Innovatie

De eerste fase bestaat uit de bouw van 36 zorgappartementen. De woningen zijn bij uitstek geschikt voor mensen die willen trainen en leren om zo zelfstandig mogelijk te leven met de hindernissen die hun beperking met zich meebrengt. Dat kunnen mensen zijn die nu al in Het Dorp wonen, maar ook nieuwe cliënten.

De appartementen van het eerste gebouw delen grote gemeenschappelijke terrassen en een weids uitzicht over het Oosterveld. Het gebouw is zichtbaar vanaf de Amsterdamseweg. Architectenbureau DoepelStrijkers uit Rotterdam maakte het ontwerp. De bewoners ervaren straks ook binnen het groene karakter van Het Dorp door de grote ramen en gemeenschappelijke terrassen. Met het oog op levendigheid is het evenmin noodzakelijk om naar buiten te gaan. In het souterrain en op de begane grond komt Academy Het Dorp, een ervarings- en onderzoekscentrum. Het 1e gebouw is ook een trainingsplek voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH), ademhalingsondersteuning en / of een lichamelijke beperking

Innovatief
In het gebouw is een structuur van galerijen gecombineerd met grote terrassen. Elke bewoner heeft zijn eigen woning, maar op elke verdieping is zowel binnen als buiten ook een gezamenlijke ruimte. Het gebouw is op allerlei manieren innovatief. In de woningen worden nieuwe (domotica)technieken toegepast waardoor de bewoner met de telefoon of tablet zijn omgeving kan bedienen. Bij de bouw worden de nieuwste inzichten op het gebied van duurzaamheid toegepast. We gebruiken zoveel mogelijk gerecyclede en hernieuwbare materialen en zo weinig mogelijk energie. Maar wel zo dat dit niet ten koste gaat van het comfort. Want comfort en gezondheid staan voorop. Daarom stellen we hoge eisen aan de lichtinval, het uitzicht, geluidsnormen en de luchtkwaliteit.

Groen en duurzaam

De sloop en nieuwbouw van omliggende bebouwing duurt nog even, het gebouw moet daarom passen in de oude en in de nieuwe context. Op termijn zal de nieuwbouw van de eerste fase deel uitmaken van de Dorpstuin. Het gebied tussen de nieuwbouw en de Amsterdamseweg wordt ingericht als bos. Aan de oostkant ligt de weide, een terrein met bloemrijk grasland. De appartementen en het onderzoekscentrum zijn direct bereikbaar vanaf de Amsterdamseweg. Ook komt er een wandel- en fietsroute naar het tunneltje onder de Amsterdamseweg, het eerste nieuwe laantje.

 

Rendertime:0.283seconds(Logging enabled)