Maak kennis met Jougo
Maak kennis met Jougo, een 23-jarige jongeman die geboren en getogen is in Dieren. Jougo heeft de afgelopen jaren een mooie reis doorgemaakt, waarin hij niet alleen een nieuwe plek heeft gevonden om te wonen, maar ook persoonlijke en professionele groei heeft ervaren. Met de ondersteuning van SizaWerk, coaching en re-integratie heeft Jougo zijn weg gevonden naar een baan bij de Jumbo. Laten we ontdekken hoe Jougo zijn uitdagingen heeft overwonnen.
Een nieuwe start in Arnhem
Na het opgroeien in Dieren, besloot Jougo te verhuizen naar Arnhem, omdat hij het gevoel had dat hij Dieren goed genoeg kende. Het is nu vier jaar geleden sinds hij naar Arnhem verhuisde, en hij woont nu al een jaar in de wijk Vogelwikke Zelfstandig (VWZ). Jougo is erg tevreden met deze nieuwe plek en geeft aan dat het komt door de wijk en zijn nieuwe zelfstandigheid: "Ik kan beter wennen bij Vogelwikke Zelfstandig dan daarvoor. Het heeft te maken met de wijk en de woonsituatie. Daar woonde ik met drie anderen in één huis, en nu heb ik mijn eigen plek."
Een nieuwe focus op werk
Voordat Jougo bezorger werd bij de Jumbo, werkte hij in een loods waar hij zwaar fysiek werk moest doen. Hij zat niet op zijn plek. Na enige tijd raakte hij arbeidsongeschikt en kwam in de ziektewet terecht. Hij heeft een WIA-uitkering vanwege pijn en klachten aan zijn been en rug. Maar Jougo liet zich niet ontmoedigen en pakte het werken snel weer op. Hij vond de ondersteuning die hij nodig had bij Ans Smeenk van SizaWerk, coaching en re-integratie. Ans heeft een belangrijke rol gespeeld bij het vinden van een geschikte baan voor Jougo.
Een nieuw begin bij Jumbo
Sinds februari werkt hij als bezorger en onlangs heeft hij een halfjaarcontract gekregen, dat loopt tot september. Met trots en blijdschap vertelt Jougo: "Er is zelfs kans op verlenging!" Op dit moment werkt hij drie dagen per week bij Jumbo. Hij kan het bezorgwerk bij Jumbo goed aan, omdat anderen de bestelbussen voor hem inpakken
Het was binnen de Jumbo dat Jougo een prachtige kans vond, dankzij de inzet van Ans. Echter, Jougo werd geconfronteerd met een grote uitdaging vanwege zijn verstoorde slaapritme. Het werken in de ochtend en middag was met name moeilijk voor hem. In het begin was hij bang dat hij niet zou kunnen wennen aan vroege ochtenden. Toch vond Jougo de motivatie om op tijd op zijn werk te komen en zei: "Ik ga het proberen, er tegenaan gaan en het gewoon doen."
Gemotiveerd
Bas, de begeleider, geeft aan dat Jougo thuis verschillende maatregelen heeft genomen om ervoor te zorgen dat hij 's ochtends op tijd wakker wordt voor zijn werk. "Zijn computerset staat nu in de woonkamer in plaats van in zijn slaapkamer," legt Bas uit. "Dus de slaapkamer is echt bedoeld om te slapen en niet om te gamen." Daarnaast heeft Jougo zes tot zeven wekkers staan om wakker te worden.
Persoonlijk contact
"Mijn moeder vindt het fijn dat ik werk heb," vertelt Jougo, en ook Bas, zijn begeleider, bevestigd dit. Het feit dat Jougo kan werken is iets waar hij blij mee is. Jougo voegt eraan toe: "Ik wil gewoon werken, ik wil niet thuis zitten. Anders ga ik me vervelen. Ook al is gamen een verslaving, dan nog verveel ik me. "Ik zie zoveel meer op de weg dan wanneer ik niets doe." Jougo geeft aan dat hij meer tijd besteedt aan het praten met klanten dan aan het autorijden. Persoonlijk contact vindt Jougo leuk. "Hierdoor kom ik een beetje onder de mensen," zegt hij, hoewel hij toegeeft niet zo'n sociaal persoon te zijn.
SizaWerk
Ans is voor iedereen gemakkelijk bereikbaar omdat ze in de buurt is. De communicatielijnen zijn kort en het regelen gaat snel. Ans is 10 uur per week verbonden aan de VWZ vanuit SizaWerk, waar ze beschikbaar is voor alle bewoners van de VWZ die actief willen worden in werk, activiteiten en meer. Ans benadrukt het volgende: "Ons doel is niet alleen betaald werk, maar het kan ook vrijwilligerswerk zijn of een leuke activiteit. Zolang er maar een ritme is en een doel om de deur uit te gaan. Het initiatief moet natuurlijk ook van de cliënt zelf komen. Zelfstandig wonen is ook een belangrijk onderdeel, evenals het hebben van activiteiten naast het werk, zoals koken en het stellen van doelen in huis."
Ans gaat regelmatig naar de werkplek toe en biedt ondersteuning aan degenen die het nodig hebben. Ze heeft ook maandelijks een gesprek met Jougo om te bespreken hoe alles gaat.
Meer weten
Wil jij, net als Jougo, aan het werk en ben je op zoek naar een betaalde of onbetaalde baan? SizaWerk biedt ondersteuning aan mensen met een arbeidsbeperking die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Neem de eerste stap en neem contact op. Ontdek hoe SizaWerk jou verder kan helpen.