Ik ben Patrick
Soms loopt het leven anders dan gedacht, is het contact met anderen moeizaam of zijn er situaties uit je verleden die nog steeds om aandacht vragen. Kunstzinnige middelen, zoals beeldende vormen, muziek of beweging, kunnen daar een antwoord op geven. Met vaktherapie leer je flexibeler met veranderingen om te gaan, je vergroot je zelfvertrouwen, leert omgaan met emoties en sociale contacten of leert gebeurtenissen uit het verleden een plek te geven.
Met vaktherapie ga je creatief of sportief aan de slag. Toch is het resultaat niet het doel, maar een middel om jezelf te ontwikkelen en verandering te brengen. In een veilige omgeving kun je ervaring opdoen met het uiten van je emoties of onderzoeken hoe je een situatie anders kunt aanpakken. Door creatief bezig te zijn, kijk je op een andere manier naar problemen en oplossingen.
Op basis van jouw hulpvraag, bepalen we samen met jou welke vorm van vaktherapie bij jou past.
Bij jonge kinderen is het soms niet mogelijk om door een gesprek te onderzoeken welke therapie past. Dan zetten we een spelobservatiemethode in. We observeren daarmee de manier van spelen van het kind. Het spel zegt namelijk veel over hoe het kind omgaat met de werkelijkheid. Op basis van de observatie kunnen we een concreet behandel- en begeleidingsadvies bieden.
De therapievormen:
Vaktherapie kan individueel, in groepsverband of binnen het gezin aangeboden worden. Het is niet nodig om ‘artistiek talent’ te hebben.
Voor de behandeling van een vaktherapeut is geen verwijzing nodig. Mocht je zonder beschikking van de gemeente of indicatie van het CIZ gebruik willen maken van deze dienst, dan kun je deze meestal laten vergoeden door je zorgverzekeraar. Vraag je zorgverzekeraar naar de voorwaarden. Lees hier meer informatie over de financiering van eerstelijnszorg.