Ik ben Patrick

Lees mijn verhaal

Valpreventieteam

Ben je in het afgelopen jaar één of meerdere keren (bijna) gevallen? Beweeg je minder omdat je bang bent om te vallen? Loop je liever niet meer alleen of alleen nog in een bekende omgeving? Dan kan het valpreventieteam iets voor jou betekenen.

Het valpreventieteam is er voor iedereen met niet-aangeboren hersenletsel, een lichamelijke en/ of verstandelijke beperking en een verhoogd risico op vallen. Met deze behandeling verklein je het risico op vallen. Dat bereiken we door samen met jou:

  • uit te zoeken wat de oorzaken zijn van het vallen
  • je valangst te verminderen 
  • je plezier in bewegen te vergroten
  • je spierkracht te verbeteren
  • je balans, evenwicht en coördinatie te verbeteren

Het team

Omdat het vallen verschillende oorzaken kan hebben, kijken we vanuit verschillende disciplines met je mee. Het valpreventieteam bestaat uit een fysiotherapeut, ergotherapeut en je arts (arts ouderen geneeskunde, arts voor verstandelijk gehandicapten of huisarts).

Op maat

Nadat je bent aangemeld bij het valpreventieteam onderzoeken de fysiotherapeut, ergotherapeut en arts samen met jou uit wat jij nodig hebt. De fysiotherapeut zal een aantal motorische testen uitvoeren om je valrisico in te schatten. De ergotherapeut kijkt bij je thuis welke factoren het vallen beïnvloeden. En je arts onderzoekt, als dat nodig is, of er lichamelijke factoren zijn waardoor je vaker valt. Als alle onderzoeken zijn uitgevoerd, gaan we met je in gesprek over de mogelijke oorzaken die wij hebben gezien. En we bespreken welke behandeling mogelijk is om het vallen te verminderen.

In de behandeling wordt onder andere gebruik gemaakt van de methode ‘Vallen verleden tijd’. Dit is een effectief bewezen interventiemethode.

Verwijzing en financiering

Voor de behandeling van het valpreventieteam is geen verwijzing nodig. Lees hier meer informatie over de financiering van eerstelijnszorg.

Rendertime:0.163seconds(Logging enabled)