Kun jij overal komen?

Kun jij iedere winkel in? Of naar de bioscoop? Kun je bij jouw bank komen en kun je pinnen? En hoe zit het bij het bedrijf waar je werkt, het café om de hoek, of bij de huisarts? Zijn de straten in jouw woonomgeving goed toegankelijk? Voel je je welkom en begrijp je alle informatie?

In Nederland willen we dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Iedereen moet kunnen werken, sporten, boodschappen doen en naar een café gaan. Helaas lukt dat niet altijd. Mensen met een beperking komen soms obstakels tegen. Door een obstakel kun je soms niet in een gebouw komen. Bijvoorbeeld omdat je een trap op moet. Of er staat een plantenbak in de weg. Maar het is ook een obstakel als de informatie te moeilijk is. Of als je niet goed wordt geholpen. Als je vindt dat je ongelijk behandeld wordt, kun je daar iets aan doen. Op deze pagina geven we daar meer informatie over.

Rechten van mensen met een beperking

De Verenigde Naties hebben een verdrag opgesteld: het VN-verdrag voor rechten van mensen met een beperking. In dit verdrag staat welke rechten mensen met een beperking hebben. Verschillende landen hebben gezegd dat ze zich houden aan de regels in dit verdrag. De Nederlandse overheid heeft op 14 juli 2016 besloten dat de rechten die staan in het VN-verdrag ook in Nederland gelden. De regels staan nu in de wet. Gemeenten moeten zich daar nu aan houden. Als je merkt dat dit niet gebeurt, kun je daar een vraag over stellen. 

Wil je meer lezen over wat er in het VN-verdrag staat? Klik hier voor meer informatie.

Ongelijk behandeld? Doe er iets aan!

Ook al hebben we het VN-verdrag, in Nederland houdt nog niet iedereen voldoende rekening met mensen met een beperking. Als je vindt dat je ongelijk behandeld wordt, kun je daar iets aan doen. Ga vooral in gesprek met bijvoorbeeld de winkeleigenaar of de kroegbaas. Je kunt natuurlijk niet iets onmogelijks vragen. Als een aanpassing aan een gebouw heel duur is of heel ingewikkeld, kan het soms gewoon niet. Als je er in een gesprek niet uit komt, kun je ook hulp inschakelen.

Op deze websites vind je meer informatie over wat je kunt doen:

  • www.gewoongelijk.nl/wat-kan-ik-doen
    Deze website is van Ieder(in), een netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Er staan tips over wat je kunt doen als je je ongelijk behandeld voelt.
  • www.ongehinderd.nl
    Op deze website kun je opzoeken welke locaties zoals restaurants, winkels en bedrijven toegankelijk zijn. Je kunt ook zelf een locatie beoordelen. Naast de website is er ook een app met deze informatie.
  • www.allestoegankelijk.nl
    Op deze website staat wat een ondernemer zou moeten doen om de toegankelijkheid te verbeteren.

Heb je klachten over zaken waar de gemeente wat aan kan doen, bijvoorbeeld een hoge stoeprand voor je huis, neem dan contact op met jouw gemeente. Kijk hiervoor op de website van jouw gemeente. 

Als je in Arnhem woont, kun je ook contact opnemen met het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG) via www.apcg.nl. Dit platform komt op voor de belangen van mensen met een beperking.

Rendertime:0.198seconds(Logging enabled)