Ik ben Patrick

Lees mijn verhaal

Traumatherapie

Als je vervelende dingen hebt meegemaakt, bijvoorbeeld een ongeluk, geweld, misbruik of een andere nare ervaring, dan kun je daar lang de gevolgen van merken. Wat er is gebeurd kan als een film terugkomen in je hoofd. Misschien kun je niet meer goed slapen of heb je nergens zin in. Het kan ook zijn dat je snel boos bent of je moeilijk kunt concentreren. De nare ervaring noemen we ook wel een trauma. Met therapie kun je het trauma verwerken, zodat je er minder of geen last meer van hebt.

Er zijn verschillende vormen van therapie die je kunnen helpen om een trauma te verwerken. We onderzoeken met jou welke vorm van therapie het beste bij jou past. Ook stellen we vast hoeveel behandelingen je nodig zult hebben.

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)

EMDR therapie zorgt ervoor dat je het niet meer zo naar vindt om aan de gebeurtenissen terug te denken. Bij EMDR denk je terug aan de nare gebeurtenis terwijl je met je ogen de vingers van de therapeut of de beweging van lampjes volgt. Je kunt ook luisteren naar geluidjes op een koptelefoon. Hierdoor worden jouw gedachten anders ‘opgeslagen’ in je hoofd en je verwerkt de gebeurtenis.

NET (Narratieve Exposure Therapie)

In een NET behandeling halen we niet alleen de nare gebeurtenissen in gedachten naar boven,  maar hebben we ook aandacht voor alle mooie en belangrijke gebeurtenissen uit je leven. Zo overwin je samen met je behandelaar je angsten die bij nare herinneringen horen, verwerk je je traumatische ervaringen en krijg je een beter beeld van jouw leven. Na de behandelingen ontvang je een persoonlijk verslag van jouw levensverhaal mee.

Vaktherapie

Met vaktherapie vertel, teken en/ of schrijf je over de gebeurtenissen die je dwars zitten. Met deze werkvormen geef je de nare gebeurtenissen een plekje en kun je weer verder met je leven. Lees hier meer over vaktherapie.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de vormen van therapie die Siza biedt effectief zijn. Bij de meeste mensen nemen de klachten duidelijk af.

Eventuele onrust

Het kan zijn dat je tijdens de behandelperiode meer last hebt van de herinneringen die je hebt opgehaald. Dat is een teken dat het verwerkingsproces is gestart. Je kunt met je therapeut bespreken wat je kunt doen om met de deze onrust om te gaan. Je zal merken dat de negatieve gedachten en de onrust snel afnemen.

Verwijzing en financiering

Voor de behandeling van een vaktherapeut is geen verwijzing nodig. Mocht je zonder beschikking van de gemeente of indicatie van het CIZ gebruik willen maken van deze dienst, dan kun je deze meestal laten vergoeden door je zorgverzekeraar. Vraag je zorgverzekeraar naar de voorwaarden. Lees hier meer informatie over de financiering van eerstelijnszorg.

> Download de folder

Rendertime:0.18seconds(Logging enabled)