet-aangeboren hersenletsel exposeren in CODA

  Negentien kunstenaars van Kunst-Zinnig-Brein exposeren van 3 september tot en met 12 november 2017 hun schilderijen en verhalen op de Verdieping in CODA in Apeldoorn. (5-9-2017)

 • Lees verder

  Leren en werken bij WAAR Arnhem

  Woensdag 23 augustus tekende Joost de Vries - sinds kort franchiser van duurzame cadeauwinkelketen WAAR - een samenwerkingsovereenkomst met zorgorganisatie Siza. Daarmee verlengt Siza de samenwerking met WAAR Smaak Lokaal Arnhem, waarbij cliënten een leerwerktraject volgen in de winkel. Om dat te vieren ‘heropende’ cliëntmedewerker Jurgen van Coppenhagen de winkel tijdens een feestelijk moment. (23-8-2017)

Rendertime:0.158seconds(Logging enabled)